Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3017
EURO
34,8375
IMKB
10.267,000
ALTIN
2.413,880
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE'DEN SAVAŞ UÇAĞI ATAĞI
TÜRKİYE DEN SAVAŞ UÇAĞI ATAĞI
 
Türkiye Özal'lı yıllarda oluşturduğu savaş uçağı kapasitesini geliştirmek için harekete geçti. Dünya devleri büyük alım için çağrıldı. Tekliflerde süper uçaklar var..
 
1.11.2005 - 08:14

Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı, dünyanın önemli savaş uçağı üreticilerine 'bilgiye çağrı (Request For Information, RFI)' talebinde bulundu. ABD'li Lockheed Martin, Boeing ve Eurofighter Typhoon projesi adına İtalyan Alenia Aeronautica firmalarına gönderilen bilgiye çağrı isteğine ocak ayı ortalarına kadar cevap verme süresi tanındı. Özellikle yenilenmesi düşünülen F4 ve F16 savaş uçakları için uzun zamandır görüşmelerini sürdüren Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı'nın bu adımı, Türkiye'nin kısa bir süre içinde büyük miktarda savaş uçağı alım siparişini verebileceği olarak yorumlandı.

2006 yılının ortalarında tamamlanması beklenen uçak alım sürecinde ilk uçağın 2012 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmesi hesaplanıyor. Firmalara gönderilen 'bilgiye çağrı' talebinin içeriği konusunda herhangi bir açıklama yapılmazken, ihale kapsamında 100 adetlik uçak alımı yapılacağı tahmin ediliyor.

11 Haziran 2002 tarihinde ABD ve İngiltere'nin başı çektiği müşterek taarruz uçağı F-35 Joint Strike Fighter (JSF) için 9 ülke ile işbirliği yapacağını açıklayan Türkiye'nin 'bilgiye çağrı' yayınlaması, başka projelere de kapısının açık olduğunu gösterdi. Özellikle geçtiğimiz ay Ankara'da yapılan Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) Avrupa'nın en çok satılan savaş uçağı projesi olarak bilinen Eurofighter Typhoon'u üreten AB ülkesinin dört devi İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'nın yaptığı teklifin alım sürecinde kararı uzatması bekleniyor. Dört ülkenin projesi olarak bilinen Eurofighter Typhoon'u Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e anlatan savunma bakan yardımcıları, Türkiye'nin beşinci ortak olması konusunda tekliflerini ilettiler. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde halen 485 adet savaş uçağı bulunuyor.

HAVADA ÇOK ETKİLİ

Çift motorlu ve kıvrak yüksek manevra yeteneğine sahip Eurofighter Typhoon, kısa pistlerden rahatlıkla havalanabiliyor. Her türlü hava şartında hava, deniz ve kara hedeflerine çok sayıda sorti yapma ve bilgisayar destekli otomatik uçuş kontrol sistemi ile pilotlara büyük avantaj sağlıyor. Almanya 180, İtalya 121, İngiltere 232, İspanya 87 uçak siparişi verdi. Üretici dışında tek alıcı ülke Avusturya 18 uçak alacak.

BEŞİNCİ ORTAK OLUN

Avrupa Birliği'nin uçağı olarak bilenen Eurofighter Typhoon projesinin İtalyan ortağı Alenia Aeronautica CEO'su Giovanni Bertolone, amaçlarının Türkiye'ye yalnızca savaş uçağı satmak olmadığını ifade ederek 'Türkiye'yi, Eurofighter'ın beşinci ortağı olarak görmek istiyoruz' dedi. Eurofigher'da, İngiltere ve Almanya yüzde 33, İtalya yüzde 21, İspanya ise yüzde 13 paya sahip. Eylül sonunda Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından geçtiğimiz günlerde ellerine ulaşan 'bilgiye çağrı' talebinin Eurofighter'ın Türkiye'deki geleceği için yepyeni bir sayfa açtığını belirten Bertolone belgenin resmi gizlilik derecesi olduğunu için ayrıntılara giremeyeceğini vurguladı. Bertolone, Türkiye'den gelen 'bilgiye çağrı' talebinin üzerinde çalışmaya hemen başlayacaklarını tüm detaylara tek tek cevap veren belgenin Ocak 2006 ortalarında Türkiye'ye gönderileceğini belirtti.

Yüzde yüz paylaşım

Türkiye'ye yaptıkları teklifin 'tam ortaklık' olduğunu ve bunun diğer dört ortak ülke ile aynı hak ve yetkilere sahip olmak anlamına geldiğini söyleyen Bertolone, bu çerçevede Türkiye'nin Eurofighter'ın tüm kaynak kodlarına tam erişiminin olacağının bir kez daha altını çizdi. İtalyan CEO, Eurofighter üretim sürecinde 'Sistem Geliştirme Sorumluluğu' (System Development Responsibility / SDR) olarak tanımlanan ve her bir ortak ülkenin uçağın belirli bir kısmının gerek tasarım gerekse üretim olarak tam sorumluluğunu üstlenmesi anlamına gelen yöntem çerçevesinde Türkiye'nin ortaklık teklifini kabul etmesi durumunda uçağın belirli bölümlerinin SDR'sini alacağının altını çizdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BBP VE DBH'NİN GÜL SAVAŞI

MAKAM ARAÇLARINDA 'RENT A KAR' DÖNEMİ

KÜRTLER BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE
»  VAN POLİS MERKEZİNDEKİ PATLAMANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
»  KİMSENİN GÖSTEREMEDİĞİ CESARETİ BİR LİSE ÖĞRENCİSİ GÖSTERDİ.
»  BAKAN ÇİÇEK ,FEHRİYE ERDAL DAVASI İÇİN BELÇİKA'YI ELEŞTİRDİ
»  MALATYA ÇOCUK YUVASI'NDAKİ OLAYLARLA İLGİLİ GÖRÜNTÜLERE YAYIN YASAĞI KONULDU
»  VAN POLİS MERKEZİ'NDE PATLAMA
»  MECLİS'TE ODA KRİZİ ÇÖZÜLDÜ, ERBAKAN VE KUTAN'IN ODASI MUMCU'YA...
»  BELÇİKA'DAN TÜRKİYE'YE FEHRİYE ERDAL ŞOKU
»  SANATÇILAR EMEKLİLİĞİ SEÇTİ VE ÖNEMLİ İDDİALARDA BULUNDU
»  ŞANLIURFA'DA YURTTA TACİZ İDDİASI
»  'SATILIK GENELEV' İLANININ ÖYKÜSÜ!!
»  DEMİREL: TSK'YA İHTİLAL YETKİSİ VEREN MADDE KALKMALI...
»  TAVUK ETİ YEMELİ Mİ YEMEMELİ Mİ?
»  ORHAN PAMUK: DARBE OLURSA TÜRKİYE'DEN KAÇARIM
»  TMSF SANATÇILARI İKİNCİ KEZ İHALEDE
»  BİNGÖL'DE ÇATIŞMA, 1 UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT
»  SOSYAL GÜVENLİK ÇATIRDIYOR..!
»  TERÖRİSTLER BOTAŞ BORU HATTINA SALDIRDI
»  İSTANBUL KANUNSUZ ŞEHİR OLMADA HIZLA İLERLİYOR
»  NİMET ÇUBUKCU İSTİFA ETMİYOR
»  BAKAN HANIM NİHAYET ÇOCUK YUVASINDA
»  TOKİ'DEN KONUT ALANLARA ''SÜRPRİZ ZAM'' KORUMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.