Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2019
EURO
35,0742
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.527,500
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UZAYDA YAŞAM VAR MI?
UZAYDA YAŞAM VAR MI?
 
Dünya dışı akıllı varlıklara olan ilgi, özellikle 1982’de vizyona giren E.T. adlı filmden sonra daha da arttı. Bu konuda uzmanların elinde kanıt yok. Ama ısrarla uzayı izlemeye ve dinlemeye devam ediyorlar.
 
17.9.2013 - 00:20

Dünya dışı varlıklar şimdilik yalnızca teleskopik gözler ve kulakların yardımıyla aranıyor.
 
Honolulu’daki Hawaii Üniversitesi astronomi profesörü Michael Liu, uzak yıldızların çevresindeki gezegenleri optik teleskopla izliyor.
 
Liu yakın bir zamana kadar dünyadaki teleskopların uzaydaki cisimleri net gösteremediğini söylüyor. Bunun nedeni atmosferin ışık kırılmasına yol açması: “Son 15 yıl içinde teleskoplarda gelişmeler oldu. ‘Uyumlu optik’ adı verilen bir teknoloji geliştirildi. Bu teknoloji, atmosferdeki titreşimlerin frekansını ölçüp, size görüntüyü doğru olarak yansıtabiliyor.”
 
Profesör Liu’ya göre, yıldızlar eskiye oranla on kat daha net görünebiliyor.
 
Uzak güneş sistemlerindeki gezegenlerin teleskopla bile görülmesi imkansız. Bu gezegenlerin varlıkları yalnızca ait oldukları yıldızlara dönük çekim güçleriyle anlaşılabiliyor. Ayrıca ısı yayan genç gezegenlerin varlıklarına yönelik ipuçları alınabiliyor. Bunun yanı sıra, bu gezegenlerin büyüklükleri, ne kadar enerji yaydıkları ve nelerden oluştukları da hesaplanabiliyor.
 
Michael Liu: “Elimizdeki her bulgu, gezegen sistemleri arasındaki benzerlikleri gösteriyor. Her geçen gün, kendi dünyamıza benzeyen gezegenlere, kendi güneşimize benzeyen yıldızlara adım adım yaklaşıyoruz. Bu artık kaçınılmaz bir şey.”
 
Bazı uzmanlar, büyük çanak antenlere sahip radyo teleskoplar kullanıyor. Bunlar uzayın derinliklerindeki radyo dalgalarını yakalamaya çalışıyor.
 
İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nde görevli astronomi profesörü Alan Penny, kısaca SETI olarak bilinen ve Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması adlı grubun İngiltere biriminin başkanı. Grup, Britanya adalarındaki tüm radyo teleskopları birbirine bağlayıp uzayın derinliklerinde akıllı yaşam izleri arıyor.
 
Skype üzerinden sorularımızı yanıtlayan Profesör Penny, yıldızlardan ve gökadalardan gelen seslerin doğal ve karmaşık olduğunu, ama akıllı yaşam unsurlarının oluşturacağı seslerin bir düzeni bulunacağını söylüyor: “Bu yapıyı doğal bir kaynak size veremez. Bir yıldız ya da gökadadan düzenli frekanslar alamazsınız. Gökyüzünün fotoğrafını çekerseniz, renklere bakın. Algılayabileceğiniz doğal renkleri görürsünüz. Keskin bir renk grubu görürseniz, kesinlikle yapay olması, akıllı yaşam unsurlarına işaret etmesi gerekir.”?
 
Ancak gökyüzü devasa büyüklükte. Astronomların dünya dışı canlı araması çok zor.
 
Alan Penny, “Belki bazıları bize benziyor. Başka gezegenlerde yaşıyorlar ve güçlü radyo sinyalleri gönderiyorlar. Böyle bir sinyal aldığınızda teleskopunuzu gezegen olduğunu bildiğiniz sistemlere çeviriyorsunuz. Son on yıldır, yakındaki yıldızların çevresinde gezegenler belirlemeye başladık” diyor.
 
Profesör Penny, arama çalışmalarına özel yardımlarla ödenek sağlandığını,  UKSETI’nin önümüzdeki iki yıl içinde tam faaliyete geçeceğini söylüyor. Bu arada uzmanlar dünya dışı yaşam izleri aramaya devam edecek. Çünkü birçokları evrende yalnız yaşamadığımız ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor. (VOA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜNYANIN EN YAŞLI ADAMI ÖLDÜ!

GÜNLÜK KİRALIK EVLER OTELLERE KARŞI

PARA MUTLULUK GETİRİR Mİ?
»  ''YETTİ GARİ, SATTIRMECEZ''
»  MERDİVEN BOYAMA SINIRLARI AŞTI!
»  SAATLİK NİKAH İLE TECAVÜZ!
»  İPHONE 5S YENİ ÖZLELLİKLERİYLE GELDİ
»  İÇKİ ARTIK 'KUYTU'DA!
»   VÜCUDUNUZDAKİ BENLERE DİKKAT!
»  ANKARA METROSUNDA YENİ SKANDAL!
»  ODTÜ'DE YOL İÇİN 3 BİN AĞAÇ KESİLECEK!
»  BU KOLTUĞA OTURAN ÖLÜYOR!
»  POLİSLERE İNTERNET'TE YENİ YASAKLAR
»  GÖRME ENGELLİ YOLU SKANDALI
»  VE ALKOL YASAKLARI BAŞLIYOR!
»  BALIK AV SEZONU AÇILDI
»  100 BİN ERKEKLE YATIP, KİTAP YAZACAK!
»  SIÇAN TESTİSİ ÇALIŞMASI KOŞULU!
»  TWİTTER'İN TACİZ GÜNCELLEMESİ!
»  EHLİYETLER PEMBELEŞTİ!
»  TSK'DN 'SUBAY ANNE' DEVRİMİ!
»  KORKUDAN ÖLDÜREN ŞAKA!
»  FACEBOOK'TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
»  BÖYLE SAPIK GÖRÜLMEDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.