İntihalli kitabın kütüphanelerde bulunması ya da başka kitaplarda kitaba atıfta bulunulmasının suçu devam ettireceği kararına varan genel kurul, ceza verme zamanaşımı süresinin de en son eylemin meydana geldiği tarihten itibaren başlatılmasını kararlaştırdı. Karar, 2003'te yazdığı kitabında intihalli kitabına atıfta bulunan Dinçer hakkındaki zamanaşımını ortadan kaldırıyor.
Edinilen bilgilere göre YÖK Genel Kurulu, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin ''Zamanaşımı'' başlıklı 19. maddesinin son paragrafında yer alan ''Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içerisinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar'' hükmü ile getirilen ceza verme zamanaşımı süresinin nasıl işleyeceği konusunu ele aldı. Yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucunda, Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in akademik yaşamını sona erdirebilecek nitelikte bir karar alındı. Genel kurul, şu durumlarda iki yıllık ceza verme zamanaşımı süresinin, en son fiil veya halin vuku bulduğu tarihten itibaren başlamasına ve soruşturmalarda buna göre işlem yapılmasına karar verdi:
4 Suçun devam etmesi,
4 İntihale konu eserin herhangi bir şekilde alınıp satılıyor veya kütüphanelerde bulunuyor veya internet ortamında ulaşılabiliyor ve bu suretle yazarları veya üçüncü kişiler tarafından kullanılıyor veya yararlanılıyor olması,
4 Yazarın veya yazarların intihale konu teşkil eden eserden başka bir esere alıntı yapması veya yapmaları veya atıfta bulunması veya bulunmaları,
4 Eserin başka bir amaç veya yarar sağlamak üzere kullanılması,
4 Eserin kaynak,dayanak gösterilerek, yasal, idari veya bilimsel bir karar alınmış olması, işlem yapılması.
Kurul, intihal dışındaki disiplin suçlarında da fiilin işlenmesinden sonraki bir tarihte yasal ya da fiili bir sonuç doğurması durumunda aynı sürecin izleneceği sonucuna ulaştı. Ömer Dinçer, 1996'da Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan 'la birlikte yazdığı ''İşletme Yönetimi'' adlı kitapta, Prof. Tamer Koçel'in 1995'te çıkardığı ''İşletme Yöneticiliği'' kitabının 40 sayfasının çeşitli bölümlerinden alıntılar yapmıştı. Dinçer hakkında iki yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle işlem yapılamıyordu. Dinçer daha sonra, 2003'te çıkardığı ''İşletme Yönetimine Giriş'' kitabında da, kendi yazdığı intihalli kitaba atıfta bulunmuştu. Dinçer'in eski kitabına atıfta bulunması YÖK'ün yeni kararına göre zamanaşımını da ortadan kaldırıyor.
Bundan sonra ne olacak?
YÖK Genel Kurulu'nun aldığı kararın ardından Dinçer için kritik bir dönem başlamış oldu. Bundan sonra Dinçer'in üniversitesi olan Marmara Üniversitesi, ya kendiliğinden ya da YÖK Başkanlığı'nın isteğiyle Ömer Dinçer için soruşturma açabilir. Rektörün kuracağı soruşturma komisyonu intihali tespit ederse rektörlük YÖK'ten Dinçer'in üniversiteden çıkarılmasını isteyebilecek. YÖK Disiplin Kurulu da Disiplin Yönetmeliği'ne göre, Dinçer hakkında son kararı verecek. Disiplin Kurulu, üniversiteden çıkarılması yönünde karar verirse Dinçer, bir daha hiçbir üniversiteye giremeyecek.
sansursuz.com