Geçen pazartesi günü sabaha karşı saat 04.32'de 41 kişinin öldüğü, merkez üssü Karakoçan İlçesi'na bağlı Başyurt Beldesi olan Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından yaralar sarılmaya devam edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü ziyareti depremzedelerin umutlarını artırdı. Erdoğan'ın yıkılan evlerin yerine yapılacak konutların Ramazan Bayramı'ndan önce teslim edileceği sözünü vermesi, depremzelerin acılarını biraz olsun hafifletti.
BAŞBAKAN'IN KUCAKLADIĞI GENERAL KÖYLERDE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün geldiği Okçular Köyü'ndeki Kızılay çadırının içinde sarılıp teşekkür ettiği Elazığ 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan, bugün de depremin vurduğu köylerde incelemelerde bulundu.
Yukarı Kanatlı ve Yalnızcam köylerine giden Korgeneral Özaslan, depremzelerin sorunlarını dinleyip, askerlerin yaptığı çalışmaları denetledi. Yukarı Kanatlı ve Yalnızçam köylerinde bu akşamdan itibaren depremzedelere sıcak yemek dağıtımına başlanması talimatı veren Korgeneral Özaslan, köylülerle de yakından ilgilendi.
Korgeneral Özalan, gazetecilerin,Başbakan Erdoğan'la kuçaklaşmasına ilişkin sorularına yanıt vermek istemedi. Demeç verme yetkisinin olmadığını belirten Korgeneral Özalan, “Asker olarak görevlerimizi yapmaya devam ediyoruz” demekle yetindi.
BAŞBAKAN ÇOCUKLARIN İSTEDİĞİ ŞEKERLERİ GÖNDERDİ
Tayyip Erdoğan'ın, dünkü ziyareti sırasında depremzede çocukların kendisinden istediği pamuklu şekerleri bugün gönderdi. Okçular Köyü’ne getirilen şekerler, görevliler tarafından çocuklara dağıtıldı.
11 yaşındaki Gamze Atlı, ilk kez pamuklu şeker gördüğünü ve tadını bilmediğini söyledikten sonar hemen şekerini açıp yemeye başladı. Atlı, “Şeker çok güzelmiş Başbakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDE SUYA KULLANILAMAZ RAPORU
Elazığ Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bu sabahtan itibaren, depremin vurduğu köylerdeki çeşmelerden akan suların kullanılmaması için uyarı levhaları asmaya başladı. Depremin ardından alınan numunelerin ardından kullanılamacağı raporunun verilmesiyle birlikte ekipler tüm köylerde çeşmelere uyarı levhalarını asarken, suyun içilmemesi konusunda da sözlü telkinde de bulunuyor.
Çevre- sağlık teknisyeni Mehmet Ballı, deprem bölgesindeki tüm çeşme sularından aldıkları numunelerin analizinde suların bulanık aktığını ve bir takım bakterilerin oluştuğunu tespit ettiklerini söyledi.
KÖYDEN AYRILANLAR VAR
Okçular Köyü'nde kerpiç evi yıkılan Menderes Çiçek, bugün enkazdan çıkarabildiği eşyalarını bir kamyonete yükleyip köyden ayrıldı. 10 kişilik biraileye sahip olduğunu belirten Çiçek, “Geceleri çadırlar çok soğuk oluyor. Bu nedenle Kovancılar İlçesi'nde 250 TL aylıkla bir ev kiraladım ve buraya taşınıyoruz. Evlerimiz yapıldığında köyümüze tekrar geri döneceğiz” dedi.
Depremde 3 hayvanından 2'sinin telef olduğunu belirten Çiçek, ilçeye sağ kalan büyükbaş hayvanını da beraberinde götürdü.
Bu arada depremzedeler gıda konusunda bir sorun yaşamadıklarını, ancak tüm eşyaları enkazların altında kaldığı için özellikle çocuklar başta olmak üzere kendilerine giysi yardımı yapılmasını istedi.
ASKERDEN ÇOCUKLARA ÇİKOLATA
8'inci Kolordu Komutanlığı'na bağlı birlikler deprem bölgesinde çadırlar kurup, depremzedelere sıcak yemek dağıtırken, çocukları da unutmadı. Yukarı Kanatlı Köyü'nde bugün askerler özellikle çocuklarla yakından ilgilenip, onlara çikolotalar dağıttı. Çikolataları alan çocukların büyük sevinç yaşadıkları görüldü.
BİNGÖL'DE SADECE 3 BİN KONUT SİGORTALI
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da yaptığı çalışmanın ardından Bingöl'e geldi. Serdar, 1 ve 2'nci derecede deprem bölgesi olan Bingöl'de 22 bin konuttan sadece 3 bininin sigortalı olduğunu ve bununda çok düşük olduğunu söyledi. Serdar, “Özellikle Doğu bölgelerimizdeki nedenler artmaktadır. Başta sigorta konusundaki bilinirlik düzeyinin maalesef aşağıda olması, ekonomik durum, deprem olacakta benimi bulacak, kadercilik anlayışı, hasar olmayacak gibi pek çok nedenler var bir nedene bağlamak çok güç” dedi.
100 metrekarelik betonarme bir binanın yıllık sigorta priminin 131 TL olduğunu ifade eden DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, şunları söyledi:
“İllerimizin valilikleriyle görüşebilme, programlar yaparak insanlarımıza bu sigortayı anlatabilme imkanını yakalamayı istiyoruz. Tanıtmak istiyoruz ve sigortalılarımızın yanında olmayı göstermek istiyoruz. Çünkü bu sigorta önemli bir sigortadır. Ve deprem olduğu zaman onların yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Bunu göstermek için geldik. Çalışmalarımız hem Bingöl’de hemde Elazığ’da oluyor. Vatandaşlarımız hemen sigortalarını yapsınlar, eğer bu konuda bilgi eksikliği varsa, eğer bunu bilmiyorlarsa kendilerine en yakın sigorta acentelerine gitsinler ve öğrensinler, İnternetten de gerekli bilgiyi alabilirler. Bu ucuz sigortadır.”