istiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 86. yıldönümü dolayısıyla Mecliste tören düzenlendi. Törende konuşan Erdoğan, marşın her söylenişinde, istiklalin önemini yüreklerinde hissettiklerini dile getirdi. Erdoğan, millet olma bilincine erdikten sonra, istiklali bir ferman gibi boyunlarında taşıdıklarını, istiklali milletin en önemli erdemi sayarak bugünlere geldiklerini kaydetti. Her milletin marşının farklı isimlerde olduğuna işaret eden Erdoğan, bu isimlerin, yazıldığı dönemi, o milletin karakterini ve ruhunu yansıttığını belirtti.
Başbakan Erdoğan, ''Bizim milletimizin en belirgin karakteri, milli marşımızın adında belirtildiği gibi istiklaldir. Yani hürriyettir, yani kimseye boyun eğmemektir, yani bağımsızlıktır'' dedi.
''TÜRK MİLLETİNİN YÜREĞİ KABARIR''
Mehmet Akif Ersoy'un, ''Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım'' diyerek, bağımsızlığın ne kadar önemli olduğunu vurguladığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kaleme alırken, İstiklal Savaşı henüz sona ermemişti. İstiklal Marşı'nı yazan Mehmet Akif, istiklal mücadelesi devam ederken, Türk milletinin iradesinden doğan TBMM'nin kurucu milletvekillerinden biridir. Mehmet Akif'in şiirine, 'Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak' mısralarıyla başlaması, hem bu millete duyduğu sonsuz güveni yansıtır hem de geleceğe emin adımlarla, istiklalin hazzını yaşayarak yürünmesini telkin eder. Can kulağıyla dinlediği bu sesi, 86 yıldır onurla, şerefle 7'den 77'ye her okuyuşunda, Türk milletinin yüreği kabarır.''
''BU ŞİİR YENİDEN OKUNMALI''
Başbakan Erdoğan, İstiklal Marşı'nı, ''Milletin ortak sesi, ortak vicdanı'' olarak nitelendirerek, bu marşın, tarihten silinmek istenen bir milletin, hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesi kazandığının belgesi olarak, insanlık tarihi içinde çok özel bir yeri bulunduğunu kaydetti. İstiklal Marşı'nın, millet olarak ihtiyaç duydukları milli birlik ve beraberlik ideallerini ifade eden en önemli mutabakat belgesi olduğunu belirten Erdoğan, bu şiirin bütün kıtalarıyla yeniden okunmasını istedi. Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif'in, bu şiir karşısında hiçbir ücret kabul etmediğini, altına imzasını koymadığını anımsattı. Milletin, kendisine armağan edilen bu şiir karşısında Mehmet Akif Ersoy'u vicdanına, gönlüne kattığını, baştacı ettiğini ifade eden Erdoğan, bu armağanı, sonsuza kadar koruyacaklarını söyledi.
''TEMEL MİSYONU BARIŞ OLAN PROJE''
Dünya üzerinde bugün yaşanan çatışma ve krizlerden, tarihte yaşananlara da bakarak dersler çıkarmaları gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Medeniyetlerin, birbirini hasım olarak gördüğü, küçümsediği, birbiriyle çatıştığı değil, bütün medeniyetlerin birbirine saygı duyduğu, ortak değerleri yücelttiği, birbiriyle dayanışma içine girerek, ittifak edebildiği bir yaklaşıma güç vermeliyiz. Bunun için Türkiye ve hükümet olarak, temel misyonu barış olan bir projeye öncülük ediyoruz. Bölgemizin savaşlarla değil, barışla, adaletle anılmasını istiyor, herkesin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu söylüyoruz. İstiklalin hazzını tatmış bir milletiz, başarımızın herkese örnek olmasını istiyoruz. Millet olmamızı sağlayan değerlere, sonuna kadar sahip çıkmalı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün işaret ettiği gibi hiçbir dahili ve harici bedhahın, hiçbir gücün bu değerlere zarar vermesine, yıpratmasına izin vermemeliyiz.''
''(MİLLİ GÜN) KABUL ETME KARARI ALDIK''
Başbakan Erdoğan, geleceğin Türkiyesi'ni inşa etmek için çalıştıklarını söyledi. Bugün Bakanlar Kurulu toplantısında, İstiklal Marşı'nın kabulü olan 12 Mart'ı milli gün olarak kabul etme kararı aldıklarını bildiren Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarında bugünün her yıl anılacağını kaydetti. Erdoğan, konuşmasını, Mehmet Akif'in, ''Allah milletimize bir kez daha İstiklal Marşı yazdırmasın'' sözleriyle tamamladı.