Bunu göreceğiz ve böylece 2011 seçimlerine bu çerçevede hazırlanacağız" dedi. AKP'nin 45 merkezde, 39 bin kişi üzerinde yaptığı hayır araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partisinin 16. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.
Sabahki ilk oturumda kamuoyu araştırma şirketlerinin ortak yaptıkları halk oyalaması algı araştırmasının sunumunun gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, 45 ilde 69 bin 300 kişi ile bir yapılan araştırmanın, seçmen davranışlarını oylama sonrasında inceleme noktasında Türkiye ve dünyada yapılmış en büyük, en kapsamlı araştırma özelliği taşıdığını bildirdi.
Çalışmanın telefonla değil yüz yüze yapıldığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz, 12 Eylül akşamı milletimize bir söz vermiş, 'hayır' diyen yüzde 42'nin neden, niçin, hangi gerekçelerle, hangi hissiyatla 'hayır' dediğini anlamak için çaba sarf edeceğimizi ifade etmiştik. Nitekim hemen o andan itibaren çalışmalara başladık ve ilk planda, böyle kapsamlı, büyük boyutlu, bilimsel ve titiz bir araştırma yaptık. 'Hayır' diyenlerin gerekçeleri kadar 'evet' diyenlerin gerekçelerini de anlamaya, milletimizin ortaya koyduğu iradeyi, tüm boyutlarıyla analiz etmeye büyük önem verdik.
45 ilde bitirdik ama henüz biz bunu noktalamadık. Zira 36 vilayette de aynı araştırmayı yapacağız ve 81 vilayette bunu tamamlayarak 2011 seçimlerine bir zemin oluşturacağız. Yani illerde durumumuz nedir. Niçin, hangi sebeplerle bize halkımız 'hayır' dedi, neden 'evet' dedi? Bunu göreceğiz ve böylece 2011 seçimlerine bu çerçevede hazırlanacağız. Biz bu adımı partiyi kurarken de atmıştık.
Burada araştırmanın ayrıntılarına girecek değilim ancak şu kadarını belirtmek durumundayım. 12 Eylül halk oylamasında 'hayır' diyenlerin muhalefetin ve medyanın bu noktadaki mülahazalarının çok ötesinde gerekçelerle 'hayır' dedikleri bu araştırmayla net olarak ortaya çıkmıştır.
Yaşam tarzlarının ya da laikliğin tehdit altında olduğu, seçmenin bu gerekçeyle bu korku ve tedirginlikle 'hayır' dediği yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını, bu hususların 'hayır' tercihinde ciddi derecede belirleyici olmadığını bu araştırmayla bir kez daha gördük.
'Hayır' tercihinin önemli oranda halk oylamasının özünden, yani paketin içeriğinden bağımsız şekillendiği de yine bu araştırma vesilesiyle görülmüş oldu. Bunu zaten sizlerde meydanlarda gördünüz, çünkü paketin içeriği konuşulmadı. 'Hayır' diyenler paketin içeriğini anlatmadı, başka şeyler anlattılar.
Şunu çok büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum: 69 bin 300 kişiye birebir ulaşılarak yapılan bu araştırma 12 Eylül halk oylaması sonucunda haritanın farklı renklere boyandığı, toplumun karpuz gibi ikiye bölündüğü, toplumsal bir ayrışmanın ortaya çıktığı tezlerini geçersiz kılmıştır.
Marmara'daki vatandaşın 'hayır' tercihiyle, Akdeniz'deki vatandaşın 'hayır' tercihi, Ege'deki 'hayır' ile ülkenin diğer bölgelerindeki 'hayır' tercihi birbirinden farklı gerekçelere dayanıyor. Bu gerekçelerin büyük oranda yanlış bilgilendirmeden, gerçek dışı propagandadan, topluma pompalanan sanal korku ve tehditlerden kaynaklandığını da müşahade ettik. Bunu asla ve asla bir mazeret, bir bahane olarak, kendimizi rahatlatan bir gerekçe olarak görmüyoruz."
Anket sonuçları
Başbakan'a göre yaşam tarzı ve laiklik ile ilgili değerlendirmeler gerçeği yansıtmıyor.
Başbakan'a ve anket sonuçlarına göre "hayır"ı tercih edenlerin nedenleri farklı ama ortak noktaları dış politika.
Hayır diyenlerin yüzde 67'si hükümetin dış politikasını beğenmiyor. Evet diyenlerin yüzde 73'ü ise dış politikayı başarılı buluyor.
Hayır diyenlere yöneltilen sorularda çıkan sonuçlara göre; yüzde 62'si PKK'ya taviz verildiği için yüzde 66'sı laik yaşam tarzında tehdit algıladığı için hayır dedi.
Başbakan'ın söylediği bölgelerdeki farklı gerekçelerde ilk sırada ekonomik sorunlar yer aldı.
Hayır çıkan yerlerde ikinci sırada; Akdeniz bölgesinde demokratik açılım, Ege'de muhalefetin hükümete yönelik eleştirileri, Batı Marmara'da ise yaşam tarzı kaygıları yer aldı.
Ankete katılanlara bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 45'i AKP, yüzde 26'sı CHP, yüzde 12'si MHP ve yüzde6'sı BDP'ye oy vereceğini söyledi.
Anketin ilk bölümü tamamlandı ama sırada 36 ilde daha anket var. 17/10/2010