Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Aydın Belediyesi'ne bir yazı göndererek, bu sözün, Atatürk'ün 1924 yılında söylediği, 'Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister' şeklindeki orjinal haliyle değiştirilmesini istedi. Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu “Bu söz günümüz Türkçesine uyarlanarak yazılmıştır. Aslına uygun olup anlam değişikliği yoktur” dedi.
AYDIN - Efeler diyarı Aydın’da, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 86 yıl önce söylediği söz üzerinden ilginç bir tartışma başladı. Atatürk Meydanı’nda 1965 yılında yapılan anıtın kaidesindeki Ulu Önder’e ait ‘Cumhuriyet; düşünce, bilim, beden bakımından yüksek karakterli koruyucular ister’ sözü, tam 45 yıl sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü geçen aylarda Aydın Belediyesi’ne bir yazı göndererek, Atatürk’ün anıttaki kaideye işlenen sözünün 1924 yılında söylendiği, ‘Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister’ şeklindeki orjinaliyle değiştirilmesini istedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:
“İlimiz Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk heykelinin bulunduğu kaidenin arka planında yer alan Atatürk'ün ‘Cumhuriyet; düşünce, bilim, beden bakımından yüksek karakterli koruyucular ister’ vecizesinin aslına uygun olmadığı, bazı kelimelerin eksik yazılmasıyla sözün anlamında daralma meydana geldiği anlaşılmaktadır. Müdürlüğümüzce yapılan araştırma neticesinde, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vecizeyi 25 Ağustos 1924 tarihinde Öğretmenler Birliği Kongresi'nde ‘Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister’ şeklinde söylediği belirlenmiştir. Konunun yeniden değerlendirilmesi ve vecizenin aslına uygun olarak yazılması hususunda gereğini rica ederim.”
BAŞKAN ÇERÇİOĞLU: MÜDAHALE GEREĞİ YOK
Aydın Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, “Burada kullanılan söz eski dilden günümüz Türkçesine uyarlanarak yazılmıştır. Aslına uygun olup anlam değişikliği yoktur” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yazının orijinaliyle değiştirilmesi talebine de Çerçioğlu, “Meydan düzenlemesi projemiz hayata geçtiğinde Atatürk’ün bu sözünü başka bir sözüyle değiştirmeyi düşündüğümüzden şu anda herhangi bir müdahalede bulunma gereği duymadık” karşılığını verdi.
“HARF İNKILABININ ÖNCESİNE Mİ DÖNELİM”
Belediye ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasındaki bu yazışma kentte polemik konusu oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne tepki gösteren CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Altıntaş, Atatürk'ün içinde Arapça kelimelerin de bulunduğu bu vecizeyi 1924 yılında söylediğine dikkat çekerek şöyle dedi:
“Atatürk 1928 yılında Harf Devrimi'ni yaptı. Latin Alfabesine geçiş yapıldı. Arapça sayılar ve harfler kaldırıldı. Türkçe kelimeler ön plana çıktı. 2010 yılında şimdi bunu değiştirerek, 1928'in öncesine mi dönüş yapacağız. Burası halkın gözü önünde bir yer. Şehrimizde bu kadar çok sorun varken, kaideye 45 yıl önce işlenen yazının değiştirilmesinin ne gibi getirisi olacak?”
“BU TAMAMEN ŞEKİLCİLİK”
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nen talebinin ‘şekilcilik’ olduğunu söyleyen MHP İl Başkanı Hasan Muti de “Kaidede şu anda yazan vecize, tam ifadeyi taşımıyor olabilir. Ama önemli olan Atatürk'ün felsefesine, Atatürkçü düşünceye sahip olmak. Onu ve ilkelerini yaşatmak. Bugün iktidarda Atatürk'ün felsefesine karşı çıkan bir zihniyet var. Bu daha önemli. Sonuçta yapılmak istenen şekilcilikten başka bir şey değildir. Abesle iştigaldir” diye konuştu.
AKP, MUHALEFETİ ELEŞTİRDİ
AKP İl Başkanı Sadık Atay ise muhalefet partilerini eleştirdi. Parti olarak kamu kuruluşlarına müdahale edemeyeceklerini belirten Atay, “Orada Atatürk’ün bugüne kadar gelmiş bir vecizesi var. Öz Türkçe mi olacak, yoksa eski Türkçe ile mi yazılacak, bunu uzmanlar bilir. Fakat adeta yok olma kaygısında olan MHP ve CHP yöneticilerinin toplumun manevi değerleri üzerinden oy avcılığı yaptığını görüyoruz. Ve bu duruma sadece gülüyoruz” dedi.