Mülakat mağduru hâkim adayları ile adliye personellerinin açtıkları davalarda mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın haksız ve hukuka aykırı hareket ettiğine hükmetti. Mahkeme, kararın gerekçesini ise “Adayların mülakatta sorulan sorulara verdiği yanıtlar kayıt altına alınmadı. Verilen düşük puanların nedenleri açıklanmadı. Mülakatlar, Anayasa'nın 125. maddesinde ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen hukuki sınırlar içinde yapılmadı” olarak açıkladı. Mahkeme kararı ardından ikinci kez mülakata girenler, tekrar elendi. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, konuya ilişkin olarak; “AKP hukuku galip geldi ve mahkeme kararlarıyla yeniden mülakata girme hakkı kazanan Adalet Bakanlığı personelinin tamamı ikinci mülakatta da elendi” dedi.
T 24'ten Ceren Bala Teke'nin haberine göre Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nın Ocak-Mart 2024 tarihleri arasında yapılan mülakatları mahkemeye taşındı. Mahkeme, Bakanlığın mülakat sisteminin hukuka aykırı olduğunu hükmetti.
Öte yandan; hakimlik ve savcılık mülakatında da aynı durum yaşandı, yüksek puanlı çok sayıda aday elendi.
“Bırakın vatandaşa adalet dağıtmayı kendi personeline bile dağıtamıyor”
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, mülakat mağduru hâkim adayları ile adliye personelinin açtıkları davalarla Adalet Bakanlığı'nı mahkûm etmesine ilişkin olarak şunları söyledi:
“Hukuk yerine AKP hukuku galip geldi ve mahkeme kararlarıyla yeniden mülakata girme hakkı kazanan Adalet Bakanlığı personellerinin tamamı ikinci mülakatta da elendi. Adalet dağıtmakla görevli Adalet Bakanlığı, bırakın vatandaşa adalet dağıtmayı kendi personeline dahi adalet dağıtamıyor! Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nın Ocak-Mart 2024 tarihleri arasında yapılan mülakatlarında ter döken Adalet Bakanlığı personelleri adeta kıyıma uğradı. Hakimlik-savcılık mülakatında da aynı durum yaşandı, yüksek puanlı çok sayıda aday elendi. Hepsi belgeli! En az 50 mülakat mağdurunun sınav sonuç belgesi elimizde!”
“İl birincisi ‘başarısız’ sayıldı, son sıradaki müdür yapıldı!”
Mülakat mağduriyetlerine dair örnekler veren Öztürkmen, şunları aktardı:
“Size bazı örnekler vereyim:
- Bir ilimizin adliyesinde, yazılıda 94 puan alan aday mülakatta elendi, yerine 70 puan alan atandı. İl birincisi mülakatta “başarısız” sayılırken, son sıradaki müdür yapıldı.
- 92 puanı olmasına rağmen mülakatla elenen adayın çalıştığı adliyede 71 puanı olan başka bir aday yazıişleri müdürü yapıldı.
- Örneğin; Sivas Adliyesi'ndeki durum ibret verici. Yazılı sınavda barajı geçen 51 adliye personeli mülakata girdi. 17 kişilik müdür kadrosuna, 75 puan ve üzeri alan sadece 5 kişi girebildi. Kalan 12 kişinin tamamı 75 ve altı puan alanlar arasından seçildi.
- Bir diğer adres Samsun... 19 yıllık meslek tecrübesi olan bir adliye personeli, 2015'ten beri görevde yükselme sınavına giriyor. Her sınavda 91 ile 85 arasında yüksek puanlar alıyor. Tam 5 kez yazılı sınavda başarılı olmuş ancak hepsinde de elenmiş.”
Bakan Tunç’tan yanıt: “Son bir yılda 65 davada Bakanlık mahkum edildi”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un konuya ilişkin soru önergesine verdiği yanıtı da paylaşan Öztürkmen, şöyle konuştu:
“Bir yıldır Adalet Bakanlığı mülakat mağdurlarının hukuk mücadelesine destek veriyor, süreci yakından takip ediyorum. Bu sürede konuyu çok defa Meclis gündemine taşıdım. Adalet Bakanlığı'na geçen aylarda verdiğim bir soru önergesine gelen yanıt, Türkiye'de ‘adalet’ sorununun boyutlarını tekrar gözler önüne serdi.
Adalet Bakanlığı'nın, mülakat mağdurları tarafından açılan kaç davada mahkûm olduğunu sormuştum. Bakan Yılmaz Tunç imzasıyla verilen yanıtta, idari yargı hakim adaylığı mülakatına ilişkin 7; Meslek İçi Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı mülakatına ilişkin 58 dosyanın Adalet Bakanlığı aleyhine sonuçlandığı belirtildi. Yani mülakat mağdurları son bir yılda toplam 65 davada Adalet Bakanlığı'nı mahkûm etti ve yeniden mülakata girme hakkı kazandı.”
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen
Mahkemeden karar: “Mülakatta verilen düşük puanların nedeni açıklanmadı”
Mahkeme kararlarından bazılarını paylaşan Öztürkmen, Bakanlığa adeta ‘adalet’ dersi verildiğini belirterek şu şekilde devam etti:
“Mahkemeler, mülakatların iptali kararlarının gerekçelerini şöyle özetliyorlar:
-Adayların mülakatta sorulan sorulara verdiği yanıtlar kayıt altına alınmadı.
-Verilen düşük puanların nedenleri açıklanmadı.
-Ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun objektif ve denetlenebilir bir değerlendirme yapılmadı.
-Mülakatta uygulanan yöntem hukuka uygunluk denetiminden geçmedi.
- Mülakatlar, Anayasa'nın 125. maddesinde ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen hukuki sınırlar içinde yapılmadı.”
İkinci mülakatta tekrar elendiler!
Mahkeme kararının ardından ikinci kez mülakat hakkı kazanan adayların tekrar elendiğini belirten Özütrkmen, şunları söyledi:
“Görüldüğü üzere, iktidarın uyguladığı mülakat sisteminin hukuksuz olduğu 65 mahkeme kararıyla tescillenmiş durumda. Ancak mülakatlardaki acı tablo bu kararlara rağmen devam etti. Mahkeme kararlarıyla mülakatları iptal edilen ve yeniden mülakata girme hakkı kazanan adayların tamamı ikinci mülakatta da elendi! İstisnasız tamamı! Peki, yüksek puanlı ve liyakatli gençler yerine kimler yükseliyor? Kuşkusuz bunun yanıtı, geçen yıl kameralara yakalanan Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın torpil yazışmalarında gizli. AKP'den ya da yandaş sendikalardan referansı olmayanların ne Adalet Bakanlığı'nda ne de başka bir kamu kurumunda çalışabilme hakkı yok!
“Yandaş sendikadan torpiliniz olacak”
Ya da yandaş sendikadan torpiliniz olacak! Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türk Büro Sen'in Adana şubesi geçen yıl, Adalet Bakanlığı sınav sonuçları sonrası resmi sosyal medya hesaplarından şöyle bir duyuru yapmıştı: ‘Görevde yükselme mülakat sonuçlarına göre 54 müdür kadrosunu kazanarak müdürlüğe terfi eden arkadaşlarımızdan 43'ü sendikamız yani Türk Büro Sen üyesidir. Bu sonuçlar göstermiştir ki devletimiz nazarında da Türk Büro-Sen'li olmak ayrıcalıktır.’ Bir torpil daha nasıl itiraf edilir”
Erdoğan’ın ‘mülakatı kaldırma’ sözünü hatırlattı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce ‘mülakatı kaldırma’ sözünü de hatırlatan CHP’li Öztürkmen, “Bırakın kaldırmayı, kamuda torpil katmerleşerek devam ediyor. Ülkemizde bu haksızlığa uğrayanların sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Onların sesi olmaya, bu haksızlığı bitirene kadar mücadele etmeye kararlıyız” dedi.