Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde yapılan ''Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler'' konulu uluslararası sempozyum Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanlığı'nca planlandı. Uluslararası sempozyum, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un ev sahipliğinde yapılıyor.
Açılış konuşmasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaptığı sempozyuma, 55 ülkeden 800 temsilci ile çeşitli ülkelerden akademisyen ve uzmanlardan oluşan 15 konuşmacı katılıyor.
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın konuşmasından bölümler:
"Soğuk savaş sonunda hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bu dönem nükleer tehdit olarak kabul edilen dehşet verici bir dönemdir. Gerçekten yaşadığımız dönemde güvenlik kavramı hızla değişmiştir. Değişimi algılamayan toplumlar değişimi seyretmekle yetinir. Risk ve tehditlerinin farklı algılanması güvenlik anlayışına yeni boyutlar kazandırmıştır. Artık tehdit tek boyutlu devletten devlete değişen klasik konumundan çıkarak çok boyutlu bir hal almıştır. Yeni dönemde savaşan aktörler değişti. Soğuk savaş yerini karanlık savaşlara mı bıraktı diyorum. Risk ve tehditlerin ömceden tespit etmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Tehditlerin nereden geleceği artık bilinmemektedir. küresel mücadele işbirliği konusu da zorlaşmıştır.
Güvenliği tehdit eden unsurların başında terör yer alıyor. Terörün tek tanımı radikal din örgütleri değildir. Terörün bir diğer tanımı ayrılıkçı milliyetçi akımlardan kaynaklanır. Etnik milliyetçiliğe dayalı terör farklı bir kimlik tanımı kullanır. Terörün tanımı üzerinde uzlaşı eksikliği var. Türkiye de etnik milliyetçiliğin beslediği faşist terör örgütü PKK ile karşı karşıyadır. Bugünün sorunları ileride daha büyük sorunlar olarak karşımıza çıkacaktır.
Güvenliğin yeni boyutları ile ilgili geçmiş usuller kullanılmamaktadır. Bir ülkenin silahla başka bir ülkeyi işgal etmesi günümüzde artık tercih edilen bir yöntem olatak kullanılmaktan çıkmıştır. Ayrılıkçı hareketlere destek verilmesi ciddi bir tehdittir. 11 Eylül'den sonra pek çok uluslararası aktör terörün tanımı ile ilgili yeni terör tanımı yaptı.
Müttefik olan ülkeler arasında PKK terörünü doğrudan ve dolaylı olarak destekleyen ülkeler vardır. Bu bizi son derece rahatsız etmektedir. Terör örgütünün yayın organı müttefik ülkede yayın yapıyor. Bu açıklamaların muhatabı siyasi bir açıklama yaparak hayır doğru söylemiyorsunuz diyebilmeli..
Ancak böyle bir açıklama bugüne kadar yapılabilmiş değildir. Bazı ülkeler terör örgütlerine karşı çifte stadartta bulunuyor. Bazı ülkeler terörü dış politika malzemesi olarak kullanıyor. Teröre karşı ortak bir merkanizma kurulması şarttır. Terörre karşı bir işbirliğinin ancak Birleşmiş Milletler ile olabileceğine inanıyorum.
Ekonomik unsurlar terörü destekleyen bir başka unsur... Enerji kaynakları baskı unsuru olarak kullanılmaktan çıkarılmalıdır.
Başarısız devlet yönetimleri de güvenliği tehdit ediyor. Ülkelerin başarısızlıkları artık küresel bir güvenlik soruna neden olabilmektedir. Rasyonel olmayan yönetimler terör ve yoksulluk doğurur.
Uluslararası hedeflerin en önemlisi istikrarın korunması olmalıdır. Uluslararası örgütler istikrarın sağlanmasına katkı yapmalıdır. NATO'dan beklentiler farklı alan ve konumlara yayılıyor.