Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Faruk Logoğlu, Washington'daki görevinden ayrılmadan önce halka açık son konuşmasını yaptı .
Logoğlu, Ortadoğu'da demokrasinin oturabilmesi için en önemli unsurun 'laiklik' kavramı olduğunu ve bu kavramın öneminin hala Ortadoğu ülkelerinde yeterince anlaşılamadığını belirtti. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının, Türkiye'nin demokratik bir ülke oluşunun en önemli açıklaması olduğuna dikkat çeken Logoğlu, "Din ve devlet işleri arasında açık bir ayrım gerçekleşmedikçe Ortadoğu'da demokrasi yerine oturmayacaktır" diye konuştu.
2006 yılının Ortadoğu için karışık sinyaller verdiğine dikkat çeken Logoğlu, şu anki durum ve bölgede öteden beri süregelen sorunların eklenmesiyle karamsarlığa düşülebileceğini, ancak 2006 yılının Ortadoğu için beklenmedik iyi bir yıla da dönüştürülebileceğini söyledi. İsrail-Filistin anlaşmazlığında ABD'nin güçlü desteğinin yanında Arap ülkelerinin ve Avrupa Birliği ülkelerinin de desteğine gerek duyulduğunu söyleyen Büyükelçi, Ortadoğu barışında İsrail-Filistin sorununun çözümünün kilit noktalardan birini oluşturduğunu belirtti.
Suriye konusunda dışlama politikası yerine diyalog politikasının benimsenmesi gerektiğine değinen Büyükelçi Logoğlu, "Washington'daki Suriye'yi dışlama yönündeki hava sorunun çözümü için en iyi yol olmayabilir. Beşar Esad umutsuz bir vaka olarak kenara itilmemelidir. Diyalog yöntemine gidilmelidir" diye konuştu. İran konusunda ise 2006 yılında olumlu bir gelişme yaşanmasını beklemediğini ifade eden Büyükelçi, İran'ı kazanmanın tek yolunun ABD-İran arasında başlatılacak güçlü bir diyalog olduğunu söyledi. Logoğlu, "Bu 2006 yılında olmayacak. 2006 İran ile yaşanacak gelişmeler açısından iyi bir yıl olmayacak" diye konuştu. Logoğlu ABD-İran arasındaki her gerginliğin Türkiye'nin iki ülke ile olan ilişkilerini ayrı ayrı etkilediğine de dikkat çekti.