İstanbul'da, böbrek ve solunum yetmezliğinedeniyle vefat eden, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit'in torunu Ertuğrul Osman'ın cenazesi, II. Mahmut Türbesi Haziresi'nde toprağa verildi.Sultanahmet Camisi'ndeki namazın ardından cenaze aracına konulan ErtuğrulOsman'ın naaşının II. Mahmut Türbesi'ne getirilişine yaklaşık 10 bin kişi eşliketti. Türbe önünde omuzlara alınan cenaze, defnin yapılacağı haziredeki alana götürüldü.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın,Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Ayasofya Müzesi MüdürüDoç. Dr. Haluk Dursun ile Osmanlı hanedanı üyeleri ve diğer yetkililer türbeye girdi.
Ertuğrul Osman'ın naaşı türbe haziresinde daha önceden hazırlanan mezara defnedildikten sonra üzerine çiçekler ekildi. Zincirlikuyu Mezarlıklar Müdürlüğünde görevli Fatih Savaş ve Halilİbrahim Kurşun tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından cenaze töreni sona erdi.
Bu arada, defni izlemek isteyen bazı vatandaşlar türbe çevresindekiduvarlara çıktı. Öte yandan, cenazenin cami avlusundan çıkarılışı sırasında, tekerlekli sandalyede bulunan Mahmut Usta Osmanoğlu ezilme tehlikesi geçirince, yanındakilerile basın mensupları arasında kısa süreli arbede yaşandı. Mahmut Usta Osmanoğlu ile yanında bulunanlar, daha sonra polisler tarafından çevrilen II. Mahmut Türbesi'ne girmek istedi. Polisin engellemeye çalışmasına rağmen kapıyı zorlayan bu kişiler, Mahmut Usta Osmanoğlu ve Mahmut Ünlü'nün defnin yapılacağı türbe haziresine girmesini sağladı.Türbe çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Anadolu Ajansı foto muhabiri dışında hiçbir basın mensubunu içeri sokmadı. Gazetecilerin içeri girme isteğini geri çeviren bazı polis memurları ile basın mensupları arasında tartışma yaşandı.-
"OSMANLI AİLESİ ÇOK ASİL BİR AİLE"
Sultanahmet Camisi'ndeki cenaze törenine katılan Devlet Bakanı veBaşbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bugün buraya insani bir görevi yapmak üzeregeldiklerini belirterek, "Türk milletinin bir ferdi olarak, Osmanlı ailesine hepimizin bir minnet ve şükran borcu var. Bu şükran ifademizin bir gereği olarak bugünkü cenaze merasimine katılmış oluyoruz"' dedi.
Osmanlı'nın, Türk tarihinin çok önemli bir dönemini ifade ettiğinihatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:"İftihar ettiğimiz bir dönem. Bugün sahip olduğumuz birçok şeyi Osmanlılara borçluyuz. Dolayısıyla, bu ailenin bir ferdinin bugün cenazesini birlikte kaldırmış olacağız. Aileye, Hükümetimiz adına baş sağlığı ve sabır,merhuma da rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun. Osmanlı ailesi çok asil bir aile. Tarihte kendi ülkelerinden ayrılmak durumunda olan birçok hanedan olmuştur. Bunlar içerisinde Osmanlı hanedanı her türlü takdirin üzerinde bir tavır sergilemiştir. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti aleyhine hiçbir çaba içerisinde yer almamışlardır.
Tarihi kayıtlara, yazılan kitaplara baktığımızda, Osmanlıhanedanı vatana, millete ait olan hiçbir şeyi götürmeden büyük bir sıkıntı vefedakarlıkla hayatlarını idame ettirmişlerdir. Bunlardan hepimizin alacağıdersler vardır."
-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY-
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Ertuğrul Osman'ın, Osmanlı'nınşehzade sıfatını taşıyan son üyesi olduğunu ifade ederek, "Sarayda doğmuş,doğumunda yüz tane top atılmış. Türkiye'ye gelmeyi istemiş. Cumhuriyet ile ilgili olumlu değerlendirmeleri var. Atatürk'le ilgili saygılı ifadeleri var. Bir vatansever olduğunu düşünüyorum. Türkiye'ye hizmet etmiş bir ailenin mensubuydu. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.
Ertuğrul Osman'ın, II. Mahmut Türbesi'ne defni için gerekli prosedürlerin tamamlanıp tamamlanmadığıyla ilgili soruya Bakan Günay, "Dün akşam BakanlarKurulu kararı çıktı. Bugün Resmi Gazete'de yayımlandı" yanıtını verdi.-EŞİ ZEYNEP OSMAN-Eşi Zeynep Osman ise Ertuğrul Osman'ın büyük babasının yanına defnedilmek istediğini ve bunun da gerçekleşmiş olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.Eşinin Türkiye'ye dönmekten mutluluk duyduğunu kaydeden Zeynep Osman, çok fedakar, fevkalade bir insan olan eşini herkesin sevip saydığını belirtti.
Gazetecilerin, "Soyadınız Osman mı yoksa Osmanoğlu mu?" sorusu üzerineZeynep Osman, "Eşim Osmanoğlu soyadını almadı. Kendisinin asıl adı OsmanErtuğrul'dur. İmparatorluk ailelerinin soyadları olmaz. Ama yabancı yerlerde daha çok yaşadığı için Ertuğrul soyadının zor olacağı düşüncesiyle ilk ismini, yani Osman'ı soyisim yaptı. Kimliğinde de böyledir" şeklinde konuştu.