Basklar, Katalanlar gibi İspanya'nın zenginleri.
Bölgede kişi başına düşen gelir 30 bin dolardan fazla. Bu rakam, Avrupa Birliği standartlarının da üstünde.
Bask bölgesinde, 2 milyon 100 binden fazla kişi yaşıyor.
Özerklik kabul edildi
İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Bask bölgesinin özerk bölge olmasını sağlayan gelişmeler, İspanya'da diktatör Franco döneminin bitişinin ardından başladı.
1978 yılındaki anayasasının 2. maddesiyle özerklik kabul edildi. Buna göre, bütün etnik gruplar İspanyol ortak yurdunun parçası olarak değerlendirildi; gruplara özerklik verildiği belirtildi.
Ancak bu yasa Baskları memnun etmedi. Zira, Basklar bölgeyi yönetme hakkına da sahip olmak istedi.
1979 yılındaki Guernica özerklik kanunuyla da Bask bölgesi "gerçek özerkliğe" kavuşmuş oldu.
Basklar, 25 üyeli yerel meclislerini kurdular ve bayraklarını astı; kendi seçimlerini yapma hakkına sahip oldu ve meclis oylaması yoluyla bölge başbakanlarını seçti.
Bölgede İspanyolca ve Baskça resmi dil konumunda. İçişlerinde bağımsız olan Basklar, dışişlerinde ve saunma politiklarında merkezi hükümete bağlı.
Basklar idari, mali ve eğitim konularında kendi kendini yönetme hakkına sahip. Bask bölgesinin kendi polis teşkilatı ve radyo ve televizyonu var.
Daha fazla hak isteyenler var
Ancak bu kadar haktan bile memnun olmayan Basklar var. İşte onları, ETA ve Herry Batasuna temsil ediyor.
İspanya'dan ayrılıp bağımsızlık ilan edilmesini talep eden ETA'nın siyasi kolu Batasuna kapatıldı. Üstelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de, bu kararı onamış durumda.
AİHM, karara gerekçe olarak acil toplumsal ihtiyacı gösterdi; "Eylemler ve söylemler demokratik toplum kavramıyla çelişiyor" dedi.
ETA'nın marjinal tabanı bir yana, Bask bölgesinde yaşayan Basklar bile ETA ya karşı düzenlenen gösterilere katılıyor, terörü dışlıyor.
ETA ayrılıkçı grupların temsilcisi olarak eylemlerini sürdürüyor. Bask bölgesi ise üretmeye çalışmaya devam ediyor.
(CNN TÜRK)