Alman Der Spiegel Dergisi, “Çılgınlık sınırındaki ülke“ başlığıyla yazdığı 5 sayfalık geniş analizde, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden seçime sürüklendiğni, Erdoğan’ın devlet içinde devlet kurduğunu, Gezi’den sonra psilolojisi bozuk bir otokrata dönüştüğünü yazdı.
Dergi, Erdoğan’ın memleketi Rize’den başladığı izlenimlerinde önce Çaykara’yı yazdı. Ardından Gize direnişini irdeledi ve sonra da Diyarbakır, Kandil ile Ankara’daki görüşmelere değindi. Dergi bugün piyasaya çıkan sayısında da Merkel’in göçmenler tarafından nasıl göründüğünü de kapağında işledi.
PKK ŞU ANDA İKİ CEPHEDE BİRDEN…
Der Spiegel Dergisi muhabirlerini Kandil’de kabul eden PKK, son çatışmaları başlatan tarafın Erdoğan olduğunu savunduğunu ve PKK’nın şu an iki cephede birden savaşan bir örgüt olduğunu söyledi. PKK’nın bir yandan IŞİD’le, diğer yandan da Türk güvenlik güçleri ile mücadele ettiğini belirten dergi, “Türkiye’nin IŞİD operasyonu ise göstermelik. Daha önce hastanelerinde tedavi ettiler, her türlü desteği verdiler. Türkiye’nin bombaladığı PKK ise, batının IŞİD’e karşı mücadelede ortağı“ diye yazdı.
Kandil’e gidişlerini, oradaki manzaraları işleyen dergi, PKK’nın kurucularından Ali Haydar Kaytan ile görüşen dergi, onun şu görüşlerine yer verdi:
“ERDOĞAN BİZE SAVAŞ İLAN ETT”
“PKK yıllar içinde çok değişti. Artık bağımsız bir devlet istemiyor. Sadece otonomi istiyor. Şiddetin yeniden tırmanmasının tek suçlusu Erdoğan’dır. PKK’nın uyguladığı şiddet, bombalamalar ise Türk güvenlik güçlerinin saldırılarına karşı reaksiyondur. Erdoğan bize savaş ilan etti biz de kendimizi savunuyoruz.“
Derginin, yeniden barış sürecine nasıl dönüleceği yönündeki soruya da Kaytan, “Bu ancak üç şart altında mümkün olur. Türk ordusu hava saldırıların durdurmalı. İkinci olarak, Öcalan serbest bırakılmalı. Üçüncü olarak da, tarafsız bir ülke arabuluculuk yapmalı, örneğin ABD“ cevabını verdi.
HABERİN AYRINTILRI AŞAĞIDAKİ LİNKTE
http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/der-spiegel-pkk-ile-gorustu-940235/?_sgm_campaign=scn_b804283a812d0000&_sgm_source=940235%7Csozcu&_sgm_action=click