Türkiye bugün komşu ülkelerle barış, dostluk ilişkisi içindedir. Bu süreç bölgeye hatta tüm dünyaya yeni imkanlar sunmuştur. Türkiye AB ile, Asya ile AB ile çok büyük diplomatik atak süreci başlattı. Göreve gelmeden önce diplomasideki durumu karşılaştırırsanız bugün geldiğimiz nokta ortaya çıkar. Ortadoğu'yu en iyi anlayabilecek, analiz edebilecek ülke Türkiye'dir. Bölgedeki tüm gruplarla, ülkelerle açık kanallar bulunduran ülke Türkiye'dir. Bu birikim, tarihi gerçeklerin sonucudur. Bizim bölgeye arkamızı dönüp, yangını seyretme lüksümüz yok. Geçmiş dönemde de büyük acılar yaşayan dost Lübnan kritik bir süreçten geçiyor. Kritik süreç bölge için belirleyici bir dönem haline gelmiştir. Bizim bölge ile ilgili bilincimiz, bu ülke ile ilgilenmemizi zorunlu hale getirmektedir. Bizim Lübnan'da, Beyrut'ta, Trablusgarp'ta ortak geçmişimiz var. Oralarda bizim ecdadımızın mezarı var. Bu bölgelere arkamızı dönemeyiz.
Ürdün, İran, Suriye ziyaretlerinin yanı sıra Suud Kralı Abdullah ve ABD Başkanı Bush ile yürüttüğümüz telefon diplomasinin ana konusu Lübnan olmuştur. Türkiye, Lübnan'da bir güven unsuru olmuştur. Lübnan'daki gazetelerde yazılan yazılar bu güvenin bir belirtisidir.
ABD'YE IRAK ELEŞTİRİSİ
Bizi yakından ilgilendiren bir başka ülke ise Irak. 2007 yılı Irak için dönüm noktası olacak. Irak'ta 650 bin kişi hayatını kaybetti. Koalisyon güçlerinin kaybı herhalde 5 bin olmaz. Irak'ın petrol politikalarıyla ilgili durumun hangi istikamette olduğunu da hepimiz biliyoruz. Irak kötü yönetildiği için bu duruma geldi. Bugünkü yönetim ise geçmişten daha iyi değil. Her gün Irak sokakları kan gölüne dönüyor. Peki nasıl bir Irak istiyoruz? Bu sorunun cevabını içerdeki ve dışardaki aktörler doğru cevaplamazsa, bugünleri de ararız. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyemeyiz. Bizim Irak'la bağlarımız çok çok farklı. Kültür, kardeşlik, akrabalık, tarihten gelen bağlarımızın zenginliği çok ama çok farklı. Irak'taki yangın bizi çok fazla rahatsız ediyor ve bundan sonra da rahatsız edecek daha farklı olarak. Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin görüntülerinin dağıtılması, Irak'ta ve Arap dünyasında kutuplaşmaların derinleşmesinden endişe ediyoruz. Irak'ta etnik mezhepler arasında bir kan davası meydana getirilmemelidir. İçerdeki ve dışardaki herkesi, kin doğuracak davranıştan uzak durmaya çağırıyorum.
YUKARI KARABAĞ ÖRNEĞİ
Irak'ın bölünmesi ve Kerkük'te oldu bitti peşinde koşanları buradan uyarıyoruz. Irak meselesi, bizim için AB sürecinden daha öncelikli bir hal aldığını daha önce söyledim. Bunu durup dururken söylemiyoruz. Bundan kastımız, Irak'taki gelişmelerin çok tehlikeli bir şekilde ivme kazanmasıdır. AB'yi önemsemediğimiz için bunu söylemedik. AB'de süreç ilerlemektedir. Irak'ta Saddam'ın idam edilmesi, Kerkük'te bir oldu bittiği hazırlığı bu sözü bize söyletmiştir. Irak'ta ve Kerkük'te bir demografik yapının değiştirilmesi sözkonusudur. Bunun ardından yapılacak referandumun sonucu bellidir. Yukarı Karabağ'daki gibi "Ben yaptım oldu" anlayışı burada işlemeyecektir.