Başbakan Erdoğan AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi. “29 Mart Yerel Seçimleri sonuçlanmak üzere, sayımlar devam ediyor. Öncelikle ortaya çıkacak sonuç hayırlı olsun. Ancak sonuca gölge düşürme gayretinde olanlar var. Bazı TV kanallarında çıkıp konuşan adaylar veya parti temsilcileri... Yok 'elektirik kesildi', yok 'veriler girilemiyor...' Bunların muhatabı bellidir. Buna şaibe düşürme gayretini gerçekten etik açıdan doğru bulmuyorum.
Sayımların sonunda rakamsal sonucu her ne olsun kazanan milletimizin iradesi, Türk siyaseti olmuştur.
Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğundan bu yana milli iradeye saygılı olmuş, halkımızın gösterdiği istikamette yol almıştır. Biz her seçimi halkımızı yansıtan bir mesaj olarak algılıyoruz. Siyasetimize yön veren, şekil veren, ana eksenini belirleyen bir millet iradesi olarak algılıyoruz. Mesajı doğru algılamaya çalışıyoruz.
Bundan sonra da dersimizi farklı bir şeklide çalışmaya devam edeceğiz. Başarıdan da başarısızlıktan da ders çıkarmayı siyasetin kalite kazanması için önemli görüyoruz. Milletimizin mesajını tüm boyutlarıyla ele alıyoruz. Bu çerçevede daha kapsamlı değerlendirmeler yapmamız gerekiyor. İller, ilçeler düzeyinde iyi anlamamız lazım. Emaneti taşımak, emin olmayı, vakur olmayı gerektirir. Bizim sevincimiz başkasının üzüntüsü olamaz. Bize oy verenlerle vermeyenler ayrımı yapmadık, yapmayacağız,. Yatırım yaparken kaynak dağıtırken ayrımcılık yapmayız. Seçimi kazanan tüm belediye başkanlarına eşit mesafedeyiz.
Sonuç il genel meclisi ve belediye başkanlık seçimlerinde AKP'nin önde olduğudur. Oylarımız muhalefet partilerinin toplam oyunu geçmiştir. AKP kendi kendisiyle yarışmıştır. Çıkan sonuçtan açık şekilde AKP'nin güvenoyu aldığı söylenebilir.
Ak Parti toplumsal merkezdeki konumunu pekiştirmiştir. Yarın kimse millete haksızlık yapmasın. Sandıktan çıkan iradeyi kimse küçük görmesin.
İlçe ve il seçim kurullarındaki Ak Partili arkadaşlarıma sesleniyorum: Sizlere verilmiş görevleri biliyorsunuz. İşi ihmal etmeyiniz. Bu ifadelerim diğer siyasi partiler için de geçerlidir. Saptırmalar, veya hafıza kayıtları içinde yanlışlıklar olmasın.
Seçime 11 büyükşehir belediyesi ile girdik. Bunlardan birini kaybettik. 65 il belediyesinin 36’sı an itibarıyle AKP’de görünüyor.
Şu anda il genel meclisi seçimlerinde, 22 Temmuz'a göre aynı oyu alamadığımız görülüyor. Yerel seçime göre 1-2 puan aşağısında netice ortaya çıkaracak ki onu da değerlendireceğiz. Nerede eksiğimiz, yanlışımız var, niçin bu noktaya düştük, bakacağız. Eksiklerimizi gidererek yola devam edeceğiz.
Siyesetçinin iddiasız olanı olmaz. Şu andaki görüntü beni tatmin etmedi. Daha ileri olmasını isteriz. Medya gruplarına karşı mücadele de verdik. Kriz döneminde seçimi yaşadık. Bu finans krizine rağmen böyle netice çıktı. Eksiğimizi çözeceğiz. Kabinede değişiklik seçimle bağlantılı olarak da olmadan da yapılabilir. Kabinede değişiklik anormal bir şey değil.
Biz yerel yönetimi anlayışını kimlik siyasetiyle görmedik, burada gördük ki kimlik siyaseti ağır bastı. Bunu masaya yatıracağız. Trabzon ve Niğde beni mutlu etti; Siirt, Balıkesir, Antalya, üzdü. Antalya'da sonucu çok ama çok anormal buluyorum. Neticeye saygım var ama Antalya’ya şahsım olarak 28 kere gittim. Hepsi açılış içindir. Ve tarihinde görmediği hizmeti son 5 yıllık yerel yönetimle bizim yönetimimizde görmüştür. Demek ki bu kadar hizmet karşılık bulmuyor.NTV