TBMM Genel Kurulu'nda, 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. Maddelerle ilgili görüşmelerine 25 Aralık Pazar günü başlayan ve 11.00'den 01.00'e kadar çalışan Genel Kurul, dün saat 11.00'de başladığı çalışmalarını da saat 05.30'da bitirebildi.
KAÇAK YAPIYA AF
Tasarıda, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılan ve kullanım izni alamayan yapılara, elektrik ve su hizmeti götürülmesine imkan tanıyan düzenlemeye yer verildi.Bu düzenlemenin kaçak yapılara örtülü af niteliği taşıdığı ifade ediliyor.
2006 BÜTÇESİNİN BÜYÜKLÜĞÜ
Tasarıya göre, 2006 Yılı Bütçesi'nin gideri 174.9 milyar YTL olacak. Bütçe gelirleri ise 160.9 milyar YTL olarak belirlenirken, bütçenin vermesi öngörülen 14 milyar YTL açık, net borçlanma hasılatı ile karşılanacak. Tasarı, 2006 yılında enflasyonun yıl sonu itibarıyla TÜFE ve TEFE'de yüzde 5 seviyesine çekilmesini hedefliyor. Ayrıca, merkezi yönetim bütçesinin faiz dışı fazla hedefi geçen dönemde olduğu gibi yüzde 5, tüm kamu sektörü için ise yüzde 6.5 olarak öngörülüyor.
MEMUR MAAŞLARINA ZAM ORANLARI
Tasarıya göre, 2006'da en yüksek devlet memuru maaşına yüzde 5.1, en düşük memur maaşına yüzde 19.9, ortalama memur maaşına ise yüzde 12.7 oranında zam yapılacak.
Buna göre, en düşük memur maaşı Ocak'ta 595 YTL'ye, Temmuz'da ise 650 YTL'ye ulaşacak. Tasarının “Milli Bütçe Tahmin Raporu” 2006 yılı programında, gayri safi milli hasılanın yüzde 5 oranında artması öngörülüyor. Yine 2006 yılında toplam kaynakların sabit fiyatlarla yüzde 4.9 oranında artacağı, sabit sermaye yatırımlarındaki artış oranının ise yüzde 8.7 olacağı tahmin ediliyor.
Tüketimin sabit fiyatlarla yüzde 4.2 oranında artması öngörülürken, bu oranın kamu tüketiminde yüzde 5.2, özel tüketimde ise yüzde 4.1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
EN AZ 3 YIL ÇALIŞMA ŞARTI
Tasarının “kadroların kullanımına ilişkin hususları” düzenleyen maddesinde yapılan değişiklikle, öğretim üyeleri dışındaki öğretim elemanlarının yükseköğretim kurumlarında en az 3 yıl çalıştıktan sonra 657 Sayılı Kanun'a tabi kadrolarına atanmalarına imkan sağlandı.
Vilayetlere Hizmet Götürme Birliği'nin faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için il özel idaresi bütçelerinden ayrılan binde 2'lik pay, binde 5'e çıkarıldı.
BEDELİ ÖDENMEMİŞ TEDAVİ HİZMETLERİ TERKİN EDİLİYOR
SSK, BAĞ-KUR ve Yeşil Kart kapsamında bulunanlar için Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31 Aralık 2005 tarihine kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamı, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle terkin ediliyor.
Ayrıca, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren genel veya özel bütçeli idarelere dönüştürülen katma bütçeli idarelerin 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle Emekli Sandığı kapsamındaki dul, yetim ve malüllerin borç, ana para ve faizlerinin tamamı, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle terkin edilecek. Bunlarla ilgili düzenleyici işlemleri yapmaya, Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
CHP'Lİ KOÇ: ÖZÜR DİLİYORUM
Tasarının tümü, bugün yapılacak son konuşmaların ardından oylanacak.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, tasarının yürütme maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, “Demokrasi sınavı verdiğimizi düşünüyorum. Tatlı sert görüşmelerin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kırıcı bir ortam olduysa bize düşen bir özür varsa, özür diliyorum. Eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe daha çok pay ayrılan ve daha bağımsız Türkiye hedefine yönelik bütçe görüşmelerinde buluşmayı temenni ediyorum” dedi.(Hürriyet)