Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KURTULMUŞ'TAN ERDOĞAN'A ANAYASA ELEŞTİRİSİ
KURTULMUŞ TAN ERDOĞAN A ANAYASA ELEŞTİRİSİ
 
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntıdan yeni, çağdaş ve katılımcı bir anayasa değişikliği ile çıkılabileceğini söyledi.
 
12.3.2010 - 20:02

Kurtulmuş, birkaç temel konuda anayasa değişikliği paketi hazırlayan AKP iktidarına, "Bu yapılmazsa, birkaç tane temel konuda rötuş yapalım derseniz, kusura bakmayın, AKP'nin halktan almış olduğu yüzde 47'ye haksızlık yapmış olursunuz. Bu haksızlığın cevabını da millet, sandıkta verir." uyarısında bulundu.

SP lideri Kurtulmuş, Abant Platformu'nun Rixos Otel'de düzenlediği 'Yeni bir Toplumsal Mutabakat için Demokratikleşme' toplantısına katılarak, demokratikleşme ve anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplumsal mutabakat lafının eksik bir laf olduğunu söyleyen Kurtulmuş, demokratik açılım konusunda kendilerinin projesi olan 'Barış ve Kardeşlik için Gönüllü Birliktelik' kavramının daha sıcak ve kapsayıcı bir kavram olduğunu ifade etti. Bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşayan; etnik, mezhebi ve kültürel farklılıkları olan insanların gökten zembille yeni indirilmediğini kaydeden Kurtulmuş, "1000 senedir hep birlikte barış içinde yaşıyoruz. Zaman zaman sıkıntılarımız oldu. Bu sıkıntılarımızı aşmak için ana perspektifimiz gönüllü birliktelik olmalıdır. Onun için toplumsal mutabakat yerine onun biraz daha üstünde olan gönüllü birlikteliği tercih ediyoruz." dedi.

Türkiye'de bugün gelişmeler olduğunu, ama meselenin çözülmesi için esas bam telininin bulunmak zorunda olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye'nin esas meselesi, yeni anayasa yapılması süreciyle başlayacak olan yeni bir demokratik restorasyon sürecidir." sözlerini kaydetti. Anayasa değişiklik sürecinin sadece birkaç maddelik rötuşla sınırlı olmaması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Kapsamlı ve köklü bir anayasa değişikliği yapılmalıdır." diye konuştu.

"YENİ BİR ANAYASA NASIL YAPILMALI?"

Anayasa yapım sürecini 5 aşamada özetleyen Saadet lideri Kurtulmuş, ilk olarak 'Anayasa yapmaya kim yetkilidir?' sorusuna cevap verirken, "Saadet Partisi, parlamento dışında olmasına rağmen görüşümüz, mevcut parlamento son güne kadar ve Türkiye'de yeni parlamento seçilene ve anayasa ve yasa değişikliklerini yapmaya yetkilidir." dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin 411 vekilin oyuyla gelen bir anayasa değişikliğini iptal etmesiyle oluşan fiili durumun bu süreçte görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Kurtulmuş, "Ancak bize göre Meclis bunu yapar. Buyursun yapsın. Parlamento dışında olmamıza rağmen biz de sonuna kadar destek veririz." diye belirtti. Ancak bu süreçte yeni ve radikal bir yol izlenmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, bunun da anayasa yapıcı meclisin oluşturulması olduğunu vurguladı.

İkinci aşamada ise sorunun kaynağını ortaya koyan Kurtulmuş, bugün yaşanan sıkıntının nedeninin Türkiye'deki siyasal sistemin adının demokrasi olsa da aslında bürokratik oligarşi olmasından kaynaklandığını ifade etti. Kurtulmuş, 1960 Anayasası'ndan bu yana Türkiye'de Anayasa Mahkemesi, Danıştay, YÖK, YAŞ, HSYK, ekonomik üst kurulların vasıtasıyla bir bürokratik oligarşinin oluşturulduğunu vurguladı. Kurtulmuş, hukuk sistemine karışmayan, askeri kararları vermeyen, yükseköğrenim ve ekonomik kararlarla ilgisi yetkisi olmayan bir egemenliğin millet egemenliği olamayacağının altını çizdi.

Kurtulmuş, "Bu nasıl bir millet egemenliğidir? Vesayetçi sistem, bütünüyle millet iradesinin üstünde kalmıştır." şeklinde konuştu.

1921 Parlamentosu'nun birebir milletin temsilcisi ve gerçekten kurucu bir irade ile oluşmuş bir parlamento olduğunu söyleyen Kurtulmuş, o parlamentonun millet egemenliğini tam olarak ortaya koyduğunu söyledi. 1921 Parlamentosu milletvekillerinden Hüseyin Avni Ulaş'ın 'Demokrasiye istinat etmeyen bir cumhuriyet, iğfalkardır' sözüne atıfta bulanarak, "Çok ağır bir sözdür. Sanki bugünü ifade ediyor." diye konuştu.

KOLTUKTA KİMİN OTURACAĞI MESELESİ

Üçüncü aşamada vesayetçi yapıdan çıkış yolunu gösteren Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş, şunları söyledi: "Bizce meseleyi, buradan çıkış yolunun, HSYK krizinde olduğu gibi, falanca kurum ve kuruluşun başına Ahmetleri alıp Mehmetleri koymak olarak görülmesi, en büyük hata olur. Mesele, HSYK'da ne Ahmet'in ne de Mehmet'in oturmasıdır. Ne de YÖK'te bizim Mehmet'in öteki Mehmet'in oturması meselesi değildir. Mesele bütün kurum ve kuruluşların, Ahmet-Mehmetlerden uzak bir şekilde, millet egemenliğine açılması, milletin denetimi ve kontrolüne bırakılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Bunun için de yeni bir anayasa yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Saadet lideri Kurtulmuş, "22 Temmuz'da bu millet, AKP'nin oylarını yüzde 26'dan alıp yüzde 47'ye çıkarırken bir şey söyledi. Bir tarafta Cumhuriyet mitingleri, diğer tarafta 367 krizi, karşılarına çıkan vesayetçi beylere dedi ki, al yüzde 47 oyu. Bu oyu verirken de, bir şey talep etti; Bir daha 367'ye falan takılma. Adam gibi bir demokrasi inşa et. Dolayısıyla mevcut parlamento ve iktidarın önündeki iş, millet tarafından verilmiş ödev, birkaç tane anayasa maddesini değiştirerek, rötuş yapmak değildir. Depremden hasar görmüş bir binanın pencerelerini beyaza boyasanız ne olur, pembeye boyasınız ne olur? Mühim olan bu binanın çeliklerle güçlendirilmesidir. Onun kayıtsız şartsız yolu da yeni, çağdaş ve katılımcı bir anayasadır." dedi. Kurtulmuş, bunun için şu anda Türkiye'deki siyasal iklim ve zamanın çok uygun olduğunu kaydetti.

Dördüncü aşamada anayasayı kimin yapacağını anlatan Kurtulmuş, "Yeni anayasayı yapacak olan milletin bizatihi kendisidir. Açın milletin önünü, bu anayasayı millet yapsın. Bu sürece hakim olan sadece millet olacak." diye konuştu. Anayasa yapma sürecinde milletin mutlaka işin içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Mesele anayasa metinlerinden ziyade, anayasanın ruhudur. Türkiye'deki mevcut anayasanın maddelerini tek tek tartışmaktan ziyade, esas reform yapılması gereken mesele anayasanın ruhundaki özde ve sözde vatandaş ayrımını ortadan kaldırmaktır. Bütün vatandaşların, eşit ve özgür olduğu yeni bir süreci başlatmaktır." dedi.

"TOPYEKUN RESTORASYON"

Beşinci aşamada ise anayasanın nasıl yapılacağını ortaya koyan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin 411 milletvekilinin oyuyla kabul edilen anayasa değişikliğini iptal etmesi nedeniyle, yeni bir anayasa yapmak için sadece bir yol kaldığını kaydetti.

Kurtulmuş, bu yolu da şöyle anlattı: "Bu da doğrudan halk tarafından seçilecek anayasa yapıcı bir meclis oluşturulmasıdır. Dar bölge, tek milletvekilliği ve çift turlu sistemle seçilecek milletin doğrudan temsilcileriyle, uzlaşma anayasasını yapmaktır. Bundan başka da, bu yapıyı değiştirecek bir yol yoktur. Bu kurucu meclisin vazifesi, sadece anayasa yapmak olacak. 1 yıl içinde anayasayı yapacak. Bu tasarıyı da millete sunacak. Ve bu metin, milletin yeni anayasası olacak."

Kurtulmuş, Türkiye'deki herhangi bir anayasa değişikliğinde mutlaka bir istemezük cephesi olacağını da kaydederek, "Bunu aşmanın yolu, milleti hakim ve hakem yapmaktır. Çünkü bu mesele milletin meseledir." dedi.
Bunun için Anayasa'nın 7 ve 175. Maddelerinin referanduma götürülmesini teklif eden Kurtulmuş, "Bu adımın atılmasının tam zamanıdır. Olağanüstü bir toplumsal destek bulunacaktır. Samimi olarak topyekun bir restorasyon ve reform sürecine girildiğinde, Saadet Partisi olarak bunu Türkiye'nin her köşesinde anlatacağız. Bu yapılmazsa, birkaç tane temel konuda rötuş yapalım derseniz, kusura bakmayın, AKP'nin halktan almış olduğu yüzde 47'ye haksızlık yapmış olursunuz. Bu haksızlığın cevabını da millet sandıkta verir. Millet bunu bekliyor. Yüzde 35-47 ile iktidara gelmek 20-30 yılda bir nasip olur. Bu gücün farkında olmak lazım. Bu gücün arkasına milletin desteğini alacak çalışmalar yapmak lazım." diye konuştu
.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FACEBOOK BAŞINIZI ÖYLE BİR BELAYA SOKABİLİR Kİ..!

"KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ" DELİLİ

"HÜKÜMET, HER ŞEYİ ORTADA BIRAKIYOR"
»  FLAŞ.. KAFES EYLEM PLANI İDDİANAMESİ TAMAMLANDI
»  "İYİ Kİ SEN VARSIN PAŞAM"
»  ANKARA'LILARIN UCUZ ULAŞIM KEYFİ SONA ERDİ
»  GİZLİ TANIK OLDUĞU ALNINDA MI YAZIYOR!
»  BAKAN GÜNAY, MÜZE SOYGUNU'NU 12 EYLÜL'E DAYADI!
»  HANGİ İL'İN MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTTI, HANGİ İL'İN AZALDI?
»  ISLAK İMZA'DA FLAŞ GELİŞME!
»  ÇGD'DEN ENGENEKON TUTUKLUSU GAZETECİLERE DESTEK
»  GENELKURMAY ÖNÜNDE BAŞBUĞ'A PROTESTO!
»  BÖYLE BOMBA SEVKİYATI OLUR MU? TARTIŞMASI
»  OBAMA, NOBEL ÖDÜLÜ'NÜ YARDIM KURULUŞLARINA BAĞIŞLIYOR
»  İSVEÇ BÜYÜKELÇİMİZİ DE GERİ ÇAĞIRDI!
»  "GÖREV TEVDİ EDİLİRSE KAÇMAM"
»  ABD'DEN HÜKÜMETE ÇOK SERT ELEŞTİRİLER
»  BAYKAL O İDDİAYA AÇIKLIK GETİRDİ
»  O AÇIKLAMA İÇİN ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?
»  'PROTOKOLLER GERİ ÇEKİLMELİ'
»  KOMUTAN O BİRLİKTE!
»  TÜRKİYE'DEN İSVEÇ'E TEPKİ
»  ASKERDEN İLGİNÇ TATBİKAT YERİ SEÇİMİ
»  SARKİSYAN'DAN TÜRKİYE'YE TEHDİT!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.