Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,6612
EURO
47,3436
IMKB
10.901,000
ALTIN
4.413,540
 
Hava Durumu ANKARA
22 / 35 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Katar ablukasının arka planı
Katar ablukasının arka planı
 
Doha’ya ambargo harekâtında başı çeken Riyad’ın sert tavrının arkasında taht mücadelesi olduğu öğrenildi.
 
14.6.2017 - 09:10

Katar’a yönelik abluka kararı alan Körfez ülkelerine darbeci Sisi’nin Mısır’ı ile birlikte önderlik eden ve Doha karşıtlığında bayrak taşıyan Suudi Arabistan’ın şahin tavrının arkasında kraliyet içerisindeki taht kavgası olduğu ortaya çıktı. Hanedan içerisinden bilgi aktaran kaynaklar, aile içerisinde birinci veliaht Prens Muhammed bin Nayif ile ikinci veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman arasındaki rekabetin Katar krizine neden olduğunu iddia etti. Buna göre, ilerleyen yaşı ve Alzheimer hastalığı nedeniyle vadesi dolan Kral Selman’ın yerine koltuğa oturmak isteyen Muhammed bin Selman, Nayif’e yapacağı darbe öncesi ABD’nin desteğini almak adına harekete geçerek ‘İran karşıtı savaş’ bahanesiyle Katar’a saldırı başlattı.

‘ACEMİ VELET’İN PLANI

Suud Sarayı’ndan hanedan hakkında kulis bilgileri sızdıran kaynaklar, aile içi taht kavgası ile Katar’a yönelik darbe arasındaki bağlantıları açıkladı. Düşen petrol fiyatları sebebiyle ekonomik anlamda zayıflayan ve Suudi Prenslerin rahatsız olduğunu vurgulayan kaynaklar, sarayda ‘acemi velet’ lakabıyla anılan Muhammet bin Selman’ın düğmeye bastığını aktardı. Katar’a yönelik ablukanın Selman’ın fikri olduğunu öne sürüldü ve tek hedefin ise Nayif’e el çektirmek olduğu belirtildi.

GAZ HESAPLAŞMASI

Ülkede yer altından örgütlenen muhalif medya kanalları tarafından da doğrulanan çatışmanın bir ayağının ise Washington ile ilişkili olduğu öğrenildi. Muhalif kaynaklar Bin Selman’ın Mart 2017’de ABD Başkanı Donald Trump ile Oval Ofis’te görüşmesinde saray içi darbe destek zemini aradığını bildirdi. Nayif’in ayağını kaydırarak birinci veliaht olmak isteyen Selman’ın Trump’a Mısır’dan alınan Tiran ve Salafir adalarından verilecek askeri üsler karşılığında kendisini destekleme sözü istediğini aktaran kaynaklar, Beyaz Saray’dan gelecek yanıtı beklemeden harekete geçildiğini kaydetti. Buna göre hem Savunma Bakanı olması hasebiyle orduya hâkim olan hem de Riyad’ın petrol ve gaz devi Saudi Aramco şirketinin yönetici olan Prens Selman, ‘İran karşıtlığına’ sığınarak Katar’a uyguladığı ablukayla saray içerisinde yapacağı darbeye dış desteğini ABD’den sağlayacak. Diğer yandan Doha’yı zayıflatarak Körfez’deki ekonomik pastada daha fazla pay alacak olan Prens, hanedan üyeleri arasındaki dolar hırsını da karşılamış olacak.

Veliahtların savaşı nasıl başlamıştı?

Kral Abdullah’ın vefatı ile birlikte, daha naaşı kaldırılmadan, devreye sokulan kraliyet kararnameleriyle Muhammed bin Nayif birinci veliaht prens olmuştu. Böylelikle ülkede ilk kez veliahtlık Kral Abdülaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş ve bu durum hanedan içerisinde rahatsızlık yaratmıştı. Değişikliğe engel olamayan Kral Selman’ın en küçük oğlun Prens Muhammed bin Selman’ın önünü açmak için zemin aradığı öne sürülmüştü.

2030 Vizyonu’nun bir parçası

Katar’a yönelik abluka kararı ikinci veliaht prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın 2030 Vizyonu isimli projesinin bir ayağı olarak görülüyor. Proje kapsamında ülkede ekonomi, idare ve varlık yönetimi konusunda birtakım reformlar yapmak isteyen Prens’in, hanedanı sınırları yeniden belirlenecek Ortadoğu’da merkeze oturmak istediği biliniyor. 2030 Vizyonu’nun finansal kaynağını Saudi Aramco şirketi sayesinde karşılayan Selman’ın, Katar’ı çökertmesi planlanan abluka ile senaryosunu devreye soktuğu tahmin ediliyor. Zira projenin uluslararası ayağı; İran ile rekabeti kazanmak, Yemen’i her anlamda kendine muhtaç bırakmak ve ABD ile olan iş birliğini artırmak olarak kodlanıyor.

Star



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan: Milletimle İftihar Ediyorum

Çavuşoğlu, Çarşamba Günü Katar'a GideceK

Erdoğan'dan İç Tüzük Talimatı!
»  CHP'ye Sürpriz Üye
»  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar mesajı
»  Tanju Çolak Serbest Bırakıldı
»  Bahçeli'den CHP'ye Katar Resti!
»  Yakalanan PKK'lılardan Bomba İtiraf
»  FETÖ'nün 30 Yıllık Evlilik Kataloğu
»  İçişleri Bakanlığı'nda FETÖ operasyonu
»  Erdoğan'ı İftar Yemeğine Ünlü Akını
»  Gökçek'ten, 'Suni Bir Deprem' Yorumu!
»  Afad'dan Deprem Açıklaması
»  Deprem Olacağını 2 Saat Önceden Yazdı
»  MHP'den, 'Uyuyan Hücreler' Uyarısı
»  İzmir ve İstanbul'da Korkutan Deprem
»  FETÖ'den Yeni Rüya Seansı
»  15 Temmuz'da Meydanlar Dolup Taşacak
»  'AK Parti,2018'de ErkenSeçime Gidebilir'
»  IKBY'den Referandum Eleştirilerine Yanıt
»  CHP'de Kasım'da Erken Seçim Beklentisi
»  Batman'dan Acı Haber
»  Bakan Soylu Rakamı Açıkladı!
»  9 ilde FETÖ operasyonu: 13 gözaltı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.