Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.143,630
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MİLLİYETÇİMİYİZ, İSLAMCIMIYIZ, SOLCUMUYUZ?"
MİLLİYETÇİMİYİZ, İSLAMCIMIYIZ, SOLCUMUYUZ?
 
Türkiye’de insanlar, artık demokratik hak dendiğinde akıllarına sadece oy verme işini getirmiyor. İfade özgürlüğü istiyor. Türban döngüsüne kapılmaktan kaçınan ciddi bir kitle var bu ülkede. Meseleden bıkmış eğitimli bir çoğunluk, belki de bu yüzden artık türban yasağını daha açıkça savunuyor.
 
2.1.2007 - 08:27
Karizmatik lider Tayyip Erdoğan’ın partisinde insanlar parti içi demokrasiden yana şikayetçi olmalılar diye mi düşünüyorsunuz?
Öyle değil. Bu sonuçlar, Odak Araştırma Grubu’nun hazırladığı "Cumhuriyet ve Demokrasi" araştırmasından çıktı. Türklerin cumhuriyet ve demokrasi ile ilgili algılarını, rejimle ilgili görüşlerini, siyasi eğilimlerindeki değişimleri inceleyen araştırma için 18 yaşından büyük 1685 seçmenle görüşüldü.

15 Kasım-16 Aralık tarihleri arasında, tesadüfen seçilen 26 şehre bağlı 89 ilçe, 423 mahalle ve 45 köyde, ev, işyeri ya da sokakta anket yapıldı.
Tüm soru formlarını seçmenlerle yüz yüze dolduran 74 anketör, veri toplama sürecinde hiçbir mahallede 8 görüşmenin üzerine çıkmadı.
Bayram süresince ve ertesinde, işte bu çalışmanın çarpıcı sonuçlarını yayınlayacağız. Türk seçmeninin nereye doğru gittiğini irdeleyeceğiz.
Göreceksiniz, "Yollar yürümekle aşınmaz" lafı, Türkiye’de artık eskisi kadar itibar görmüyor.
AKP’liler demokrasiden daha memnun
Türkiye’de halkın yarıdan fazlası, ülkede tam demokrasi olmadığına inanıyor. Yoğun olarak Kürtlerden oy alan DTP seçmeninde, bu kanı rekor denilebilecek yüzde 86.6 seviyesinde destek görüyor. Ondan sonra gelen CHP’lilerin ise yüzde 66.8’i böyle düşünüyor. İktidar partisi AKP’nin seçmeni ise ülkedeki demokrasiden diğer parti seçmenlerine göre daha memnun. Sadece yüzde 38’i, tam demokrasi yok, diyor.
Ülkenin dörtte biri apolitik
Siyasi eğilim dağılımda her ne kadar milliyetçilik birinci sırada görülse de, araştırma sonuçlarına genel olarak bakıldığında ülke iki ayrı blokta kümelenmiş durumda. Sosyal demokratlar ve laikler bir tarafta, milliyetçiler, muhafazakárlar, İslamcılar, liberaller öbür tarafta. Ama en önemlisi, ülkenin yaklaşık dörtte biri, hiçbir siyasi eğilim taşımadığını söylüyor. Bu kesim için en önemli şey, istikrar. İstikrar için ne gerekiyorsa ona göre oy veriyor. Buna, istemese bile iktidardan yana olmak da dahil./_newsimages/2664506.jpg
Gençlerin birinci tercihi düşünce ve ifade özgürlüğü

"Tam demokrasi yoktur" diyenler, burada ifade ve düşünce özgürlüğünü, "Vardır" diyenler ise seçme ve seçilme hakkını işaretliyor. Gençlerin (18-24 yaş grubu) birinci tercihi ise ifade ve düşünce özgürlüğü. Bu rakamlar, gençliğin düşündüklerini ifade etme sorunları olduğunu ortaya koyuyor. Üçüncü sıradaki din ve vicdan özgürlüğü, genelde okuryazar olmayanlar ya da ilkokul mezunlarının tercihi.
Eğitim düzeyi düştükçe muhafazakar eğilimler ve muhafazakar değerlere bağlılık artıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe, ifade ve düşünce özgürlüğü hakkı ankette birinci sırayı alıyor. Türban tartışmalarının kamuoyunda yarattığı yankı ile araştırmada alt sıralarda kalan kıyafet özgürlüğü şıkkı ise dikkat çekici bir tezat oluşturuyor.
Haber alma hakkının düşüklüğü de ilginç bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.
ARAŞTIRMAYI YAPAN BEYİN TAKIMI
Odak Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından tamamlanan çalışmada, şirketin genel müdürü eski Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı olan Mehmet Sıddık Ensari’nin liderliğinde 3 öğretim üyesi görev aldı: Doç. Dr. Cengiz Yılmaz (Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Dr. Sabri Erdil (Marmara Üniversitesi) ve Doç. Dr. Lütfihak Alpkan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü).
Topluma göre partilerde de demokrasi yok
Toplum, siyasi partilerde, parti içi demokrasi olmadığı görüşünde. Siyasi partilerin seçmenleri arasında bu konuda en az şikayetçi olanlar ise AKP’liler. Toplumun yüzde 53.3’ü, diğer tüm siyasi parti yanlılarının yüzde 60 ve üstünde ezici bir çoğunluğu siyasi partilerde parti içi demokrasi olduğuna inanmıyor. Bu oran AKP’lilerde sadece yüzde 38.6 çıkıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe, parti içi demokrasiden yana şikayet artıyor.
Varoşlar demokratik haklardan vazgeçmiyor
Milliyetçi olduğunu, devletine bağlı olduğunu söyleyen toplumun, devletin iyiliği için iş kendi haklarından feragat etmeye gelince bu konuda taviz vermek istemediğini gösteren önemli bir sonuç. Demokratik hakların sınırlandırılama-yacağının en güçlü savunucuları ise gecekondu/varoş bölgelerinde yaşayanlar (yüzde 63.6). Parti eğilimi açısından bakılacak olursa, demokratik haklarından tavize yanaşmayanlar en çok yüzde 76.1 ile DTP’de. Onları yüzde 53.1 ile CHP’liler takip ediyor. Eğitim seviyesi yüksek olanlar ve kendilerini sosyal demokrat olarak tanımlayanlar, haklarının kısıtlanmasına daha çok karşı çıkıyorlar.

Eğitimliler türban yasağı istiyor

Toplumun çoğunluğu (yüzde 58.3) türban yasağına olumsuz bakarken, yüzde 27’si açık bir şekilde yasağı olumlu bulduğunu söylüyor. Hatta ilginç bir şekilde, eğitim ve gelir seviyesi yükseldikçe türban yasağına destek de artıyor. Üniversite mezunlarında yasağa olumlu bakanların oranı yüzde 40.9. Okuryazar olmayanlarda bu oran 11.7’ye kadar düşüyor. Ayrıca içten içe bu meselenin kapanmasını isterken, yasakçı bir görüntü çizmemek için görüşünü dillendirmeyenler olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerek. Siyasi eğilim olarak, yasağı en çok savunanlar ise yüzde 43.3 ile sosyal demokratlar. Siyasi parti olarak da yasağı en çok CHP ve DYP tabanı savunuyor.(Hürriyet)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GARİBANLARIN SEVGİ ÇAMAŞIRHANESİ

BİR ÇİFT YEMENİDEN AŞK ÇIKTI

ABD'DEKİ EN İYİ RESTORAN YARIŞMASINDA İKİ TÜRK RESTORANI
»  ABDULLAH GÜL,'BENİM DÖNEMİM'DEMEKLE NE İSTEDİ?
»  BAKAN ÇUBUKÇU, AKP'Lİ ÇÖMEZ'E FENA ÇIKIŞTI
»  'MECLİSİN GİDERAYAK CUMHURBAŞKANI SEÇMESİ DOĞRU DEĞİL'
»  DEMİRKAZIK DAĞI'NDA CAN PAZARI
»  BOLU TÜNELİ BU AY SONUNDA HİZMETE GİRİYOR.
»  SİYASETTE KAŞAR KAVGASI
»  KADİR ÇÖPDEMİR SORDU, SÜLEYMAN DEMİREL YANITLADI
»  ACEMİ KASAPLARIN ÜNÜ TÜRKİYE SINIRLARINI AŞTI
»  ERDOĞAN'DAN DANIŞTAY'DA KADROLAŞMA İDDİASI!
»  MİLLİ PİYANGO YILBAŞI ÇEKİLİŞİ, TAM LİSTE
»  PKK'DAN 2006 YILINDA 99 TERÖRİST KAÇTI
»  KAYITTAKİ TELEFONLAR İÇİN İPTAL DAVASI
»  ORDU- FATSA ARASI ARTIK 20 DAKİKA
»  POLİS , YENİ YILA POLİSLERLE GİRECEK
»   LİSTELERE BAKMADAN BİLETLERİNİZİ ATMAYIN UYARISI
»  ACEMİ KASAPLAR YİNE KENDİLERİNİ DOĞRADI
»  BAŞBAKAN'A SMS GÖNDERDİ 50 BİN YTL'Yİ KAPTI
»  BAYRAM VAAZINDA THK VE MEHMETCİK VAKFINA HAKARET
»  'SADDAM, IRAK'I KARIŞTIRMAK İÇİN BİLEREK ASILDI'
»  DİYANET'TEN SAHTE PEYGAMBER UYARISI
»  İYİ BAYRAMLAR, MUTLU YILLAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.