Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6259
EURO
43,6284
IMKB
9.279,000
ALTIN
4.155,360
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
REHN'DEN FRANSA'YA 'CİDDİ OL!' UYARISI
REHN DEN FRANSA YA  CİDDİ OL!  UYARISI
 
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Fransa'daki 'Ermeni soykırımı'nın inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa tasarısını eleştirerek, Fransa'yı 'sorumlu ve ciddi olmaya' davet etti. Türk Dışişleri de tasarının kabulünün 'ahlaksızca' olacağını açıkladı.
 
9.10.2006 - 14:34
Rehn, tasarının Fransa'nın ve Fransız parlamenterlerin 'sorunu' olduğunu belirterek, "ancak bu, AB-Türkiye ilişkilerinde ağır sonuçlar getirecektir" dedi.
 
Rehn, yasa tasarısının Fransa'da onaylanması halinde Ermeni meselesine ilişkin tartışmaların da bloke olacağını, Türkiye'de fikir özgürlüğü adımlarının zarar göreceğini söyledi.
 
Olli Rehn Türklerin, Türkiye'de daha fazla düşünce özgürlüğü isteyen Fransa'nın kendi yasalarıyla bu özgürlüğü kısıtladığını düşündüklerini belirtti.
 
Rehn, Fransız parlamenterleri 'sorumluluklarını üstlenmeye' davet etti ve "Fransız parlamenterleri bu yasa tasarısının sonuçlarını dikkate almaya çağırıyorum. Hedefimiz bu sorunun ciddi tartışmalar çerçevesinde değerlendirilmesidir. Fransız parlamenterlere, bilinçli olacakları konusunda güveniyorum. Bu konuda sorumlu olmamız gerektiği için açıklamamı kamuoyuna da yansıtıyorum" dedi.
 
AB - Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk da, Fransa ve Hollanda'daki girişimleri eleştirdi.
 
Lagendijk, "bu girişimler, AB'nin Türkiye'ye karşı inandırıcılığını ortadan kaldıracak" dedi.
 
Ankara: "Tasarının kabulü 'ahlaksızca' olur"
 
Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının 12 ekim perşembe günü Fransa Meclisi'nde yapılacak oylamada kabul edilmesi ihtimali Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, seçim dönemine rastlaması nedeniyle oldukça yüksek.
 
"Bu tasarı Avrupa kültürünün temeline, düşünce ve fikir özgürlüğüne karşı bir girişimdir" diyen Dışişleri yetkilileri, Türkiye'nin tasarıya karşı hem siyasi hem de ekonomik düzeyde elinden gelen çabayı gösterdiğini ve girişimlerde bulunduğunu belirtti.
 
Meclis'te kabul edilmesi durumunda tasarının Senato'ya ve Cumhurbaşkanı'na gideceğini ifade eden yetkililer, "bununla birlikte Meclis'ten geçmesi düşmanca bir karar olacak ve Fransa, Türkiye'de birçok alandaki ayrıcalıklı konumu ve ağırlığını yitirecektir. İlişkiler yeniden gözden geçirilecek, birçok alanda ve özellikle ekonomik alanda gelecekte büyük projelerde Fransa dışlanacaktır" diye konuştu.
 
Türkiye'de fikir ve düşünce özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için çabalar sürerken, Türkiye'nin Ermenistan'a Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifi masadayken, Fransa'nın böyle bir karar almasının 'ahlaksızca' olacağını ve Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini de engelleyeceğini kaydeden yetkililer, bununla birlikte Türkiye'de gösterilecek tepkilerin 'ölçülü olması ve çığırından çıkmaması' gerektiğini vurguladı.
 
TBMM'deki Cezayir tasarısı
 
TBMM'de Cezayir konusunda Fransa'ya karşı bir teklif verildiğini duyduklarını belirten Dışişleri Bakanlığı, "Fransa ile aramızdaki soruna üçüncü ülkeleri karıştırmamak gerekir. Hem Cezayirliler böyle bir şeyi istemiyorlar. Hem de Fransa'nın yaptığının aynısını biz yaparsak artık onlara 'yanlış ve vahim bir hata yapıyorsunuz' diyemeyiz" görüşünü savundu.
 
Dışişleri yetkilisi, Fransa'daki tasarı sonunda yasalaşsa bile bir Fransız vatandaşının, ifade özgürlüğünü çiğnediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurması halinde yasanın iptal edilmesi ihtimalinin bulunduğunu belirtti.
 
Fransız şirketlerinin Türkiye'de birçok yatırımı bulunduğunu, bu yatırımların çoğunun Türklerle ortaklık biçiminde olduğunu ve bu şirketlerde çok sayıda Türk vatandaşının işçi olarak çalıştığını anımsatan yetkili, tasarı nedeniyle Fransız işadamlarının 'diken üzerinde' olduklarını ve tasarı aleyhinde yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
 
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türk medyasının da Avrupa'daki Türk sivil toplum örgütlerini harekete geçirici yayınlar yapması gerektiğini, başta Fransa olmak üzere Avrupa'daki Türklerin demokratik yöntemlerle tepkilerini göstermelerinin etkili olacağını ifade etti.
 
Fransa Ermeni iddialarını 2001'de tanıdı
 
Fransa, 2001 yılında kabul edilen bir yasa ile 'Ermeni soykırımı'nı resmen tanıdı. Bu kararın ardından, Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde uzun süre gerginlik yaşanmıştı.
 
Fransa'da zaman zaman gündeme gelen soykırım iddiaları, son günlerde tekrar tartışma konusu oldu. Son olarak muhalefetteki Sosyalist Parti, ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini tekrar Meclis gündemine getirme kararı aldı.
 
Sosyalist Parti'nin yaptığı öneri doğrultusunda yasa teklifi 12 ekimde Meclis Genel Kurulu'nda tartışılarak oylanacak.
 
Sosyalistlerin bu konuda hazırladığı yasa teklifi, geçtiğimiz mayıs ayında da tartışılmış, ancak zaman kalmadığı için yeni yasama dönemine kalmıştı.
 
Fransa'daki Meclis sistemi, muhalefet partilerine yılda belirli sayıda yasa teklifini, ilgili komisyonun görüşüne bakılmaksızın, Meclis Genel Kurulu'na getirme hakkı tanıyor. Bu teklifler tartışılarak oylanıyor.
 
Fransa'da Sosyalistlerin hazırladığı teklifin yasalaşması için Senato'dan da geçmesi gerekiyor. Meclis'teki oylamada teklifin rahatça kabul edilebileceğini belirten siyasi gözlemciler, hükümetin teklifin Senato gündemine gelmesine izin vermeyeceğini kaydediyor.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, 30 eylülde iki günlük resmi ziyaret için gittiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 'Ermeni soykırımı' anıtını ziyaret etmiş ve 'Türkiye'nin geçmişteki hatalarını kabul etmesi gerektiğini' söylemişti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP'DEN FRANSA'YA ERMENİSTAN TEPKİSİ

BAKAN COŞKUN, İRTİCA KONUSUNDA YİNE SAÇMALADI

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU, NASIL 20 KİLO VERDİ?
»  THY ANKETİ TBMM GÜNDEMİNDE
»  YAZ SAATİ UYGULAMASI AY SONUNDA SONA ERİYOR
»  AKP'Lİ YAKIŞ: "KAÇAK 70 BİN ERMENİ'Yİ GÖNDERELİM"
»  EN FAZLA 20 YTL'NİN SAHTESİ YAPILDI
»  FRANSIZ MALLARINA BOYKOT HAZIRLIĞI
»  7 BİN DOLAR MAAŞ ALAN MEMURLAR
»  PKK'DA DERİN HESAPLAŞMA!
»  ŞORT-ATLETLE SINIRDIŞI
»  TERÖRİST AVI DEVAM EDİYOR
»  BAŞKET SOKAĞA DÖKÜLDÜ!
»  MÖSYÖ CHİRAC SİZİN YAPTIG
»  HAVA HARP OKULUNA BASKI SUÇLAMASI
»  ORDU DARBE YAPABİLİR
»  PKK'NIN YAN KURULUŞU DTP'DEN TERÖRİSTLERE KONTÜR TAKVİYESİ
»  İNGİLTERE'DE MUHAFAZAKARLAR DOLU DİZGİN
»  POLİS KATİLİ İFTAR ÇADIRINDA YAKALANDI
»  ''AKP'DE İRTİCANIN DANİSKASI VAR''
»  MECLİSTE GENSORU VE 25 YAŞ HAFTASI
»  ERDOĞAN HANGİ GAZETECİYE 'ABLA'DİYOR
»  ŞEHİT YAKINLARINA TAZMİNAT ÖNERİSİ
»  ASKER HAYRANI PROF. ŞENGÖR, DARBEYE YEŞİL IŞIK YAKTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.