Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7627
EURO
43,1769
IMKB
9.704,000
ALTIN
4.042,610
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RÜŞVETÇİ YARBAY'A 7,5 YIL HAPİS
RÜŞVETÇİ  YARBAY A 7,5 YIL HAPİS
 
Askerî yargı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) ihtiyacı olan akaryakıtı taşıyacak bayilerin belirlenmesi sırasında dönen rüşvet çarkına ceza yağdırdı.
 
9.3.2007 - 04:29

Askerî araçlarda kullanılan akaryakıtın depolardan ilgili birimlere nakledilmesiyle ilgili yolsuzluk iddiaları üzerine açılan dava sonuçlanırken, aralarında bir yarbay ile bayilerin de bulunduğu 15 sanık hüküm giydi. Askerî mahkeme, petrol şirketlerinden toplam 106 bin YTL rüşvet aldığı tespit edilen Akaryakıt Şube Müdürü Yarbay Habib Taşkın'ı 7,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

TSK'dan çıkarılmasına ve kamu hizmetinden yasaklanmasına karar verilen Taşkın'ın Çankaya ve Maltepe'de bulunan daireleri de rüşvet parasının tahsili için müsadere edildi. Aralarında Bucak aşiretinden Mehmet Emin Bucak'ın bulunduğu petrol bayileri ise rüşvet verdikleri gerekçesiyle 4 yıl 2'şer ay hapis cezasına mahkum oldu. Yarbay Taşkın'ın özel işlerinde yardımcılığını yapan sanık Mehmet Mezir, 'rüşvete aracılık etmek' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Henüz kesinleşmeyen karara ilişkin temyiz incelemesi Askerî Yargıtay'da devam ediyor. Soruşturmanın ardından tutuklanan sanıklar bir süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Askerî Yargıtay'ın kararı onaması halinde sanıklar yeniden cezaevine girecek.

Akaryakıt taşıma işinin bayilere dağıtımında yolsuzluk yapıldığına ilişkin ipucu, başka bir suç nedeniyle dinlemeye alınan telefon konuşmaları sırasında yakalandı. Ankara DGM Savcılığı tarafından dinlenen Mehmet Mezir adlı kişinin konuşmalarından petrol taşıma işinde dönen rüşvet çarkına ulaşıldı. Askerî mahkemenin 78 sayfalık gerekçeli kararında, KKK'nın akaryakıt ihtiyacının Milli Savunma Bakanlığı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı (ANT) arasında her yıl yenilenen bir protokolle belirlendiği, bu akaryakıtın ANT yakıt çiftliklerinde ve POAŞ depolarında muhafaza edildiği belirtildi. Daha sonra bu akaryakıtın birtakım kriterlere göre belirlenen akaryakıt bayilerince nakliye ücreti karşılığında ilgili askerî birimlere taşındığına dikkat çekildi. Akaryakıtın hangi akaryakıt bayileri tarafından taşınacağının KKK Akaryakıt Şube Müdürlüğü tarafından belirlendiği ve Yarbay Taşkın'ın bayilerin ve taşıma miktarlarının belirlenmesinde tek yetkili olduğu vurgulandı.

Otelde ve barda rüşvet pazarlığı

Kararda, sanık Yarbay Taşkın'ın görevini menfaat elde etmek için kullanarak 2004 yılında akaryakıt taşıma işi vermek ve daha fazla kontenjan tahsis etmek karşılığında petrol bayileriyle rüşvet anlaşması yaptığı belirtildi. Taşkın'ın bazı petrol bayileriyle Ankara'da Yeşilvadi Restoran, Akar Otel, Merit Altınel Oteli, Barbio Bar, Ocakbaşı Kebapçısı gibi yerlerde buluşarak rüşvet pazarlığı yaptığı aktarıldı. Taşkın'ın, rüşvet görüşmelerinin çoğunu yardımcısı ve özel şoförü Mehmet Mezir'in cep telefonundan yaptığına işaret edildi. Toplam 106 milyar lirayı bulan rüşvet paralarının bir kısmının elden, büyük bir bölümünün ise sanık Mezir aracılığıyla ya da bu kişiye banka yoluyla gönderilmesi suretiyle alındığı kaydedildi. Mahkeme kararına göre Taşkın, Atabey Petrol'den 11 bin YTL, Dabbaoğlu Petrol'den 12 bin 630 YTL, Üstün Petrol'den 4 bin 843 YTL, Altınışık Petrol'den 7 bin YTL, Akar Petrol'den 9 bin 250 YTL, Dicle Petrol'den 12 bin YTL, Avşaroğlu Petrol'den 7 bin YTL, Duyan Petrol'den 25 bin YTL, Akşen Petrol'den 2 bin 500 dolar, Müftüoğulları ve Som Petrol şirketlerinden ise 2'şer bin, Dicle Petrol Şirketi'nden ise 12 bin YTL para aldığı bilgisine yer verildi.

Taşkın, paraları borç olarak aldığını dile getirdi; ancak mahkeme itibar etmedi. Askerî mahkeme, rüşvet konusu miktarın çok büyük olması ve rüşvet suçunun yoğun bir kast altında işlenmesini dikkate alarak Taşkın hakkında alt sınır olan 4 yıl yerine 6 yıl hapis cezası verdi ve suçun tekrarlanması nedeniyle cezayı artırdı. Yarbay Taşkın 7,5 yıl, yardımcısı Mehmet Mezir 3 yıl 9 ay, petrol şirketlerinin sahipleri de 4 yıl 2'şer ay hapse mahkum oldu. Karara karşı sanık avukatlarının yaptığı temyiz başvurusu üzerine dosya Askerî Yargıtay'a gönderildi. Askerî Yargıtay Başsavcılığı'nın düzenleyeceği tebliğnamenin ardından dosya yüksek mahkeme tarafından incelenecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GENEL KURMAY'DAN KADINLAR GÜNÜ AFİŞİ

BAŞBAKANLIK'TA ŞÜPHELİ ÇANTA PANİĞİ!

AKDAĞ: 'YABANCI HEKİM GÖRÜŞÜMÜZDE DEĞİŞİKLİK YOK'
»  LİSE'YE GİRİŞ SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR
»  CHP'Lİ CANAN, TUTANAKLARIN AÇIKLANMASINI İSTEDİ
»  SAVCI, PERİNÇEK İÇİN HAPİS VE PARA CEZASI İSTEDİ!
»  ÖCALAN'IN İMRALI KURYELERİ!
»  HÜKÜMET, YABANCI DOKTOR'DAN VAZGEÇTİ
»  MİLLETVEKİLİ ESAT CANAN HAKKINDA SORUŞTURMA
»  GENELKURMAY'DAN ANDIÇ'A SORUŞTURMA
»  MECLİS GRUP TOPLANTILARINDA TEZAHÜRAT YASAKLANDI
»  "ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜ CEHALETLE EŞ ANLAMLIDIR"
»  BU KADINA DUR DİYECEK MAKAMLAR NEYİ BEKLİYOR
»  BAŞKENT PROTOKOLÜNE 2,5 TON HAMSİ VIZ GELDİ
»  ARINÇ-TÜSİAD CUMHURBAŞKANLIĞI TARTIŞMASI
»  VERDİĞİNİZ ORGANLAR AHİRET'TE SİZE GERİ DÖNER
»  TÜRKİYE'NİN YOU TUBE YASAĞI SES GETİRDİ
»  ÇAKICI'NIN 14 YILLIK CEZASINA ONAMA
»  RTÜK, İLAHİYAT MEZUNU ARIYOR
»  "SİZİ SAĞLIK BAKANI YAPACAĞIM"!
»  PERİNÇEK'İ KIZDIRAN SORU
»  AKP, FIKRACI BAŞKAN İÇİN İHRAC İSTEDİ
»  ''MECLİS İSTERSE ERDOĞAN ÇANKAYA'YA ÇIKAR''
»  ATATÜRK’ÜN HAYATI SİNEMA FİLMİ OLUYOR..
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.