Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7612
EURO
43,6459
IMKB
9.391,000
ALTIN
4.143,630
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE İNCELEME
SİLİVRİ CEZAEVİ NDE İNCELEME
 
TBMM İnsan Hakları Komisyonu bir heyetle Ergenekon sanıklarının da kaldığı Silivri Cezaevi'nin inceleyecek..
 
8.10.2010 - 07:10

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, oluşturacağı altkomisyonla en çok şikayetlerin geldiği cezaevlerinde incelemelerde bulunacak.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, "Muhtemelen Silivri’ye de Tekirdağ’a da gidilecektir" dedi. Üskül, komisyon toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Komisyona, geçen yasama yılında gerçekleştirdikleri faaliyetler ile Meclis tatildeyken yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiğini belirten Üskül, yol haritası belirlemek üzere komisyon üyeleriyle görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Zafer Üskül, komisyonlarına 22 Temmuz 2007 ile 7 Ekim 2010 tarihleri arasında 8 bin 818 başvuru yapıldığını, 7 bin 950’sinin sonuçlandırıldığını, 714’ünün işlemde olduğunu, 154 başvurunun ise işleme alınmayı beklediğini bildirdi.
Hem milletvekillerine hem komisyonlarına cezaevlerinden başvuruların ulaştığını anlatan Üskül, tutukluluğun uzun sürmesiyle ilgili genel bir yakınma bulunduğunu kaydetti.
Üskül, ceza infaz kurumlarında 30 Eylül 2010 itibariye 35 bin 843 tutuklu, 20 bin 969 hükmen tutuklu ve 63 bin 548 hükümlü bulunduğunu kaydetti.
Üskül, "Bu sayılardan görüldüğü gibi basında zaman zaman tutuklu sayısının hükümlü sayısından çok fazla olduğu haberlerinin doğru olmadığı anlaşılıyor.
Tutuklu ve hükmen tutukluların sayısı, hükümlülerden biraz az. Bu sayılar, geçmiş yıllara baktığımızda benzeri bir tabloyu ortaya koyuyor. Af kanunlarının uygulandığı dönemler dışında tutuklu ve hükümlü sayısı, birbirinden çok farlı değil" diye konuştu.

-TUTUKLULUĞUN UZUN SÜRMESİ-

Cezaevindeki 120 bin 360 kişiden 111 bin 320’sinin adli, 6 bin 402’sinin terör, 2 bin 638’inin ise çıkar amaçlı suç örgütlerine mensup olmaktan bulunduğunu belirten Üskül, 114 bin 47’sinin erkek, 4 bin 160’ının kadın, 2 bin 153’ünün çocuk olduğunu söyledi. Üskül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hangi suçtan tutuklu ya da hükümlü olursa olsun, tutukluların ve hükümlülerin de hakları vardır. Tutuk ve cezaevlerinde kalanların bu haklarının kullanıp kullanamadıkları bizim açımızdan önem taşır. Bize başvuru yapılsın, yapılmasın, incelemelerimizi bu çerçevede yaparız. Genel olarak yakınma konusu olan tutukluluğun uzun sürmesi, ülkemizin genel sorunu. Belki ünlü bazı kişilerin uzun süre tutuklu kalması, daha çok medyanın gündemine gelebiliyor. Tespitlerimize göre ceza infaz kurumlarında kalanların büyük bölümü adli konularda suçlu olduğu iddia edilen veya suçlu olanlar. Herhangi bir adli suçtan dolayı tutuklu olanların da tutuklulukların uzun sürmesi, komisyonumuz açısından öbürleri kadar önemli bir sorundur. Tutukluluğun gereğinden çok uzun sürmesi ya da tutuklu olmayı gerektiren koşulların tam olarak ortada bulunmamasına rağmen tutukluluk kararının verilebilmesi, adil yargılanma hakkının ihlali niteliğindedir. Komisyon olarak söylediğimiz şudur; tutuklama kararı verirken yargıçlarımız, mutlaka kendi yasalarımızda yer alan hükümleri titizlikle dikkate almalı. Aynı zamanda AİHM’in tutukluluğun uzun sürmesi nedeniyle adil yargılama hakkının ihlali nedeniyle açılan davada verdiği kararlarda geliştirilen  kriterlerin dikkate alınması gerektiğini belirtiyoruz. Yargıçlarımız, AİHM kararlarında ortaya konulan kriterlere uydukları oranda ülkemizde tutuklamayla ilgili bu tür iddialar tümüyle ortadan kalkmasa bile çok büyük ölçüde azalabilecektir. Yargıya müdahale etme olanağımız da niyetimiz de yoktur."


-KOMİSYON, CEZAEVLERİNE GİDECEK-

Üskül, komisyonun bundan sonra yapacağı ilk toplantıda, cezaevlerini incelemek üzere bir altkomisyon oluşturacağını bildirdi.
Altkomisyonun, en çok şikayetlerin geldiği yerlerden başlamak üzere incelemelerde bulunacağını belirten Üskül, "Bu arada elbette muhtemelen Silivri’ye de Tekirdağ’a da gideceklerdir. Ya da çok fazla şikayetin geldiği başka bazı cezaevlerine de gideceklerdir" dedi.
Şikayetlerin en çok Silivri Cezaevi’nden gelip gelmediği yönündeki soru üzerine Üskül, en çok şikayet gelen cezaevlerinin başında Tekirdağ’ın geldiğini, Silivri’nin de bulunduğunu kaydetti. Üskül, şartlar, havalandırma, görüşme gibi değişik konularda şikayetlerin gelebildiğini dile getirdi.
Nereden, ne kadar şikayetin geldiğini inceleyeceklerini ifade eden Üskül, milletvekillerin taleplerini de değerlendireceklerini söyledi.
Bir gazetecinin, sorusuna "Silivri özel konumda olduğu için soruyorum" diye başlaması üzerine Üskül, "Silivri neden özel konumda? Türkiye’deki bütün cezaevleri bizim için özel konumdadır, hiçbir fark yoktur. Şu ya da bu cezaevinde bulunan kişiler arasında hiçbir fark yoktur, ayrım yapmamız söz konusu olamaz" diye konuştu. Hanefi Avcı ile görüşen CHP’li komisyon üyelerin bir talepte bulunup bulunmadıkları sorusuna Üskül, "Hayır" karşılığını verdi.
Üskül, daha önce kurulan çocuk yuvaları, YİBO’larla ilgili altkomisyonile askeri cezaevlerini incelemek üzere oluşturulan altkomisyonun, bu yasama yılında da çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.
Komisyonun, bugünkü gündeminde bulunan Zonguldak’ta kapalı cezaevinde intihar eden kişinin durumunu ele alıp almadığına yönelik soruyu yanıtlarken deÜskül, raporlarının tamamlanması için adli tıp raporuna ihtiyaçları bulunduğun söyledi.
Üskül, başörtüsüyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda komisyonlarınabaşvuru gelmediğini, milletvekili olarak açıklama yapabileceğini ancak, yerinburası olmadığını ifade etti.

0710/2010



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAKAN YILDIRIM'DAN BLAC BERRY AÇIKLAMASI!

TARHAN ERDEM'İN ÜRKÜTEN TÜRBAN İDDİASI!

YARGITAY VE DANIŞTAY, HSYK'YA ADAY BULAMIYOR!
»  TERÖRİST BAŞININ PES DEDİRTEN SKANDAL TALEBİ
»  ASKERE ASGARİ ÜCRET VERİLSİN
»  KARTALKAYA'YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI
»  EMNİYET'TE TUNCAY GÜNEY SKANDALI!
»  HAVAALANLARINDA 'GÖRÜNMEZ POLİS' DÖNEMİ!
»  TESLİM OLAN TERÖRİSTTEN DEHŞET İTİRAF!
»  MİT'TEN, SIRA DIŞI BİR KARİYER İLANI!
»  GÜLEN'DEN, HANİFİ AVCI'YA İKİ AYRI CEVAP!
»  İŞTE ÇILGIN PROJE... İSTANBUL'A İKİNCİ BOĞAZ!
»  ARTIK HER İSTEYEN SEZERYAN OLAMAYACAK!
»  YAZICIOĞLU'NUN YERİNİ JANDARMA BULMUŞ!
»  "SARIKAYA, GÖREVE DÖNEBİLİR"
»  BAKAN'DAN, FACEBOOK'U KAPATMA SİNYALİ!
»  DOĞALGAZ, HEM CEBİ, HEM EVİ ISITACAK!
»  ALBAY ÇİLLİOĞLU: BU TÜRKLÜĞÜN VAR OLMA MÜCADELESİDİR
»  M.ALİ ERBİL'E ALEVİLERDEN BÜYÜK TEPKİ !
»  ERDOĞAN, TÜRK YAPIMI İNSANSIZ HAVA ARACINI İNCELEDİ
»  ÜÇÜNCÜ TURDA SEÇİLDİ!
»  ERDOĞAN İŞADAMLARINA:"İKİ SEÇENEĞİNİZ VAR!"
»  AVCI'YI ZİYARET EDEN CHP'Lİ VEKİLLERE YASAK GELDİ
»  AVCI ANLATTI, CHP'LİLER DEHŞETE DÜŞTÜ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.