AKP’li ve CHP’li milletvekilleri mecburen hız yaptıklarını belirtti. Tehlike yarattıklarının farkında olduklarını, ancak “hizmet bekleyen vatandaşa yetişemediklerinde mazeret sunamayacaklarını söylediler. Vekillerin görüşleri şöyle:
ANKARA-İSTANBUL ARASINDA GİTMEK BÜYÜK KEYİF
(CHP Tokat Milletvekili Feramüz Şahin)
İşimiz gereği bazen hız yapmak zorunda kalıyoruz. Örneğin toplantıya yetişmek zorundasınız, mecburen hız yapıyorsunuz. Hızımızın 170-180’e vurduğu oluyor tabi. Bu bizim için ve bazen diğer sürücüler için tehlike yaratsa da mecburen yapıyoruz. Bunun bir hata olduğunu biliyoruz aslında ama bile bile mecburen yapıyoruz.
Ben Tokat milletvekiliyim. Benim bölgemde karayollarının durumu içler acısı. Son zamanlarda yapılan duble yolların kepazeliğini biliyorsunuz.
Bazı arkadaşlarımız hız limiti artırılsın falan gibi şeyler söylemişler. İstanbul Ankara arasında giderken hız yapmaktan ben de zevk almıyor değilim
ama bu koşullarda konulan hız limitlerinin doğru olduğunu düşünüyorum. Normal koşullarda kurallara uymaya, mümkün olduğunca dikkat etmeye ve hız yapmamaya çalışıyoruz.
SINIRI AŞARSAM CEZAMI ÖDERİM
(CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan)
Hız yapıyorum. Mecburen yapıyorum. Bazen süratli programlar oluyor. Örneğin, bir gün içinde 4-5 ilçede açılış, düğün, toplantı ya da cenaze oluyor. Bu programların süresini siz belirleyemiyorsunuz.
 |
|
Eğer gideceğiniz bir sonraki programa geç kalmışsanız mecburen hız yapıyorsunuz. Bunu kendinizden fedakarlık yaparak, bazen sizinle birlikte olan insanların bazen de yolda bulunan diğer vatandaşların canlarını tehlikeye atarak yapıyorsunuz ama yapıyorsunuz.
Bu Türkiye’deki siyasetçinin en büyük sorunlarından birisi ve biraz da ülkemizin siyaset yapısından kaynaklanıyor. Siz bir ilçede size sorununu anlatan bir vatandaşa, benim başka bir yerde programım var mazeretini gösteremezsiniz. O zaman kendisiyle yeterince ilgilenilmediğini düşünür. Siyasetemizin de vatandaşımızın da yapısı bu. O nedenle siz istediğiniz kadar program yapıp önceden yola çıkmaya çalışın farketmez.
Yolda olağan koşullarda hız sınırım 110-120. Ancak olağanüstü koşullarda 160-180’i buluyor. Yolun, kullandığınız aracın ve hava koşullarının durumuna bağlı. Elverdiği oranda hız yapıyoruz.
Milletvekillerinin konumlarını kullanarak hız yapabileceklerine inanmıyorum. Kuralı ihlal etmenin hiç bir mazereti olamaz. ‘Ben milletvekiliyim, hız yapıyorum beni mazur görün’ diyemem. Ben çoğu defa milletvekili olduğumu bile söylemen ve hız sınırını aşmışsam cezamı öderim. Bunun açıklaması yapılamaz ama maalesef yapıyoruz, yapmak zorunda kalıyoruz.

‘Ailemle birlikteyken 180 yaparım’

VEKİLLER ‘HIZ YAPIYORUM MAZUR GÖRÜN’ DİYEMEZ
(AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit)
Ben son yıllarda pek araç kullanmıyorum. Ya eşim ya da şöför arkadaşım kullanıyor. Ancak hız yapmıyorum da yaptırmıyorum da. Hızımız 120 oluyor, çok istisna hallerde 120’yi aşıyoruz.
 |
|
Ancak genellikle hız sınırına uyuyorum. Bazı Milletvekili arkadaşlarımızın zaman zaman aşırı hız yaptıkları doğrudur. Özellikle devlet büyüklerinin katıldığı toplantılara yetişmeye çalışırken veya konvoy takip ederken yapılıyor. Ancak bu hallerde de çok dikkat etmek lazım tabii. Sadece kendi canınızdan değil araçta bulunan diğer insanların da canlarından sorumlusunuz.
Ben hız limitimizin arttırılması gerektiği fikirlerine katılmıyorum. Bizim yollarımız düşünüldüğünde bu limit değiştirilmemeli. Bu sadece bizde böyle değil. ABD’de otobanda bile hız sınırı var. Bizdeki kuralların bazı istisnaları olabilir tabii. Örneğin 30 kilometre hız belirlenmiş yollar var. Bunlar değiştirilebilir ama ’120 kilometre hız yetmiyor’ diyemezsiniz.
Milletvekilleri konumlarını kullanarak ‘hız yapıyorum maruz görün’ diyemezler. Siz trafik polisiyle pazarlık yapabilirsiniz ama allah ile bir pazarlığınız yok. Her an canınızdan olabilirsiniz.
OTOBANDA HIZ SINIRI ARTIRILABİLİR
(AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın)
Ben aracımı kendim kullanıyorum ve hız düşkünü değilim. Zaman zaman bir yerlere yetişmeye çalışırken hız yaptığım oluyor ancak çok istisna. O da mutlaka yol koşullarının elverişli olduğu yerlerdedir. Örneğin İstanbul-Ankara karayolunda. Belki 160-180 kilometreyi buluyordur.
Ancak şunu da söylemek gerekir. Bizim ülkemizdeki kurallar çok eski. Özellikle son 10 yıl içinde araç güvenliği çok gelişti. Araca göre hız sınırı getiremezsiniz elbette ancak başka bir formül bulunabilir bunun için. Örneğin otoyollardaki hız sınırı arttırılabilir.
Milletvekilleri zaman zaman konumlarını kullanarak yaptıkları hızı mazur gösteriyor olabilir. Ancak bu sadece milletvekilleri için değil kamu adına görev yapan herkes için geçerli. Bunu yaparken başkasının trafik güvenliği tehlikeye atılmamalı