Bu okulda, beyin felçli çocukların diğer çocuklarla birarada kaynaştırma eğitimine tabi tutularak eğitileceklerini ifade eden Bakan Çelik, böylece diğer öğrencilerle birarada eğitim görme fırsatı bulacaklarını ve “tecrit edilmeyeceklerini” ifade etti. Bakan Çelik, şunları kaydetti: “İnsanlar ortopedik özürlü olabilir, işitme, görme engelli veya beyin felçli olabilir. Ancak bizim devlet ve millet olarak özürlü insanlara özür beyan etmeye hakkımız yoktur. Sosyal devlet olmanın gereği budur. En büyük özür, gönülden özürlü olmaktır. Yani acımasız olduğumuz zaman bunun hiçbir çaresi yoktur. Maalesef Türkiye’de özürlülere karşı vazifelerimizi yeteri kadar yerine getiremiyoruz.”
Bu projenin devlet-sivil toplum kuruluşu işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Bakan Çelik, okulun yaptırılması için Serebral Palsili Çocuklar Derneği üyesi işadamı Celal Oruçoğlu’nun büyük emeği geçtiğini belirterek, Oruçoğlu’na, binayı yaptıracak Milli Eğitim Vakfı’na ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakan Çelik, “Bu okul bittiği zaman sadece ülkemizde değil, çevremizdeki ülkelerde de eşi benzeri az olan okullardan birisi olacaktır” dedi.
Bu ve benzeri okulların çoğalması ve özellikle kaynaştırma eğitiminin ülke çapında yaygınlaşması için bakanlığın ciddi gayret gösterdiğini söyleyen Çelik, bu gayretlerine destek veren sivil toplumkuruluşlarının varlığının kendilerine güç kattığını dile getirdi.
Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Turhan da okulun binasının yapımını vakfın üstlendiğini, iç donanımını ise Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nin yapacağını kaydetti.
Sadece okul binası için 2.3 milyon YTL (2.3 trilyon lira) harcanacağını ifade eden Turhan, beyin felçli çocukların diğer çocuklarla birlikte modern bir binada eğitim görme fırsatı bulacaklarını belirtti.
Serebral Palsili Çocuklar Derneği Başkanı Hayrettin Ateş de her çocuğun eğitim hakkı bulunduğunu vurgulayarak, kız-erkek, sağlıklı-engelli ayırımı yapılmadan tüm çocukların eğitimden yararlanmasını amaçladıklarını dile getirdi. Okulun gelecek eğitim-öğretim yılında hizmete girmesinin planlandığını bildiren Ateş, “Bu okul kaynaştırıcı eğitimin merkezi olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Çelik, beyin felçli çocuklarla birlikte “Haydi bismillah, hayırlı olsun” diyerek binanın temelinin atılması için düğmeye bastı.
24 derslikten oluşacak okulda ayrıca 10 fizyoterapi dersliği, 1 suterapisi ünitesi, 15 bireysel eğitim odası, 2 laboratuvar, 3 işlik, 2 doktor odası, 1 oyun odası bulunacak.
Serebral palsili, doğum öncesi ve sonrasında beynin bir bölümünün veya tümünün hasar görmesiyle ortaya çıkan kalıcı hareket ve zeka bozukluklarına deniliyor. Türkiye’de 1.5-2 milyon serebral palsili bulunduğu tahmin ediliyor.