Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3750
EURO
46,9623
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.351,490
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SEZER'İN CUMHURBAŞKANI OLMA ÖYKÜSÜ
SEZER İN CUMHURBAŞKANI OLMA ÖYKÜSÜ
 
Hükümet ile Cumhurbaşkanlığı arasında, devlet yönetimi anlayışı nedeniyle ciddi bir görüş ayrılığı var. Bu nedenle çoğu zaman hükümete en etkin muhalefeti Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı da ortaya çıkıyor. New Anatolia Gazetesi Yazarı Sedat Bozkurt, Sezer'in Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaşanan gelişmeleri, o dönemde RP'de Sezer'in seçilmesini kimlerin istediğini yazdı.
 
20.4.2006 - 00:01

İşte Sedat Bozkurt'un yazısı..

Hükümet ile arasındaki ciddi sorunlar artık iyice su yüzüne çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, uzun süren sessizliğinin ardından konuştu ve unutulmaya yüz tutan bir tehlikeden irticadan, devlet içindeki kadrolaşmalardan söz etti. Bu sert eleştiriler üzerine, Sezer ile “devlet yönetimi” anlamında ciddi bir anlaşmazlığı bulunan hükümet adına da Başbakan Recep Tayip Erdoğan kürsüye çıkarak yanıt verdi. Ve Türk siyasi hayatında yürütme ile Cumhurbaşkanlığı arasında bugüne kadar hiç görülmemiş ciddiyette bir sorun yaşandığı net bir biçimde ortaya çıktı. Bu tablonun ortaya çıkardığı en önemli ve net fotoğraf ise AK Parti hükümetinin en ciddi muhalifinin Sezer olduğuydu.

Sezer 5 Mayıs 2000 günü TBMM’de yapılan oylamanın ilk turunda yeterli oy çoğunluğunu sağlayarak 16 Mayıs 2000 günü Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yemin ederek oturdu. Sezer, dönemin koalisyon hükümetinin ortakları DSP, MHP ve ANAP’ın genel başkanları Başbakan Bülent Ecevit, Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile muhalefet partileri DYP’nin Genel Başkanı Tansu Çiller, Fazilet Partisi (FP)’nin Genel Başkanı Recai Kutan’ın ortak adayı olarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Sezer’in Cumhurbaşkanı seçilmesi sürecinin en önemli kısmı, şimdi ona muhalefet eden AK Parti iktidarının o dönem içinde yer aldığı Milli Görüş partisi FP’nin bulunduğu noktadır. AK Parti’yi oluşturan kadro o dönemde FP içindeki muhalif yapıyı “yenilikçiler” adıyla temsil ediyorlardı ve Sezer’in seçilmesini ısrarla savunuyordu. Yani bugün muhalefet ettikleri Cumhurbaşkanını o dönem seçtirenler AK Parti’nin kurucu kadrosuydu.

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in görev süresi biterken, her Cumhurbaşkanı seçimini sıkıntıyla atlatan TBM bunun için önlem almaya çalışıyordu. Demirel bir dönem daha Cumhurbaşkanı olmayı istiyor, bunun için kendisine yakın isimlerle kulis yaptırıyordu. Bu isimlerden birisi Demirel’in avukatlarından ANAP Milletvekili Yaşar Topçu’ydu. İlk gittiği adreslerden birisi de Milli Görüş’ün o dönem de yasaklı olan doğan lideri Necmettin Erbakan’dı.Topçu,  Hazine yardımını partisi aracılığıyla yasaya uygun kullanmadığı için ciddi bir yargı kıskacı altında bulunan Erbakan’a, bu sıkıntıdan kurtulması için Demirel’i bir dönem daha Çankaya’da tutacak 5 artı 5 formül için destek talep ediyordu. Topçu ilk red sözcüğünü ilk çaldığı kapıda duydu. Erbakan, red kararını da açıkladı: “milleti yıllarca kandırdı yeter artık” Mesut Yılmaz’ın da ortaya çıkacak bir “kriz” anının adayı olarak kendisi görmesi Demirel’in umutları suya düşürdü ve ısrarından vazgeçti.

Başbakan Ecevit, elinde iki isim ile FP’nin kapısını çaldı: Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer. (Bir süre sonra Haberal ile tedavi süreci nedeniyle mahkemelik olacak, Sezer ile “Anayasa kitapçığı fırlatma krizi yaşasa da daha sonra çok iyi görüşen iki insan olacaktı) FP bu iki isme eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ile karşılık verdi.

Hükümet ortakları Sezer ismi üzerinde uzlaşınca, Ecevit Kutan’ı aradı ve ismi iletti. Kutan da partisinin grubunu toplayarak Sezer ismini tartışmaya açtı. Sezer’i kürsüye çıkıp şiddetle savunanlar arasında Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener dikkat çekiyordu. Çünkü bu isimler parti içindeki mücadelede Yenilikçileri temsil ediyorlardı. Yenilikçi kanada göre Sezer’in cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyordu, çünkü hukukçuydu, 1999 yılında Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde demokrasinin ve insan haklarının önünü açacak bir konuşma yapmıştı. Aynı zamanda da bu ekip için önemli bir isim sayılan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç’ın görüşleri de olumluydu. Aynı gün konuşan gelenekçilere göre ise Sezer partilerini kapatmış ve hukuki yorumları sağlıklı değildi. Bu görüşün en hızlı savunucu ise Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç’tu.

Daha sonra TBMM’de grubu bulunan 5 partinin genel başkanları ortak basın toplantısıyla Sezer’i Cumhurbaşkanlığı’na öneren imzayı attılar. 110 kişilik FP grubundan 35 imza vardı. İmzalardan birisi Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’na aitti ve genelkçi grubunda yer almasına karşın o da şiddetle Sezer’i savunuyordu.

Hızlı gelişen bu sürece bir biçimde müdahil olmak isteyen Erbakan devreye girerek, bugünün Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesini istedi. Bu istek hemen yerine getirildi ve dilekçe TBMM Başkanlığı’na verildi. Bunun üzerine Erbakan’ı ilk ziyaret eden isim Gönül oldu. Sezer’le arkadaş olduklarını ve ona aday gösterileceğini bizzat kendisinin telefon ile bildirdiğini belirterek adaylıktan affını istedi. Daha sonra Kutan ile Bekaroğlu Erbakan’ı ziyaret etti ve Sezer’in önergesinin altında imzaları olduğunu belirterek aday çıkarmalarının doğru olmadığını anlattılar. Erbakan bunlara da hak verdi ama ardından kendisi ziyarete gelen bugünkü AK Parti Milletvekili Nevzat Yalçıntaş’ın adaylığının önünü açtı ve ona az da olsa oy verilmesini sağladı. Yalçıntaş o dönem oylarını gelenekçi kanatta yer alan şimdiki Saadet Partisi (SP) kadrolarından aldı. 

İşte AK Parti’nin tek muhalefi Sezer’in Milli Görüş açısından seçilme süreci…

.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GENEL SAĞLIK SİGORTASI MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

DENİZLİ'DE POLİSİYE FİLM GİBİ OLAY

SINIRA ASKERİ YIĞINAK
»  BAŞESGİOĞLU'NDAN SOSYAL DEPREM UYARISI
»  MAHMUT KOÇAK,"ANKETİ BİZ YAPTIRMADIK" DEDİ!
»  SAĞLIK BAKANI'NIN OĞLU MERDİVENDEN DÜŞTÜ
»  GÜL:"AB AYRI, TERÖRLE MÜCADELE AYRI"
»  DOKTORA, HASTANE OTOPARK'INDA KURŞUN
»  1 MAYIS KADIKÖY MEYDANI'NDA KUTLANACAK
»  CHP'Lİ SİRMEN, ÇEVRE BAKANI PEPE'Yİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI
»  DANIŞTAY'DAN HÜKÜMETE 'YETKİ'UYARISI
»  ECEVİT İÇİN YAPILAN ASANSÖR'Ü ERDOĞAN KULLANDI!
»  DİLOVASI, KANSER YUVASI
»  RİCE, PKK DOSYASI İLE GELİYOR
»  "ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMA NİYETİNDE DEĞİLİZ"
»  "UZAY PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLSİN"TALİMATI
»  RİCE'NİN ANKARA ZİYARETİ 26 NİSAN'DA
»  VEKİLLER ZAM İSTEMEDİ AMA İMA ETTİ!
»  İŞTE KİM NASIL EMEKLİ OLAMAZ DÜZENLEMESİ!
»  MKG'NIN DURUMU ÇEVİK BİR'İ RAHATSIZ ETTİ
»  HAMAS, TÜRKİYE'DEN PARA İSTEDİ
»  DEMİREL'DEN HÜKÜMETE DERSLER
»  DANIŞTAY SEÇİMLERİ YİNE SONUÇSUZ
»  ZEHİRLİ VARİLLERİ ATAN ŞİRKET
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.