Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8620
EURO
46,9765
IMKB
10.276,000
ALTIN
4.274,340
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TERCÜMANIN DONUP KALDIĞI AN
TERCÜMANIN DONUP KALDIĞI AN
 
İZMİR´e Çin´in Tianjin kentinden ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesi için inceleme yapmaya gelen Çin Heyeti´ne, Arzu adlı Uygur Türkü tercümanlık yaptı.
 
10.7.2009 - 01:05
Uygur Türkü tercüman ailesinin de yaşadığı Sincan Özerk Bölgesine´deki şiddet olaylarıyla gündeme gelince heyecanlanarak konuşmaları çevirmekte zorlandı.

İzmir´le kardeş kent olan Çin´in Tianjin kenti arasındaki ikili ilişkiler son bir yıl içinde hızlandı. Karşılıklı heyet ziyaretlerinin sayısı arttı. Son olarak ekonomik ilişkileri geliştirmek, yatırım olanaklarını değerlendirmek üzere Tiajin Belediyesi Genel Ofis Müdürü Li Peishang başkanlığında beş kişilik heyet İzmir´e geldi. Çin Heyeti´nin tercümanlığını yapması için İzmir´de çalışan Çince ve Türkçe bilenler arasından Arzu adlı bir Uygur Türkü görevlendirildi. İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu´nu ziyaret eden heyetin görüşmelerini Uygur Türkü Arzu başarıyla çevirdi. Ancak, basın mensupları görüşmelerin sonunda Çin Heyeti başkanına Çin´in Sincan (Doğu Türkistan) Özerk Bölgesi´nde yaşanan şiddet olaylarının Türkiye-Çin arasındaki ilişkileri etkileyip etkilemeyeceğini sordu. Çin Heyeti Başkanı Li Peishang, soruya önce dolaylı bir yanıt verdi. ``Türkiye vatandaşları da Çin vatandaşları da, herkes kendi memleketini, vatanını çok sever. Kendi memleketinin sorunlarıyla yakından ilgilenir. Herkes kendi halkının sağlığıyla yakından ilgilenir' dedi. Ancak, bu sözleri Uygur Türkü Arzu çeviremedi. İTO yetkilileri ve basın mensupları bir anda durağanlaşan, konuşmakta zorlanan Arzu´nun Türkçe´ye iyi hakim olamadığını düşündü. Ancak, türcüman Arzu, Sincan´da yaşayan ailesi aklına geldiği için duygusallaşarak, Çin Heyeti Başkanı´nın dolaylı sözlerin yeraldığı yanıtını çeviremedi. Devreye Çince ve İngilizce bilen bir başka Çinli girdi. İngilizce´ye çevrilen yanıt, daha sonra Türkçe olarak açıklandı. Çin Heyeti Başkanı Peishang, Sincan´da yaşanan olaylarla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün Çin ve Sincan ziyaretinin ayrı ayrı olaylar olduğunu, Tianjin´in Türkiye ile olan ticari ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi.

Uygur Türkü Arzu, ziyaretin ardından DHA muhabirine, ``İzmir´de bir firmada çalışıyorum. Ailem Sincan´da yaşıyor. Haber almakta zorlanıyorum. Son günlerde sürekli ailemle ilgili tedirginim. Kaygılarım var. Çin Heyeti´nin tercümanlığını yaparken aslında zorlanmadım. Ancak, Sincan´la ilgili soruya verilen yanıtı çevirirken, duygularım ön plana çıktı. Bu nedenle Sincan´la ilgili cümleleri çeviremedim' dedi.

İTO Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, ikili görüşmelerde Türkiye ile Çin ticari ilişkilerinin 1998 yılında başladığını, İTO´nun nda 99 yılında İzmirli işadamlarını yatırım olanakları incelemesi için Çin´e gönderdiklerini söyledi. Son 11 yılda 26 Çin heyetini İzmir´de ağırladıklarını belirten Kazançoğlu, 26 Mart 2009´da Tianjin´den Çinli işadamlarının İzmir´e geldiklerini belirtti. Tianjin´den madencilik ve mobilya sektöründü işbirliği önerisi aldıklarını belirten Kazançoğlu, ``Türkiye´den Çin´e 1.5 milyar Dolar ihracat yapılıyor. Türkiye ise Çin´den 15.6 milyor dolar ithalat yapıyor. Dengesizlik var. Dengenin sağlanması için iki ülke de çaba harcamalı. Ege´den de çoğu demir, çelik, mermer olmak üzere 58,2 milyon dolarlık bir ihracat Çin´e yapılıyor. Türkiye´de iş yapan 282 Çin firmasından 5´i İzmir´de. İkili ilişkiler artarsa Çin, Türkiye üzerinde Avrupa´ya açılabilir' dedi.

Çin Heyeti Başkanı Li Peisheng ise Ekim ayında Tianjin´de yapılacak fuara İzmirli işadamları ve yatırımcıları davet etti. Her iki kentin ortak yanları olduğunu belirten Peisheng, ``İki kent de liman ve tarihi önemi olan kentler. Sanayi bölgeleri gelişmiş. Tianjin olarak İzmir üzerinden Avrupa´ya satış yapma şansımız var. Bu nedenle ilişkileri geliştirmek istiyoruz' dedi.
Çevirmenin donup kaldığı an
video için tıklayın



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SAĞLIK'TA FAHRİ MÜFETTİŞ DÖNEMİ

AKP HAKKINDA 2002'DE AÇILAN KAPATMA DAVASI DÜŞTÜ

FLAŞ... ÖZEL İSTİHDAM YASA TASARISINA GÜL'DEN VETO
»  UYGURLARIN ANASI RABİA KADİR TÜRKİYE'YE GELİYOR
»  ERDOĞAN: RABİA'YA VİZE VERİRİZ
»  MHP'DEN GÜL'E, 'TALİMAT' TEPKİSİ
»  BAKAN'DAN ÇİN MALLARINA BOYKOT ÇAĞRISI
»  FLAŞ.. DEV-YOL DAVASINDA KARAR
»  SAVCI ÖZ,KOÇ MÜZESİNDE!
»  GÜL'ÜN ONAYINA ARINÇ YORUMU!
»  ABD'DEKİ RAPORDA ŞOK İDDİA
»  ANKARA'DA TRAFİK'TE RÜŞVET!
»  FLAŞ.. SARIGÜL, DSP'DEN İSİTFA ETTİ
»  TOPTAN'A AKP'DEN İLK RAKİP!
»  ANKARA'YI NABUCCO HEYECANI SARDI
»  KAMU İŞÇİSİNE FARK MÜJDESİ
»  MÜDÜRÜN, DİNLEMEYE TAKILAN DEHŞET SÖZLERİ
»  GÖNENLER GÖZLERİNE İNANAMIYOR!
»  ÇİN'Lİ MÜSTEŞAR BİLE ŞAŞIRMIŞ
»  "NEREDE BU ONE MİNUTE'Çİ BAŞBAKAN"
»  "ANAYASA'YA AYKIRI YASAYI ONAYLAYAN TEK ÜLKE"
»  BAKAN'DAN 3'NCÜ KÖPRÜ AÇIKLAMASI
»  FLAŞ..FLAŞ.. ZAHİT AKMAN HASTANEYE KALDIRILDI
»   ADLİ TIP'TA ŞOK BİR SKANDAL DAHA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.