DİSK-AR tarafından TÜİK ve Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine dayanılarak yapılan araştırmaya göre, TÜİK verilerinde yüzde 15'lik kayıp var.
Bu oran işsizlik rakamlarına yansıtıldığında resmi işsiz sayısı 4 milyon 145 bine, geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon 740 bine ulaşıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Ocak 2010 aylık istatistik bülteni verilerine göre, eski SSK, bugünkü SGK 4a kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısı 9 milyon 30 bin, Eski Emekli Sandığı, bugünkü SGK 4c kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısı 2 milyon 225 bin, toplamda isteki durumu ücretli olan ve SGK kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısı 11 milyon 255 bin.
Araştırmaya göre, aynı dönem için TÜİK tarafından 15 Nisan 2010 tarihinde açıklanan verilere göre ise ücretli sayısı 12 milyon 825 bin. Bunların 3 milyon 76 bini herhangi bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında değil. Yani kayıt dışı.
SGK kapsamındaki kayıtlı ücretli sayısı ise 9 milyon 749 bin. SGK tarafından gerçek olarak tutulan Sosyal Güvenlik istatistikleri ile TÜİK'in açıkladığı hane halkı işgücü anketi arasında 1,5 milyon kişilik bir fark var.
-ADRESE DAYALI NÜFUS SİSTEMİ SAYIYI AZALTIYOR-
Araştırmada, "Adrese Dayalı Nüfus Sistemine geçişle birlikte, o güne kadar yapılan nüfus kestirimi yanlış kabul edilmiş oldu. TÜİK, ADNS'ye geçmeden önce Türkiye'nin 2010 nüfusunu 76,5 milyon olarak tahmin ediyordu. ADNS ile 2010 Ocak ayı nüfusumuz 71 milyon. Arada yaklaşık yüzde 8'lik bir fark var. Çünkü bu
sisteme geçiş ile birlikte Türkiye kayıt dışı nüfus olgusunu benimsemiş durumda.
Bu nedenle TÜİK verileri güven vermiyor" denildi. Krizin etkileri giderilmediği gibi derinleşmeye devam ettiği vurgulandı.
-İŞSİZLİK ORANI-
Araştırmaya göre, Türkiye açısından işsizlik verileri ile ilgili olarak giderek önemini artıran kesim, işe başlamaya hazır olup, iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar ile diğer nedenlerle işe başlamaya hazır olup, iş aramayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar.
2004 yılında sayısı 1 milyon 100 bin olan işe başlamaya hazır olup son 3 aydır, başta umutsuzluk olmak üzere çeşitli nedenlerle iş arama kanallarından birini kullanmayan bu nedenle işsiz sayılmayanların sayısı, 2010 yılının Ocak ayında 2 milyon 228 bin düzeyinde oldu.
Tanımlama nedeniyle işsiz sayılmayan, söz konusu 2 milyon 228 bin işsiz dahil edildiğinde, işsiz sayısı 3 milyon 591'den 5 milyon 839 bine yükseliyor, işsizlik oranı ise yüzde 14,51'den yüzde 21,63'e çıkıyor.
Rapora göre geniş tanımlı işsizlik verilerine çeşitli nedenlerle tam zamanlı çalışamayanlardan oluşan, eksik istihdam sayıları ilave edildiğinde, işsiz ve yetersiz istihdam edilenlerin, toplam istihdama oranı yüzde 26,1'i buluyor.
TÜİK verilerine göre ücretlilerin 3 milyon 76 bin kişisi kayıt dışı, bununla birlikte SGK verilerine göre 30 kişiden az çalışanı olan ve bu nedenle iş kanunun iş güvencesi maddelerinden yararlanamayan ücretlilerin sayısı 4 milyon 668 bin kişi. TÜİK verileri ile SGK verileri arasındaki uyumsuzluğu, SGK
verilerini esas alıp düzenlediğimizde toplamda 8 milyon ücretlinin, herhangi bir iş güvencesi yok. Bu rakama 6 aydan az süredir çalışanlar dahil değil.
-SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER GÜVENCE ALTINA ALINMALI-
Raporda sonuç olarak, şöyle denildi:
"İşsizlik olgusu krizin en ağır faturası olarak, Türkiye'nin üzerine çökmüştür. Krizi kendileri için fırsata çeviren servetlerini katlayan işverenlerin yanında, bugün işsiz kalan, ücretleri düşürülen, ücretsiz izinlere mahkum edilen milyonların sesi duyulmamaktadır. Türkiye'de Başbakanın dediği gibi emek sömürüsü vardır ve bu durumun sorumlusu sendikasız, sigortasız, güvencesiz çalışma yaşamını kendine amaç edinen hükümettir. İşsizliğe karşı çözüm; herkese iş güvencesinin ayrımsız bir şekilde uygulanması, sendikal hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, kamu girişimciliğinin ve hizmetlerinin istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınması, çalışma saatlerinin aşağıya çekilmesidir."