Düzenlenen basın toplantısında konuşan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Sözcüsü Muteber Öğreten, raporun, dünya ile aynı anda Türkiye'de açıklandığını belirterek, raporun, Mayın Yasaklama Anlaşması'nın ve mayın karşıtı hareketin olumlu gelişmeler kaydettiğini gösterdiğini söyledi.
Öğreten, Mayın Yasaklama Anlaşması'nı imzalayan ülke sayısının 151'e ulaştığını, ancak aralarında ABD'nin de bulunduğu 40 ülkenin halen anlaşmayı imzalamadığını belirterek, 1997 yılından bugüne kadar taraf devletçe 39,5 milyon antipersonel mayınının imha edildiğini, 740 kilometrekarelik alanın mayınlardan temizlendiğini bildirdi.
Türkiye'nin de anlaşmaya 25 Eylül 2003 tarihinde imza attığını, 2004 yılı Mart ayında uygulamaya geçtiğini anlatan Öğreten, Türkiye'nin eğitim amaçlı 16 bin mayını bulundurduğunu, bunun da anlaşmaya taraf ülkeler arasında Brezilya'dan sonraki en yüksek rakam olduğunu söyledi.
Öğreten, antipersonel mayınlarının satışı ve taşınmasının 1996 yılında yasaklandığını, bu gelişmenin ardından Türkiye'deki mayın üretim tesislerinin hizmet dışı kaldığını belirterek, Türkiye'nin antipersonel mayın ihraç ettiğine ilişkin bir bilgiye ulaşılmadığını kaydetti.
Raporda, Türkiye'nin stoklarında 2 milyon 979 bin 165 adet mayın bulunduğunun kaydedildiğini ifade eden Öğreten, "Türkiye'nin antipersonel mayın stokunu imha işini tamamlaması için son tarih 1 Mart 2008'dir" dedi.
Öğreten, raporda, Genelkurmay Başkanlığının 26 Ocak 1998 tarihli emriyle, antipersonel mayın kullanılmasının yasaklandığı ve bu tarihten sonra bu tür mayınların kullanıldığına ilişkin herhangi bir kayda rastlanmadığının belirtildiğini bildirdi.
Antipersonel mayın kullanılmamasına ilişkin "Cenevre Çağrısı" adlı bir metne terör örgütü PKK'nın da imza attığının kaydedildiğini belirten Öğreten, ancak 2005-2006 yılları arasında, terör örgütü tarafından yapıldığı belirtilen birçok mayınlı eylem haberinin medyada yer aldığına dikkat çekti.
Öğreten, "Her kimin elinde bu sinsi silah varsa, herkese sesleniyoruz, lütfen bu sinsi silahı kullanmaktan vazgeçin" diye konuştu.