Çeşitli siyasi hesaplar sonrasında 22 Temmuz olarak belirlenen erken genel seçim takvimi öncesinde, seçmenin kafası iyiden iyiye karıştı.
Bir yandan mükerrer oy tartışmaları yaşanırken, diğer yandan da tatilcilerin nasıl oy kullanacağı merak konusu oldu. Tatil planlarını ertelemeyen, gittikleri bölgelere kayıt yaptırmak suretiyle oy kullanmayı düşünen yaklaşık 4 milyon tatilciyi ise kötü bir sürpriz bekliyor.
Muğla örneği
Yaz aylarında nüfusları kat kat artan illerin çıkartacakları milletvekili sayıları önceden belirlendiği için, o bölgelerde kullanılacak yaklaşık 2 milyon oy, prensipte olmasa da sonuçta boşa gitmiş olacak. Örneğin, normalde 650 bin nüfusa sahip olan Muğla için 22 Temmuz tarihindeki seçimler için 6 milletvekili kontenjanı ayrıldı. Fakat Muğla’nın yaz aylarında nüfusunun 2 milyona çıktığının hesabı yapılmadı. Muğla, 3 Kasım 2002 tarihindeki 650 bin nüfusu ile de, 22 Temmuz’da yazlıkçıların gelmesiyle 2 milyonun üzerine çıkan nüfusu ile de 6 milletvekili çıkartmış olacak. Bu hesapla sadece Muğla’da 1 milyondan fazla oy boşa kullanılmış olacak.
Sandığa yansımayacak
Genel seçim tarihinin aceleye getirildiğini savunan CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, seçimlerde yazlıkçıların kullanacağı oyun boşa gideceğini savunarak, “Vatandaşların oy kullanma konusunda bir zafiyeti yok ama kullanılan oyların yöreye pek faydası da olmayacak” dedi. Milletvekili sayısının şehirlere dağılımının seçmen sayısı esasına göre yapıldığını hatırlatan Tanla şunları söyledi:
“Tatil bölgesine kaydını yaptırarak orada oy kullanmayı düşünen seçmenlerin oyları boşa gidecek. Seçmenin tatile gittiği bölgeye ve partisine bir katkısı olmayacağı gibi, terk ettiği ilde de partisinin aleyhine bir sonucun çıkmasına neden olacaklardır. Bu durumda, kişi esas olarak oyunu kullanmış oluyor fakat oyu sandığa yansımıyor. Mesela, İstanbul 2’nci bölgedeki bir seçmenin, İstanbul 1’inci bölgedeki Adalar semtine gitmesi, Adalar’a bir şey kazandırmaz ama partisinin 2’nci bölgede alacağı oyun azalmasına neden olur. Bu çarpıklık, seçimlerin kısa süreye sıkıştırılmasının bir sonucudur.”