PLANLAMA ZAMAN YÖNETİMİNİN EN TEMEL ADIMLARINDAN
Soyut kavramları somutlaştırma yeteneklerinin geliştiği 5. sınıf ve sonrası eğitim düzeyindeki öğrenciler üzerinde yapılan araştırmaya göre her işin başı planlama. Plan günlük yapılmalı, anne veya babayla birlikte bir gün öncesinden hazırlanmalı ve mutlaka bir plan defterine kaydedilmeli. Öğrencinin performansının en yüksek olduğu saatler belirlenmeli, öğrenci evde ders tekrarını ihmal etmemeli. Öğrenci aynı mola süresi içerisinde iki farklı etkinliği yapmamalı, iki saat ders çalıştıktan sonra verdiği molada, oyun oynamalı, televizyon izlemeli ya da bir başka etkinlik yapmalı.
BASKI ALTINDAKİ ÇOCUK BAŞARISIZ OLUYOR
Araştırmaya göre öğrenci başarısındaki en önemli engellerden ikisini yasak ve baskılar oluşturuyor. Devamlı baskı gören öğrenci sınav başarısının değil, kendi benliğinin değerlendirildiğini düşünüyor. 5. sınıf ve sonrası öğrencilerin birçok sorumluluğu alması gerektiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, hazırlanan plan defterinin altına “gerçekleştirdiğim sorumluluk” adında bir bölümün açılarak o gün içerisinde çocuğun yerine getirdiği sorumluluklar mutlaka yazmalı.
HEDEFLER VE ÖNCELİKLER BELİRLENMELİ
Araştırmada, kısa orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve planın bu hedeflere uygun olarak hazırlanmasının başarıda önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor. Öğrencinin yetişmesi gereken bir ödev, oyun için bekleyen arkadaşlar, bilgisayar veya televizyon ile oyalanma gibi birçok alternatif arasından öncelikleri belirleyerek günlük programını buna göre yapması gerekiyor.
MOTİVASYONDA EN ÖNEMLİ ETKEN ANNE BABA TAKDİRİ
Öğrenci başarısındaki en önemli motivasyon kaynağı anne baba takdiri olarak kaydediliyor. Araştırmaya göre, ebeveynlerin “bu işi başarabilirsin” mesajını öğrenciye vermesi gerekiyor. Diğer motivasyon kaynakları ise öğretmen ve arkadaş takdiri olarak sıralanıyor.
ÖĞRENCİLER İÇİN ZAMAN YÖNETİMİ TUZAKLARI
Çalışma odasının zihinsel yorgunluğa sebep olan poster ve müzikten arındırılması, masanın pencereye uzak ve düzenli olması, ısı, ışık ve sesin normal seviyelerde bulunması, öğrencinin kendisine ait bir çalışma odası veya çalışma masasının mutlaka olması, çalışma ortamına ilişkin tuzaklardan kurtulmanın yolları olarak sıralanıyor. Ertelemenin yığılmaya, yığılmanın ise başarısızlığa neden olduğunun ifade edildiği araştırmada, günübirlik ders tekrarının önemi vurgulanıyor. Programın öğrenci tarafından harfiyen uygulandığı günlerde, veli tarafından, “doğru bir şekilde uyguladığına şahidim” ifadesiyle birlikte imzalaması, erteleme tuzağına karşı etkili bir önlem olarak tavsiye ediliyor.