Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3805
EURO
47,1142
IMKB
10.383,000
ALTIN
4.361,550
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İSTANBUL'A METROBUSLAR GELİYOR
İSTANBUL A METROBUSLAR GELİYOR
 
İnşaat alanına dönüşen E-5'te orta şeritler, bariyerlerle bölünerek metrobüs yolu için ayrılıyor.İşte metrobus'un özellikleri
 
2.2.2007 - 00:15

E-5 Karayolu'ndaki araç yoğunluğu ve buna bağlı olarak yaşanılan trafik tıkanıklığına karşı geliştirilen en büyük projelerden biri olan metrobüs projesi için yürütülen çalışmalar hız kazandı.

İnşaat alanına dönüşen E-5'te orta şeritler, bariyerlerle bölünerek metrobüs yolu için ayrılıyor. E-5 karayolunun Cevizlibağ-Küçükçekmece arasında hızla devam eden metrobüs yolu çalışmalarının önümüzdeki ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. Bir seferde 200-350 yolcu taşıyabilen metrobüslerin ağustosta seferlere başlaması ile trafik tıkanıklığına sebep olan minibüsler E-5'e giremeyecek.

Cevizlibağ-Küçükçekmece hattında hizmet verecek metrobüsler sayesinde hem toplu taşıma araçlarından faydalanan vatandaşlar, hem de E-5'te minibüsçülerin meydana getirdiği trafik keşmekeşinden bıkan sürücüler büyük bir rahatlama yaşayacak. Vatandaşlar metrobüsler sayesinde Cevizlibağ'dan Küçükçekmece'ye 18 dakikada ulaşacak. Ağustos ayında hizmete girmesi planlanan metrobüslerin test sürüşleri ise nisan, en geç mayıs ayında başlayacak. Metrobüslerle birlikte E-5'e çıkmaları yasaklanacak olan minibüsler de iç hatlarda yolcu taşımaya devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü ve Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü tarafından yürütülen metrobüs projesi inşaatı hızla sürüyor. Proje üç etap halinde gerçekleştiriliyor. Projenin iki etabını oluşturan Küçükçekmece-Çobançeşme ile Cevizlibağ-Çobançeşme arasındaki inşaat yarı yarıya tamamlanmış durumda. Projenin üçüncü etabı olan Cevizlibağ-Mecidiyeköy hattı ise henüz hazırlık aşamasında. Projenin inşaatı devam eden iki etabında çalışmalar; metrobüsler için E-5'in ortasında ayrılan iki şeritte asfalt kaplama inşaatı şeklinde yapılıyor.

Metrobüs yolu, E-5'in gidiş ve geliş yönlerinde en sol şeritler alınarak demir bariyerlerle ayrılıyor. Şirinevler, Yenibosna, Çobançeşme, Küçükçekmece, Topkapı ve Merter'de yol yapım çalışmaları hızla sürerken, tamamlanan Cennet Mahallesi-Sefaköy metrobüs hattı ise şimdilik diğer araçlar tarafından kullanılıyor. Metrobüs yolunda hızla devam çalışmalarına paralel olarak E-5 üzerindeki üstgeçitler de yenileniyor.

Eski geçitler kaldırılarak, projede metrobüsler için düşünülen istasyonlara uygun yenileri yerleştiriliyor. Yolun ortasında kalan elektrik direkleri ile ağaçlar da kaldırılıyor. Proje kapsamındaki Eyüp Tüneli'nin inşaatı da devam ediyor. Projenin bu üç etabı tamamlandıktan sonra, metrobüs hattının Beylikdüzü'ne kadar uzatılacak.

Belediyeden yapılan açıklamada, E-5'in çalışmaların ardından 12 şeride ulaşacağı, transit yolun her iki yönde dört şeride çıkarılacağı, yan yolların ise iki şerit olarak hizmet vereceği bildirildi. Metrobüs inşaatının tamamlanmasıyla minibüsler de E-5'ten kaldırılacak. Minibüsler E-5'ten alınarak yolu çevreleyen yerleşim birimlerinin ara sokaklarında yolcu taşıyacak.

Metrobüs çalışmalarına hız verilmesi, E-5 üzerindeki trafik akışında belirgin bir rahatlama yaşatırken, minibüs ve otobüslerin yan yollara yönlendirilmesi, buralarda trafiği durma noktasına getirdi. Özellikle minibüs ve otobüslerin duraklarda meydana getirdikleri yığılma, buralarda trafiğin günün her saatinde durma noktasına gelmesine ve uzun araç kuyrukları oluşmasına sebep oldu. Belediye ve emniyet, minibüslerin yan yollardaki duraklarda ve yerleşim birimi girişlerinde oluşturdukları tıkanmayı önleyemedi.

Altı soruda metrobüs projesi:

E-5'teki çalışma neyin inşaatı?

E-5 karayolunun Avrupa bölümünde yolun orta şeridinde yürütülen genişletme, yan yol ve bariyer çalışmaları metrobüs hattı oluşturmak amacıyla yapılıyor.

Metrobüs nedir?

Metrobüs, aynı anda 200-350 yolcu taşıyabilen ve bir hat üzerinde gidip gelen lastik tekerlekli toplu ulaşım aracıdır. Metrobüs ne zaman sefere başlayacak? Belediye'nin verdiği bilgiye göre, E-5 üzerindeki inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından Nisan'da deneme, Ağustos'ta da asıl seferlere başlayacak.

Metrobüs nereden nereye çalışacak?

Metrobüs, ilk etapta Cevizlibağ-Küçükçekmece arasında yolcu taşıyacak. İkinci etapta hat Mecidiyeköy'e, üçüncü etapta da Beylikdüzü'ne kadar uzatılacak.

Minibüsler ne olacak?

Metrobüsler devreye girdiğinde minibüsler metrobüsün çalıştığı bölümlerde E-5'e çıkamayacak. İETT ve özel halk otobüsleri E-5'te yolcu taşımaya devam edecek.

Metrobüslere nasıl inilip binilecek?

Metrobüs hattı üzerinde yapılacak duraklara, metro-tramvay duraklarında olduğu gibi yaya üst geçitlerinden ulaşılacak ve turnikelerden geçilerek binilebilecek.

Metrobüsler İstanbul'a özel üretilecek

E-5 Karayolu'ndaki trafik sıkışıklığını azaltması beklenen Metrobüs Projesi, Ağustos 2007'de tamamlanacak. Nisan ayında 50 metrobüs alınarak test sürüşü için yola çıkacak. Tanesi 1,2 milyon Euro'ya mal olacak araçlar için belediye toplam 60 milyon Euro ödeyecek. Hollandalı Phileas firmasına sipariş verilen metrobüsler, İstanbul'a özel üretilecek.

Standart uzunluğu 22 ila 24 metre olan metrobüsler İstanbul için 26 metre uzunluğunda imal edilecek. Bu sayede yolcu kapasitesi artırılacak olan araçlar 200-350 kişi taşıyabilecek. Metrobüsler, tramvay hattındaki uygulamanın benzeri şekilde yolcu alacak. E-5 Karayolu'na üstgeçitlere uygun küçük istasyonlar kurulacak. Yolcular buralara turnikeler vasıtasıyla girecek. Proje tamamlandığında Cevizlibağ-Küçükçekmece arası ulaşım 18 dakikaya inecek. Hattın yolcu kapasitesi günlük 480 bin kişi olacak.

(Zaman)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PETROLDE AKIL ALMAYACAK BOYUTTAKİ SOYGUN

SAMAST'IN PORTRESİNİN ÇEKİLDİĞİ JANDARMA MERKEZİ VİDEO

TÜM KİMLİK BİLGİLERİNİN YER ALDIĞI KİMLİKLER GELİYOR
»  BU BÖCEĞİN YURT DIŞINDAKİ FİYATI 90 BİN DOLAR
»  "İNSANLARA ZORLA 'ÇOCUK YAPMAYACAKSIN' DİYEMEYİZ"
»  AKP'NİN KÖŞK FORMULÜ GEÇERSİZ ÇIKTI
»  TÜRKİYE ER YADA GEÇ IRAK'A MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA
»  DELİK ÇORABIN NEDENİ 'HALLUKS WALGUS'MUŞ!
»  TÜPRAŞ'TA PATLAMA, 2 KİŞİ ÖLDÜ, ÜÇ KİŞİ YARALI
»  ERDOĞAN:"PARAN VAR MI, İSTANBUL'A NİYE GELİYORSUN?"
»  SAVAŞ GEMİLERİ AKDENİZ'DE RUTİN ROTA DIŞINA ÇIKTI
»  VATANDAŞ NATO'YU MAHKEMEYE VERDİ
»  AKP'Lİ VEKİLLER, RTÜK BAŞKANI AKMAN'I TOPA TUTTU
»  PKK SAZCISINA VERİLEN CEZA BOZULDU
»  ÇİFT SİM KARTLI TELEFON TÜRKİYE'DE
»  BAKAN ÖZAK'A GÖRE BOLU TÜNELİNDE HİÇ BİR SORUN YOK!
»  AKDENİZ'DE PETROL GEMİLERİ KOVALANMIŞ
»  DENİZ BAYKAL'IN ŞOK EDEN TESPİTİ
»  TÜRKİYE BÖLGENİN SÜPER GÜCÜ TESPİTİ DOĞRU ÇIKTI
»  BÜYÜKANIT, : "SAVAŞ GEMİSİ YOLLANMADI"
»  ÇORAPÇILARDAN, WOLFOWİTZ'E 12 ÇİFT ÇORAP!
»  CEP'TE NUMARA TAŞIMANIN YOLU AÇILDI
»  DIŞİŞLERİNDE ÖNEMLİ GÖRÜŞME
»  TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ KIBRIS AÇIKLARINDA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.