Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7906
EURO
43,4684
IMKB
9.700,000
ALTIN
4.051,930
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE GERÇEKER'İN BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN GÖRÜŞLERİ
İŞTE GERÇEKER İN BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN GÖRÜŞLERİ
 
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker başkanlık sistemi ile ilgili olarak, 'O çok önemli bir konu. Böyle ayaküstü değerlendirilecek bir konu değil. Onları çok iyi tartışıp değerlendirmek gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde başkanlık sistemleri de var' dedi.
 
19.4.2010 - 19:30

Yargıtay Başkanı Gerçeker: Biz yargı olarak üzerimize düşen uyarı görevini, doğru bulduğumuz şeyleri söyleme görevini yerine getirmeye çalışıyoruz. Onun dışında bizim yapabileceğimiz zaten bir şey yok.

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, çağdaş hukuk devletinde ve demokratik hukuk devletinde hiçbir zaman yargı, yürütme ve yasamanın karşı karşıya gelmeyeceğini belirterek, "Bunlar yan yanadır. Ne üst üstedir, ne alt altadır, hepsi yan yanadır. Hepsinin görevleri, sorumlulukları, yetkileri Anayasa ile belirlenmiştir. Herkes bu yetki ve sorumluluğu dahilinde bir bütünlük içerisinde görevlerini yapmak zorundadır. Onun dışında böyle bir görünüm olması güzel değil. İnşallah en kısa zamanda bu görünümden kurtuluruz. Bütün bu üç ana erkimiz yasama, yürütme, yargı olarak gerçek işlevine kavuşur. O zaman da özlediğimiz çağdaş demokrasiyi biz gerçekleştirmiş oluruz" dedi.

VİCDANLAR İNSANLARIN KALBİNDEKİ MAHKEMELERDİR

İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen "Çocuk ve Hukuk" konulu kolokyumun açılışını yapan Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa'nın 138'inci maddesinin 1'inci fıkrasında hakimlerin görevlerinde bağımsız olduklarını ve anayasa, kanun ve hukuka uygun olarak vicdani kanatlerine göre hüküm verdiklerini belirterek "Vicdani kanaat, kavramı öne çıkmaktadır. Çünkü vicdanlar, insanların kalbindeki mahkemelerdir" diye konuştu.

DAVA YIĞINI

Hasan Gerçeker, ülkenin genel sorunlarının kaynaklık ettiği hukuksal uyuşmazlıkların bir dava yığını halinde mahkeme binalarında çözüm beklediğini belirterek, "2009 yılı itibariyle incelenmesi gereken dosya sayısı yıl içinde gelen 945 bin 720 dosya ile birlikte 1 milyon 675 bin 378'e ulaşmıştır. Bu rakamlar ile karşılaştırıldığında ürkütücü bir durum yaşanmaktadır. Bu rakamlar taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yönünden de sıkıntı yaratmaktadır" dedi.

ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gerçeker, kuvvetler ayrılığı ilkesi bağlamında hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının gerçekleştirilmesinin, özlenen adaletin çabuk ve verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için mutlaka altyapı sorunlarının giderilebilmesi gerektiğini belirtrek şunları söyledi:

"Biz bunları hep söylüyoruz, söylemek zorundayız. Çünkü yargı, adalet dağıtan bir müessese olarak toplumun güvencesini, temelini teşkil eden bir mekanizma. Yargının bu altyapı sorunları çözümlenmediği sürece de yargının istenilen şekilde verimli, güvenli, adaletli bir hizmet vermesi de hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Öncelikle bu sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğini söylüyorum. Bu gün yargının çok sorunu var. Çok büyük bir iş yükü sorunumuz var. Bunu halledilebilmesi için hakim, savcı sayısının Avrupa standartlarına gelmesi gerekiyor. Personel sayısı yetersiz. Eğitim, hukuk fakültelerinden başlaması gerekiyor. Çok kaliteli bir eğitim verilmesi gerekiyor. Eğitimden sonra adalet akademisinin mutlaka çok özerk bir yapıya kavuşturularak gerçekten bir akademi olarak hakim, savcı yetiştirecek hatta, hukukçu, avukat, noter yetiştirecek bir niteliğe kavuşması gerekiyor. Adli Tıp Kurumu yine aynı şekilde özerk bir yapıya kavuşturularak bugünkü ağır, hantal yapısından mutlaka kurtulması gerekiyor."

TARTIŞMAYA GİRMEK İSTEMİYORUM

Başka bir gazetecinin "Sayın Başbakan, anayasa paketine karşı çıkanları Einstein'in izafiyet teorisine karşı çıkanlara benzetti" sözü üzerine de Gerçeker, "Olabilir, ben o konularda hiçbir şekilde tartışmaya girmek istemiyorum" diye yanıtladı.

UYARI GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ

Bir gazetecinin "Yargıyla, yasamanın arasındaki sorunun aşılması için bir adım atmayı düşünüyor musunuz" sorusuna ise Gerçeker, "Biz yargı olarak üzerimize düşen uyarı görevini, doğru bulduğumuz şeyleri söyleme görevini yerine getirmeye çalışıyoruz. Onun dışında bizim yapabileceğimiz zaten bir şey yok. Bundan sonrası yasamının görevindedir. Yasama görevini yapacaktır. Zaman gösterecek o görev ne şekilde meydana gelecek" dedi.

KAMUOYU DEĞERLENDİRSİN

"Anayasa paketi bu haliyle geçerse, yasama, yürütme, yargı ayrı erk olmaya devam edecekler mi?" sorusu üzerine de Gerçeker, "Bilemiyorum, onu bugüne kadar söylemlerim sonucu olarak sizler ve kamuoyu değerlendirsin" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ DEMOKRASİ İÇİNDE VAR

Hasan Gerçeker, başkanlık sistemiyle ilgili ikinci kez soru sorulması üzerine de, "O çok önemli bir konu. Böyle ayaküstü değerlendirilecek bir konu değil. Onları çok iyi tartışıp değerlendirmek gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde başkanlık sistemleri de var. Demokrasinin dışında olan bir sistem değil. Bu söylediğim gibi çok acele değerlendirilecek bir konu değil" diye yanıtladı.

DÜZELTME YAPTIM

Gerçeker, "konuşma metinlerinde bazı önemli yerlerin, eleştirilerin üzerini çizip söylemesinin" nedenin sorulması üzerine de, "Daha çok düzeltme olarak yaptım. Redaksiyondu, düzeltmeyle ilgili imla yanlışları vardı. Onlar yok zaten, onları kabul etmiyorum. Onları söylemedim zaten" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERGENEKON TUTUKLUKLARININ ÇOCUKLARI SİTE KURDU

BAKAN'A SALDIRAN BOKSÖR ÇIKTI!

FLAŞ.. MUHALEFET, MECLİS BAŞKANINI TOPA TUTTU!
»  ERBAKAN, ALMANYA'DA MAHSUR KALDI!
»  ERDOĞAN'DAN YILDIZ'A 'GEÇMİŞ OLSUN' TELEFONU
»  İNTERNET'TE BİLİCA GEYİKLERİ!
»  İŞTE BAKAN'A SALDIRI ANI
»  FLAŞ.. ŞEHİT CENAZESİNDE BAKANA YUMRUKLU SALDIRI
»  TUTUKLU SAVCI CİHANER, CEZAEVİ'NDEN KONUŞTU
»  MECLİS'TE YÜKSEK TANSİYON!
»  BAYKAL'IN BAŞKANLIK SİSTEMİ YORUMU!
»  İŞTE FETULLAH GÜLEN'İN ÇİFTLİĞİ
»  "EINSTEIN GELSE BAYKAL YÜZÜNDEN TEORİSİNİ DEĞİŞTİRİRDİ"
»  "ÖCALAN İLE GÖRÜŞEN BAKAN KİM"
»  BBDK'DAN BANKALARA KART ŞOKU!
»  BORSA TEPETAKLAK OLDU!
»  POLİS'İN 'KISA DÖNEM' TALEBİNE RET!
»  100 BİN MEMUR ALINACAK!
»  "ERZURUM'DAKİ İMAM'DAN BİLE TEBRİK ALDIM"
»  AKP'Lİ ESKİ VEKİL BOMBALADI
»  İTFAİYE MÜDÜRÜNÜN SEVGİLİ SKANDALI!
»  ERDOĞAN'IN 2012 PLANI
»  "BİR BAŞBAKAN VERDİĞİ SÖZÜN ARKASINDA DURMAZ MI?"
»  EROĞLU, OYLARIN YÜZDE 50.38'İNİ ALDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.