Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7915
EURO
43,4325
IMKB
9.700,000
ALTIN
4.049,830
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TUTUKLU SAVCI CİHANER, CEZAEVİ'NDEN KONUŞTU
TUTUKLU SAVCI CİHANER, CEZAEVİ NDEN KONUŞTU
 
Başsavcı Cihaner, gazeteci İsmail Saymaz'ın 'Erzincan'daki yargı savaşı'nı anlattığı 'Postmodern Cihad' adlı kitabında, 'Benim üzerimden yargıya 'Cemaatlere dokunmayın' mesajı gitti' diyor.
 
20.4.2010 - 07:10
 Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 4 Mayıs’ta Erzurum Özel Yekil 2. Ağır Ceza görülecek duruşma öncesi, hakkındaki suçlamaları ilk kez gazeteci İsmail Saymaz’a değerlendirdi. Cihaner’in, cezaevine gönderilen sorulara verdiği yanıtlardan oluşan ve Saymaz’ın Kalkedon Yayınları’ndan bugün piyasaya çıkan ‘Postmodern Cihad’ isimli kitabında yer verdiği söyleşisinde, tutuklanmasının nedeni olarak, cemaat soruşturmalarını gösterdi. Cihaner kendisi üzerinden hâkimlere ve savcılara gözdağı verildiğini iddia ederek, “Hâkim ve savcılara, suç işleyen tarikat ve cemaatlere, muktedirlere dokunmayın şeklinde çok güçlü bir mesaj verilmiştir” dedi. Cihaner’in Radikal muhabiri Saymaz’la söyleşisinden bir bölüm şöyle:

Cezaevi koşullarınız nasıl?
Cezaevi koşullarına dair çok şey söylemek istemiyorum. Sızlanma ya da mağduriyet şeklinde algılanabileceği için ayrıntıya girmeyeceğim.

Gözaltına alınıp tutuklanabileceğinizi düşünüyor muydunuz?
Soruşturma öncesindeki hukuksuzlukları ve hoyratlıkları bildiğim için öngörüm vardı. Gözaltılar öncesindeki akşam UYAP bilgi servisinden soruşturmaya şüpheli olarak eklendiğim mesajı alınca görev gaspı niteliğindeki bu uygulama sonrası gözaltı yapılabileceğini öngördüm.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in söylediği gibi, direnmeyi düşündünüz mü?
Aramalar sırasında avukatım Hamit Sekman’a HSYK’yı arayıp bilgi vermesini rica ettim. Sekman telefonu bana verdi. Arama ve gözaltının doğru olduğunu, direneceğimi belirttim. Uygun olmayacağını belirtti. Görüntüleri yayımlanan konuşma Turgut Kazan’la yaptığım konuşmadır. Eski baro başkanı olması nedeniyle ‘Başkanım’ demekteyim. Turgut bey de direnmenin uygun olmayacağı yönünde telkinde bulundu.

Albay Çiçek ile İrticayla Mücadele Eylem Planı’nı hayata geçirmek üzere buluştuğunuz, bu buluşmalar sonucu tarikatlara yönelik soruşturmalar açtığınız ileri sürülüyor. Bu iddialara yanıtınız nedir?
Akıl dışı bir iddia. Gerek İsmailağa gerek Gülen Grubu ile ilgili soruşturmalarda Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bakanlık müfettişleri ile aramdaki görev uyuşmazlığı, bu yapıların silahsız ve cebir kullanmadığı, görevli savcılığın Erzincan olduğu yönündeki tespitim nedeniyledir. Yani onlar bu yapıların cebir yoluyla Anayasal düzeni değiştirme amacını taşıdıklarını iddia etmektedirler. Bense bu yönde delil olmadığını, ancak silahsız örgüt kapsamında soruşturulması gerektiğini iddia ediyorum. Hatta bu hukuki iddiam için bedel ödüyorum. Buna rağmen benim dini cemaatlere silah koyma ile suçlanmam akıl dışıdır. İddiaların akıl ve mantık dışı olduğunu gösteren olgulardan bazıları şunlardır:

* Benim soruşturmalarım 2007’de, planlar 2009’da oluşturulmuş görülmektedir.

* Beni plana dahil olmakla suçlayanların iddiaları plana daha uygundur.

* Silah koyma niyetinde olsaydım İsmailağa soruşturmasında yapardım.

* Gülen soruşturmasını emniyetle yapmaktayım. Jandarma ya da MİT’e verilmiş görev yoktur.

* Silah koyma ve hükümeti yıpratma planı uyguladığım iddia ediliyor ama nerede bu eylemler? Düşünün 3. Ordu’ya hâkimim (!) Jandarma emrimde (!) MİT ile aynı örgüt içindeyim (!) ve iki -üç cemaatevine silah ya da suç unsuru koyamıyorum? Bu nasıl bir mantık anlamak mümkün değil. Nerede bu silahlar, bu planın uygulaması (!)

* Aynı planın parçası olduğumuz gerekçesiyle suçlandığım 13 kişiden 7’sinin ismini ve kim olduklarını iddianame de gördüm. Kalanlarla mesleki diyalogum vardır. Korunan ve görüşmelerini kayda aldıran biri olarak bu kişilerle görüşmem olsaydı Erzincan gibi küçük bir yerde kolaylıkla ispatlanırdı.

* Şuna eminim ki bu soruşturmalar sırasında görevli olan her kim olsaydı bu akıbete uğrayacaktı.

3. Ordu’da darbe planlandığı iddiasını nasıl değerlendiriyordunuz?
Gizli tanık ‘enflasyonuna’ bakarak suçlamalar ciddi kanısına varmamak gerekir. Aslında hiçbirisi de ‘gizli’ değil. Birisi soruşturmama konu cemaatin mensubu ve aktif üyesi, bir diğeri hakkında rüşvet suçları, görevi kötüye kullanma ve izinsiz define aramaktan soruşturduğum ve bu suçlardan yargılanan bir kamu görevlisi, bir diğeri bu kişinin manipülasyonunda olan kriminal bir kişidir. Basit araştırmalarla çürütebilecek bu iddialara itibar edilmesi sistemin ‘cinneti’ değilse aynı mekanizmanın ‘planı’ olmalıdır.

‘Büyük komplonun ipuçları...’
Sizce tutuklanmanıza ne sebep oldu?
Tabii ki cemaat soruşturmaları ve İliç’teki soruşturmalar... Ayrıca daha büyük bir komplonun ipuçlarını yakalamış olmam. Bu nedenle engellenmem gerekiyordu.

Evrakın İstanbul’a gönderilip Erzurum’a iadesini nasıl yorumluyorsunuz?
Bu uygulama başlı başına bakanlık ve Erzurum savcılarının niyetini ve hukuk dışı davranışlarının ispatıdır.

HSYK’nın savcıları görevden almasına ilişkin yorumunuz nedir?
Yerindedir. Erzurum savcılarına göre sıfatları ne olursa olsun, CMK 250’deki suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma bu savcılıklarca yapılabilir. Yüce Divan’da yargılanacak kişi bile olsa, gizli tanık ifadesi üzerine evi ofisi aranabilir, tutuklanabilir. Bu yaklaşım CMK 205/3’ü yürürlülükten kaldırmak ve Hakimler ve Savcıları Kanunu’nu görmezden gelmektir. Bu kadar ağır bir yetki ve görev aşımına karşı ne yapılabilirdi? Yasama dokunulmazlığı olan birinin bu muameleye maruz kalması mı beklenecekti?

Bir yorumcu, tutuklanmanız sonrasında, ‘Artık Türkiye’de tarikatlar soruşturulamayacak’ dedi. Düşünceniz nedir?
O yorumcuya katılıyorum. Benim üzerimden hâkim ve savcılara, suç işleyen tarikat ve cemaatlere, muktedirlere dokunmayın şeklinde çok güçlü bir mesaj verilmiştir. (Radikal)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MECLİS'TE YÜKSEK TANSİYON!

BAYKAL'IN BAŞKANLIK SİSTEMİ YORUMU!

İŞTE FETULLAH GÜLEN'İN ÇİFTLİĞİ
»  "EINSTEIN GELSE BAYKAL YÜZÜNDEN TEORİSİNİ DEĞİŞTİRİRDİ"
»  "ÖCALAN İLE GÖRÜŞEN BAKAN KİM"
»  BBDK'DAN BANKALARA KART ŞOKU!
»  BORSA TEPETAKLAK OLDU!
»  POLİS'İN 'KISA DÖNEM' TALEBİNE RET!
»  100 BİN MEMUR ALINACAK!
»  "ERZURUM'DAKİ İMAM'DAN BİLE TEBRİK ALDIM"
»  AKP'Lİ ESKİ VEKİL BOMBALADI
»  İTFAİYE MÜDÜRÜNÜN SEVGİLİ SKANDALI!
»  ERDOĞAN'IN 2012 PLANI
»  "BİR BAŞBAKAN VERDİĞİ SÖZÜN ARKASINDA DURMAZ MI?"
»  EROĞLU, OYLARIN YÜZDE 50.38'İNİ ALDI
»  FLAŞ..!FLAŞ..! KKTC'DE DERVİŞ EROĞLU DÖNEMİ
»  KKTC'NİN YENİ BAŞKANI DERVİŞ EROĞLU GİBİ!
»  SAMSUN SOKAĞA DÖKÜLDÜ
»  HAİN SALDIRIYI BİRLİKTE YAPMIŞLAR
»  O 'AMİRAL'DE KONUŞACAK..!
»  TUİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR
»  ÖCALAN, VOLEYBOL'A BAŞLADI!
»  -"BUNLARIN TALEPLERİ HİÇ BİTMİYOR. HEP VERECEKSİN.'
»  AKP'DE BİR OY HESABI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.