Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8511
EURO
43,3161
IMKB
9.668,000
ALTIN
3.993,910
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN'DE UZLAŞMA
 CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN DE UZLAŞMA
 
AK Parti, 'seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini' içeren Anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.
 
3.5.2007 - 21:06

AK Parti'nin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin dört yıla çekilmesine ilişkin hazırladığı Anayasa değişiklik paketinde anlaşma sağlandı.

Pakete ittifaka yasal yol açılmasına isteyen ANAP krizi, pakete yapılan eklemeyle aşıldı. Dün geç saatlerde AK Parti ile Anavatan arasında anlaşma sağlandı. Daha önce cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesine   destek vereceğini kaydeden ANAP, son anda tavır değiştirdi. ANAP'ın şartları Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesi ve ittifakların önünün açılmasını istemişti. Cumhurbaşkanı seçiminde ortak aday gösterebilmek için teklif metnine bir madde ekleten ANAVATAN Grubu, daha sonra bu maddenin daha da açık yazılmasını istedi. Yapılan 6.   değişikliğin ardından anlaşma sağlanan metin TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

HALK SEÇSİN'E KARŞI ANAVATAN SEÇİMDE BİRLEŞME İSTİYOR

Anavatan Partisi, seçim kanunlarında değişiklik yapılarak, siyasi partilerin kendi isim ve amblemlerini koruyarak ittifak yapmalarının önünün açılmasını talep etti.   Buna göre iki veya üç siyasi parti seçimlerde ittifak yapabilecek. Ancak bu partiler birleşik oy pusulasında kendi amblem ve isimleriyle yer alacak. Oy sayımı sırasında ittifak yapan partilerin oyları ortak sayılacak. Böylece, Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan ittifakların önü resmen açılmış olacak. DYP ve Anavatan Partileri kendi isim ve amblemleriyle ittifak yaparak seçime katılabilecek.

NE GETİRİYOR?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' açıklamasının ardından Meclis gündemine gelen anayasa değişiklik paketinde, Anayasa'nın 77, 101 ve 102'inci maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklifin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak ve cumhurbaşkanını halk seçecek. Cumhurbaşkanı 7 yıl olan süresi 5 yıla düşecek ve iki kez cumhurbaşkanlığı yapabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki tur yapılacak. İlk turda salt çoğunluğun oyunu alan aday 11'inci Cumhurbaşkanı seçilecek. Eğer salt çoğunluk çıkmazsa ikinci tura geçilecek. İkinci turda en çok oy alan aday 11'inci cumhurbaşkanı olacak. Kanun teklifinde sürpriz bir çıkışla 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin, yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar sürmesi öngörüldü.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANKARA'DA İTTİFAK SENARYOLARI

SEZER, VEKALET TARTIŞMALARINA NOKTAYI KOYDU

MECLİS'TE KORSAN ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ!
»  İŞTE AKP'NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
»  SEÇİM TAKVİMİ YARIN BAŞLIYOR, MEMUR İSTİFALARI HAZIR
»  MİLLETVEKİLLERİNE ERKEN SEÇİM'İN FATURASI 28.8 BİN YTL
»  SEÇİM İŞTE BU TAKVİME GÖRE İŞLEYECEK
»  TÜRBANI ÜNİFORMA HALİNE GETİRDİLER
»  TOLON PAŞA'DAN SERT AÇIKLAMALAR
»  ORDUNUN KARARLILIĞI AMERİKALILARI DA KORKUTTU
»  GENELKURMAY BİLDİRİSİNİ KİM YAZDI?
»  SEZER: GÖREVE DEVAM EDERİM
»  KESK SEÇİM SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ
»  TBMM 22 TEMMUZ'DE ERKEN SEÇİMİ KABUL ETTİ
»  "ERDOĞAN'DAN CHP'YE: İLK KEZ TATİLDE SEÇİM OLMUYORKİ"
»  TURGAY CİNER YENİ GAZETE İÇİN DÜĞMEYE BASTI
»  RAHŞAN ECEVİT'E KATARAKT OPERASYONU
»  SOLDA HİKMET ABİ FORMULÜ HIZ KAZANIYOR
»  "DSP KAPATILAMAZ"
»  "HÜKÜMETİN MUHTIRA'DAN HABERİ VARDI"
»  HALK İSTİFASINI İSTEDİ, BAKAN TEŞEKKÜR ETTİ!
»  60 YAŞINDAKİ VATANDAŞA POLİS TOKADI
»  ÇELİK, BÜYÜKANIT İLE NE GÖRÜŞTÜ?
»  ''SEZER GÖREVDE KALIRSA VEKALETİM OLMAZ''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.