Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8394
EURO
44,1696
IMKB
9.399,000
ALTIN
4.167,440
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABDÜLLATİF ŞENERDEN MORTGAGE MÜJDESİ
ABDÜLLATİF ŞENERDEN MORTGAGE MÜJDESİ
 
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, yeni yasama yılı başlar başlamaz Mortgage sistemini devreye sokacaklarını açıkladı.
 
15.7.2005 - 18:27
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) ilk 6 aylık çalışmasını değerlendirmek ve brifing almak üzere İzmir'e gelen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, yeni yasama yılı başlar başlamaz Mortgage sistemini devreye sokacaklarını açıkladı. Bakan Şener, bankaların düşük faizli konut kredilerinin Mortgage sistemiyle bir ilgisinin olmadığını, devreye sokacakları sistemde faizlerin bankaların uyguladığı faizlerin altında olacağını söyledi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar ve kurul üyeleriyle birlikte İzmir'de VOB'u ziyaret eden Bakan Şener, burada yetkililerden ilk 6 aylık çalışmalar, işlem hacmi, yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin dile getirildiği bir brifing aldı. VOB'a gelişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Abdüllatif Şener, hükümetin 3 yıldan beri uyguladığı istikrar programının yan meyvelerinin toplanmaya başladığını, VOB'un da bunlardan birisi olduğunu, bu istikrar programına ödün verilmeden devam edileceğini belirterek, "Bu son derece önemlidir. İstikrar ortamının olmadığı bir yerde finans piyasalarında yeni bir takım enstrümanları harekete geçirebilmek, piyasaların derinleşmesini sağlayabilmek, finans kapasitesini artırabilmek ve sermaye birikimini ülkede genişletebilmek imkan dahilinde değildir. Ama, istikrar olduğu zaman bu hemen devreye girecektir. İşte VOB yıllardır Türkiye'de tartışılan ve konuşulan bir konudur. Fakat ülkede istikrar ortamı olmadığı, yüksek enflasyon sürdüğü için ülke ekonomisi bir yıl büyüyüp bir yıl küçüldüğü için bir türlü devreye sokulamamıştır" dedi.

"MORTGAGE'Yİ YASAMA YILI BAŞLAR BAŞLAMAZ DEVREYE SOKACAĞIZ"
Türkiye'nin 3 yıllık istikrar programı döneminde yüzde 25 büyüdüğünü, bunun milli gelirin yüzde 25'i seviyesinde bir büyüme anlamına geldiğini kaydeden Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, yasama yılının başlamasıyla birlikte yeni bir enstrümanı devreye sokacaklarını, bunun Mortgage sistemi olarak adlandırılan, vatandaşın uzun ve uygun vadeli konut sahibi olmasını sağlayan sistem olduğunu vurguladı. Bakan Şener, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
 

"Bu konuda SPK'nın çalışmaları tamamlanmıştır. Daha önceki ön çalışmalara istinaden Başbakanlık'ta müzakereler yapılmıştır. Son şeklini vereceğiz ve meclis açılmadan TBMM'ye kanun tasarısı olarak göndereceğiz. Eğer ülkede istikrar yoksa, ekonomi bir inip bir çıkıyorsa, enflasyon çift rakamlı, üç rakamlı hale dönüşüyorsa, o ülkede Mortgage diye bir sistemin devreye girebilmesi, uygulanabilmesi mümkün değildir, imkan dahilinde değildir. Ama üç yıldır uygulanan istikrar programı bizi belli bir noktaya getirmiştir ve bu noktada da Mortgage sistemi devreye sokulacaktır."
 
Sistemin bir sektörü harekete geçireceğinin de altını çizen Şener, "Bunun anlamı şudur; yeni bir piyasa, yeni bir kredilendirme mekanizması konut sektörüne girecektir. Ev sahibi, konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız, uzun vadeli kredi imkanları temin edeceklerdir, uzun vadeli kredilerle konut sahibi olacaklardır. Bu aynı zamanda Türkiye'deki inşaat sektörünü canlandıracaktır. Canlanan inşaat sektörü ise, yüzlerce girdinin üretildiği bir ülkede sanayiyi, yani tüm sektörleri harekete geçirecek, ekonomik büyüme ve istihdam potansiyellerini artıracaktır" diye konuştu.

"UCUZ KONUT KREDİSİYLE MORTGAGE'NİN BİR İLİŞKİSİ YOK"
Basın toplantısında soruları da cevaplandıran Bakan Şener, Mortgage'nin ardından KOBİ piyasalarıyla ilgili bir düzenlemenin yeni bir enstrüman olarak geleceğini kaydederken, bankaların verdiği uzun vadeli konut kredileri ile Mortgage sisteminin bir ilişkisinin olmadığını söyledi. Şener, "Şu anda bankaların vermiş oldukları uzun vadeli konut kredileri ile Mortgage sisteminin bir ilişkisi yoktur. Yani, şu andaki verilen krediler, Mortgage sistemi çerçevesinde verilen krediler değildir. Kamuoyu bunu karıştırmamalıdır. Sistemin işleyişi tamamen farklıdır. Mortgage sistemi daha güvenli bir yapıyı ifade eder ve sistemde oluşacak faiz oranlarının da daha düşük olacağını söyleyebilirim. Şu anda Mortgage devrede değildir" şeklinde konuştu.
 

"Vatandaşlar merak ediyor, kafanızda bir faiz oranı var mı? Bankaların uyguladığı yüzde 1.30'ların altına inecek mi?" şeklindeki soruya Şener, "Kesinlikle iner" cevabını verdi.
 
Yabancı sermaye girişiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'la aralarında görüş ayrılığı yaşandığı hatırlatılarak, bu görüş ayrılığının devam edip etmediği konusundaki bir soru üzerine Bakan Şener, bunun 4 günden bu tarafa yazılı ve görsel basında tartışıldığını, bugünün 5. gün olduğunu, şimdiye kadar olan tartışmayı yeterli bulduğunu
söyledi.
 
Saadet Partisi'nin (SP) başına geçeceği konusundaki dedikodulara da açıklık getiren Şener, "Bazıları palavra sıkıyorlar, siz de onun peşine takılıyorsunuz. Palavraların peşine takılmayın" dedi.
 
İzmir'i sevdiğini herkesin bildiğini, burada biraz dinleneceğini söyleyen Bakan Şener, bir gazetecinin "Karar mı vereceksiniz?" diye sorması üzerine ise, "Hayır, ben her zaman kararlıyımdır. Karar vermek için böyle dönemlere, dinlenmelere ihtiyaç yoktur" dedi.
 
Bakan Şener ve SPK Başkanı Cansızlar ile kurul üyelerinin VOB'daki incelemeleri daha sonra basına kapalı olarak devam etti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"İSTANBUL'A BEDEL ÖDETİYORLAR"

DYP'DE AĞAR'A KARŞI SANAL MUHALEFET!

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU ÇARK ETTİ:"HAKİM VE SAVCILARA CEZA YAZILABİLİR"DEDİ
»  YUNAN BAŞBAKANI KARAMANLİS RİZE YAYLALARINI GEZECEK
»  "BAŞBAKAN GÖRME HASTALIĞINA YAKALANDI"
»  ŞENER:"DESTEKSİZ ATIYORLAR"...
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN DÜNYA'NIN EN BÜYÜK İKİ MEDYA KURULUŞUNA LANET YAĞDIRDI
»  LİDERLERİN FORM GRAFİĞİ... ERDOĞAN VE BAYKAL DÜŞÜŞTE
»  BAŞBAKAN'DAN ABD'YE CEVAP: "SINIR ÖTESİ HAREKAT YAPABİLİRİZ"
»  DYP'DEN BAŞBAKAN'A ELEŞTİRİ "'MY WAY'İ BIRAK AVARE'Yİ SÖYLE"
»  DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL, "TÜRBAN MESELESİNİ HALLEDECEĞİZ"DEDİ.
»  BAKAN KOÇ İLE TARTIŞMA İSTİFA GETİRDİ
»  "BAŞBAKAN AMPULÜ KADAR KONUŞSUN"
»  MİLLETVEKİLİ'NİN GÖZ YAŞLARI...
»  DSP'DEN ABDÜLLATİF ŞENER'E DESTEK
»  "ABD GÜVENLİKÇİLERİ MİLLETVEKİLLERİNİ NİYE ARIYOR?"
»  ŞENER, AKP'Yİ BIRAKIP SAADET'E GEÇECEK İDDİASI!
»  AB MÜZAKERELERİNDE İSTİSNA KONULAR NETLEŞİYOR!
»  TBMM BUGÜN RTÜK ÜYELERİNİ SEÇMEK İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
»  AKP VE CHP'DEN RTÜK İÇİN EL SIKIŞTI
»  TARIM VE ORMAN BAKANI EŞEKTEN DÜŞENLER TOPLANTISINA KATILMADI
»  "RTÜK, ŞEHİTLERDEN ÖNEMLİ Mİ?"
»  FLAŞ... FLAŞ.. FLAŞ... BBP GENEL MERKEZİNE SALDIRI!
»  MECLİS, SADECE RTÜK İÇİN TOPLANACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.