Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3723
EURO
34,7305
IMKB
10.209,000
ALTIN
2.398,210
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 16 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ALMANYA VERMEYE YANAŞMIYOR
ALMANYA VERMEYE YANAŞMIYOR
 
Türkiye, 1915'ten bu yana Almanya'da tutulan Boğazköy Sfenks’ini geri istedi!
 
28.2.2011 - 07:15
Türkiye, 1915’ten bu yana Almanya’da tutulan Hitit dönemine ait Boğazköy Sfenks’ini bir kez daha geri istedi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya eseri iade etmezse, Hattuşaş’ta kazı yapan Alman arkeologların çalışma izinlerinin iptal edileceğini açıkladı

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, 1915’te sergilenmek amacıyla Almanya’ya götürülen ve bir daha da iade edilmeyen Boğazköy Sfenksi’nin iade edilmesi çağrısında bulundu. Alman Tagesspiegel gazetesine konuşan Günay, Berlin Müzesi’nde tutulan sfenksin iade edilmemesi durumunda 104 yıldır Çorum Boğazkale’de bulunan Hitit’in başkenti Hattuşaş’ta bilimsel kazı yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün çalışma izninin iptal edileceğini açıkladı. Bakan Günay’ın iade çağrısını daha önce UNESCO da yapmıştı. UNESCO, Boğazköy Sfenksi’nin Türkiye’ye iadesi konusunda Almanya’ya görüşmelere devam edilmesi çağrısı yapmıştı.

Almanya geri vermiyor!

Şimdiye kadar yapılan iade taleplerine kulaklarını tıkayan Almanya, aynı tavrını bir kez daha sürdürdü. Berlin’deki belli başlı müzeleri bir araya getiren Prusya Kültürel Miras Vakfı başkanı Hermann Parzinger, Türkiye’nin sfenksi 1930’lardan beri geri istediğini dile getirirken “Alman ya da Türk tarafından yasalarda bir değişiklik olmadı. Alman-Türk ilişkileri dolayısıyla bu konuya yeni ve yapıcı bir çözüm getirmeliyiz. Türkiye’de kazı yapan Almanların alanını kapatma tehdidi etmek olumlu bir sonuç alınmasına yardımcı olamaz” dedi.

“Bakanın çıkışı yerinde”

Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice: “Eski kanunlar arkeologların bulunacak eserlerin 3’te birini alabileceğini, 3’te 1’i toprak sahinine diğer kalan da devlete bırakılacağını söylüyor. Bu kanunla birçok hazinemiz gitmiştir. Şimdi geri istesek de vermezler. Yabancı arkeologlara bir yıllardan beri kapılarımızı açmışız, bir yabancı hayranlığı vardır. Yeni bir eser bulunduğunda bile hemen uzman olarak yabancı arkeolog çağırıyor. Bakan Günay, Almanlara verdiği ültimatomla, yabancı kazılarda eşbaşkanlık siteminin mesajlarını veriyor. Yani yabancı kazıları, Türk eşbaşkanlarla takip edileceğini söylüyor. Almanlar sfenksi iade eder mi, bir sonuç çıkar mı bilmem, ama onlara diş göstermekte fayda var. Belki Almanlar sfenksi geri iade etmek için hakekete geçerler. Bakan Günay’ın çıkışı yerindedir, biraz sesimizi çıkartmak her zaman iyidir. Bu işi daha sıkı tutmak lazım. Her buluntunun kaydını alınması ve yurtdışına eserlerin kaçırılmasını önlemek lazım. Yabancıların kazı yaptıkları alanlarda diplomatik bavullarla bir çok eseri yurtdışına kaçırmıştır. Bu nedenle işi sıkı tutmak lazım. Arkeologların izninin iptal edilmesi dışında bu izinlerin verilmesini sıkı tutmak lazım. Yabancı arkeologların başına, Türk arkeolog komiser dikmeli ve o komiser de gözünü açık tutmalı.”

‘Çözüm diplomatik yollarla olmalı’

Arkeoloji yazarı Özgen Acar: “1986 yılında ilk defa gündeme getirdim, Berlin Müzesi’nde iki tane Boğazköy’den gitme sfenks ve 11 bin adet çivi yazılı tablet vardı 1. Dünya Savaşı sonrası okunup onarılması üzerine Berlin’e gönderildi. 2. Dünya Savaşı sonrası Berlin Müzesi’nin olduğu kısım Doğu Almanya’da kaldı ve iade zorlaştı. 1986 yılında Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi bu eserlerin peşine düştü ve Berlin’de uzmanları görevlendirdi. Bu uzmanlar Berli’e gitti ve Hitit devlet arşivi’nin 11 bin tabletini geri getirildi. Ayrıca 2. sfenks de geri geldi ve bugün İstanbul arkeoloji müzesinde sergileniyor. İlk sfenks çok parçalı halde, 100’den fazla parcaya ayrılmış ayrıca duvara gömülü olarak sergileniyor. Diplomatik çabalarla bu sorun çözülmeli ve eser iade edilmeli.”
27/02/2011


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖDÜLÜ YALADI!

İNSAN DERİSİYLE KAPLI KİTAP SERGİYE ÇIKIYOR

İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTEDE ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULDU
»  YENİ BİR BATTAL GAZİ ARANIYOR!
»  BAŞKENT İÇİN DİJİTAL 'ATILIM'
»  İZMİR ACELE ETSİN!
»  BAKANLIĞI'NDA KORSAN'LIK YAPTIĞI ORTAYA ÇIKTI
»  BOZKURTLAR YİNE SAHNEDE!
»  'ÇİNGENE KIZI'NA POLİSİYE FİLMLERİ ARATMAYACAK TRENSFER
»  KARS'TA İLK TAR ATÖLYESİ BM DESTEĞİYLE AÇILDI
»  TARİHİ ROMAN '1243' KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU
»  ORHAN PAMUK'TAN SON ÇIKIŞ!
»  72. KOĞUŞDA HEPSİ HASTALANDI!
»  NAZIM HİKMET' DEN HİÇ BİLİNMEYEN İKİ ŞİİR
»  BİR ZAMANLAR ANADOLUDA ONLARDA VARDI!
»  ŞİMDİ DE "OSMANLI DUDAKTAN ÖPÜŞMEZDİ" POLEMİĞİ!
»  YÖK BAŞKANI HEYKELE HAYRAN KALMIŞ!
»  "MUHTEŞEM YÜZYIL'A TEPKİ
»  TRAJİ-KOMİK AÇILIŞ!
»  MONA LİSA'NIN BİR SIRRI DAHA 'ÇÖZÜLDÜ'
»  BU BİR BELGESEL DEĞİL DİZİ!
»  FATİH'İN TABLOSUNDAKİ 200 YILLIK SIR!
»  İLBER ORTAYLI'YI ÇİLEDEN ÇIKARTAN YABANCILAR
»  BÜYÜKERŞEN'İN KALEMİNDEN SAİDİ NURSİ CENAZESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.