Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,0310
EURO
44,3871
IMKB
9.460,000
ALTIN
4.179,340
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANKETLER HALKI YÖNLENDİRMEK İÇİN YAPILDI
ANKETLER HALKI YÖNLENDİRMEK İÇİN YAPILDI
 
VERSO: Aydın Doğan, silinen 1 milyar YTL borcunun karşılığını, yayınladığı uyduruk anketlerle ödüyor
 
22.7.2007 - 00:15
VERSO Araştırma Şirketi sahibi Erhan Göksel, son günlerde yapılan araştırmaların tamamen manipülasyon (yönlendirme) amacı taşıdığını söyledi. Göksel, ancak bu anketlerin, MHP’nin oy oranında büyük artış sağlayacağını söyledi. Göksel, önceki gün Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Radikal Gazetesi’nde AKP’nin oyunun yüzde 48 olarak gösterilmesinin, Petrol Ofisi’ne (POAŞ) kesilen 1 milyar dolarlık cezada yapılan indirimin bedeli olduğunu iddia etti. Tarhan Erdem yönetimindeki KONDA’nın anketinin bizzat Aydın Doğan tarafından yaptırıldığını iddia eden Göksel, “Somut olan bir şey var. Aydın Doğan, Petrol Ofisi’ne kesilen 1 milyar dolarlık vergi cezasından dolayı mahkemeye gitmemiş, suçunu kabul etmiştir. Kabul ettiği suç nedir, bana bunu açıklasın. Suçunu kabul ederek cezadan indirim almıştır.

Aydın Doğan’ın manşeti

Ben daima Türkiye’deki büyük basının son 20 yıldır iktidarla göbeğinden bağlı olduğunu biliyorum. 4 büyük liderin yanında yer aldım, gördüm. Ne aldı, ne almadı, bilmiyorum. Ama ortada 1 katrilyon liralık cezayı kabul durumu var. Eğer haklı olsaydı mahkemeye giderdi. Mahkemeye gitmediğine göre suçu kabul etmiştir. Kartel medyası, iktidara göbeğinden bağlıdır. Hilton arazisinden tutun bir yığın duyum alıyoruz. Bunu zaman gösterecek” dedi.

Gazetede yayınlanan anketin, Erdem’in günahı olmadığını ve yaptıranın günahı olduğunu belirten Göksel, “Bu işi yaptıran Doğan gurubudur. Aydın Doğan’ın izni olmadan böyle bir manşet atılamaz. O zaman bu Tarhan Erdem’in değil, Aydın Doğan’ın manşetidir. Erdem’in anketi olmaktan çıkmıştır. Erdem, burada payandadır. Mihenk taşıdır. Burada asıl hizmeti sunan medyadır. Türk halkı bu tür bir medyadan kurtulmadan hiç bir yere gidemez” dedi.

MHP’nin oylarını patlatır

Türkiye’de bütün anketlerin 1.5 yıldır MHP’yi baraj altında gösterdiğini de belirten Göksel, “Kartel medyası, MHP’nin üzerini ölü toprağı serpti. Özellikle son bir haftadır mitingler yapılıyor. Afyon’daki MHP’nin mitingi, AKP’nin mitinginden büyüktü. Bunu AKP’liler de kabul ediyor. Ama kartel medyası hiç yer vermiyor. Çünkü kartelin en büyük korkusu MHP. Erdem’in yüzde 48’lik yönlendirme anketi, CHP’den umudu kesen, AKP’ye karşı olan kararsızları, MHP’ye sevk eder. Bunu isteyerek yapmadılar. Siyaset bilmedikleri için, AKP’yi palazlayalım derken, aslında en korktukları MHP’nin ekmeğine yağ sürdüler. Çünkü bu seçimde AKP karşıtı olan o insanlar, CHP’den umut bekliyordu. Bu anketlerlerle, CHP’nin dökülüyor, geriliyor olduğu izlenimi yaratıldı. Bu durum, AKP’nin oyunu arttırırken, MHP’nin oyunu da kesin arttırıyor.

Oran vermek çok zor. Anketin amacı MHP’yi palazlamak olmadığı halde, parti bu işten karlı çıktı. Kartel bu işi çok zorladı. Zor da oyunu bozdu. Bana öyle geliyor ki en korktukları MHP ile muhatap olacaklar. Eğer bu anket, 15 gün önce yayınlansaydı, 15 gün tartışılırdı. O zaman MHP ikinci parti olurdu. Hala MHP ikinci parti çıkarsa sürpriz olmaz. MHP yüzde 20 bandına doğru yükselecektir” dedi.

Yüzde 40 hayal

Bu arada ünlü kamuoyu araştırmacısı CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla ise AKP’yi yüzde 40’ların üzerinde gösteren oy oranının hayal olduğunu söyledi. SKYTURK’e konuşan Tanla, “Yüzde 40’ın üzerinde çıkarılan oranlar gerçekçi değil. Bu araştırmaları, masabaşı yaklaşımlar olarak değerlendiriyorum.

Seçime katılma oranı çok önemlidir. Ben yüzde 90’larda seçime katılacağgını tahmin ediyorum. Bu hesapları buna göre yapmak lazım. Yüzde 40’ların üzerinde diyenlerin 38 milyon seçmeni hesaba katarak yapması lazım. Yüzde 50 diyenlerin, hayal görmekten kurtulurlar. Yüzde 50 olması için, 19 milyon oy alması gerekir. Bu hayaldir. AKP’nin tek başına iktidar olma ihtimali, olmama ihtimali kadardır. 276’dan 10 aşağı ve 10 yukarı alabilir” dedi.


AKP’yi yüzde 48 gösteren ankete muhalefet tepkisi

AKP’Yİ yüzde 48, CHP’yi yüzde 19, MHP’yi de yüzde 12 gösteren Tarhan Erdem yönetimindeki KONDA Araştırma Şirketi’nin seçim anketi muhalefet partilerinin tepkisini çekti. Pazar günü yapılacak seçimlerde AKP’ye 310-340, CHP’ye 100-120, MHP’ye 70-90, bağımsızlara da 25-35 arasında sandalye öngören anket sonuçlarını değerlendiren muhalefet partileri, KONDA Araştırma Şirketi’nin tarafsızlığının tartışılması gerektiğinin altını çizdiler.

CHP: Anket tarafsız değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: “Anket yapan isimlerin tarafsız olması lazım. Son 5 yıldır CHP’ye yüklenen bir adamın şirketinin yaptığı ankete tarafsız diyemeyiz. Seçimlere 3 gün kala açıklanan bu anketlerle toplum mühendisliğine soyunuyorlar. Seçim sonuçlarını etkilemeye çalışıyorlar. İktidar partisini daha güçlü göstererek, sağ seçmene ‘sürüden ayrılmayın’, sol seçmene de ‘nasıl olsa kaybedecek vermeyin’ psikolojisi yaratmaya çalışıyorlar. Bu çok bilindik ve klasik bir numara. Bu seçimin çok farklı olduğunu daha kavrayamamışlar. ”

MHP: Korkuyorlar

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural: “Korkuyorlar... MHP’nin anketlerde yüksek çıkması onları korkutur hale geldi. Bu anket, DTP’yi Meclis’te görmek isteyen medyanın bölücülüğe desteğidir. Türkiye’yi bölmek isteyenlerin arzu ettiği bir ankettir bu. Yayınlayanlarda onların isteklerine, bölücülüğe avuç açmışlardır. Şunu herkes biliyor ki, Türkiye bölücülüğe teslim olmayacaktır. Bu tür anketleri toplumu etkilemek için yapıyorlar, ancak bunu başaramayacaklar. Yarın halk sandığa giderek gereken cevabı tokat gibi verecektir. Çok az kaldı.”
Tercüman


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"1922’DEN 2007’YE MUHTIRA" BUNU İYİ OKUYUN

SEÇİM YASAKLARI BAŞLADI

AĞALIK SISTEMİNE OY KULLANMAYARAK PROTESTO
»  BAHÇELİ'NİN KARDEŞİ REKTÖR YARDIMCILIĞINA ATANDI
»  LEYLA ZANA HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
»  "BU SAATTEN SONRA TAKTİR HALKIMIZIN"
»  BU KADINI KİM KONUŞTURUYOR?
»  PLAJLAR, TURİSTLERE KALDI
»  HAKKARİ'DE POLİSE ROKETLİ SALDIRI
»  ŞURA'DA KİMLER EMEKLİ OLACAK, KİMLER TERFİ EDECEK?
»  OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
»  LEYLA ZANA'NIN AÇIKLAMALARI ERDOĞAN'I KIZDIRDI
»  LEYLA ZANA'NIN PROVAKASYONLARI BİTMİYOR
»  ARINÇ, SADE VEKİLLİĞE HAZIRLANIYOR
»  BAŞBAKAN ÖYLE DEMİŞTİ AMA. ÖYLE DEĞİL MİŞ...!
»  O ALÇAKLAR ÖLDÜRÜLDÜ
»  BAHÇELİ: BİZ UYANIK KUZUYUZ
»  UNAKITAN GEMİLERİ VE MISIRLARI SAVUNDU
»  CHP'NİN YENİ AFİŞLERİ AKP'Yİ ÇOK KIZDIRACAK
»  UZAN'IN İDDİALARINA ÖMER ÇELİK'TEN JET YALANLAMA
»  ERDOĞAN'DAN ERBAKAN'A :''ALLAHIN AVUKATI''
»  PKK'LI TERÖRİST TSK'DA ÇALIŞMIŞ!
»  LEYLA ZANA: "TÜRKİYE'NİN BÖLÜNME ZAMANI GELDİ" DEDİ
»  DİĞER GEMİCİKLERDE ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.