Toplumsal barışı, kardeşliği korumak giderek güçleşir" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan Hurma Atık Su Arıtma Tesisi Genişletme Projesi Ek Tesisi temel atma törenine katılan Baykal, "Gerçekten canımız sıkılıyor. Hiç tanık olmadığımız manzaralara tanık oluyoruz. Ağzımızın tadı bozuluyor. Bunun haklı nedenleri olduğu açıktır. En kaygı verici olanı da Türkiye'deki bir tabloyu ortaya koyanların, bunda asla kendi sorumluluklarını ortaya koyamamış olmalarıdır" diye konuştu.
Son dönemde hükümet tarafından yapılan yanlışlıkların Türkiye'yi sanki kardeş kavgasına sürükleniyormuş gibi bir izlenimle karşı karşıya bırakabileceğini savunan Baykal, "Türkiye'nin bir kardeş kavgasına sürüklenmesine hiç birimiz göz yumamayız. Hiç birimiz bunu sessiz seyredemeyiz. Böyle bir düşünceye karşı çıkan bir anlayışın, Türkiye'de en kısa zamanda etkin olmasına ihtiyaç vardır" dedi.
Terörün olduğu yerde, siyasete ve demokrasiye yer olmadığını ifade eden Baykal, birilerinin şiddeti himaye etmesi ve şiddetten güç alarak siyaset yapmasıyla demokrasinin kökünden yıkılacağını vurguladı.
"Kafaları netleşmeli"
Demokrasilerde şiddetin desteklenmesine ve şiddetle müzakere edilmesine de yer olmadığını dile getiren Baykal, "Resmi otoriteler, şiddetle müzakereye başlarlarsa, hayatın giderek genişleyen alanlarının da şiddetin etkisi altına girmesi kaçınılmaz hale gelir. Toplumsal barışı, kardeşliği korumak giderek güçleşir. Kardeşliği tehdit eden şey terördür" dedi.
"Terörün muhatap alınması, dağda da, kentte de zarar verir" diyen CHP lideri, "Terör karşısında net bir tavır takınılmasına şiddetle ihtiyaç vardır. Türkiye'nin asıl ihtiyacı olan, ülkeyi yönetenlerin kafalarının netleşmesidir. Neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verilmelidir. Herkesi bu vesile ile bir kez daha uyarıyoruz, bir an önce Türkiye, kardeşliğine sahip çıkmalıdır. Kardeş kavgasına sürüklemek isteyenlere, kardeşliğe bozacak yanlışlara meydan boş bırakılmamalıdır" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mayasının çok sağlam atıldığını vurgulayan Baykal, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu temeli atanları saygı ve şükranla andıklarını dile getirdi. Baykal, "O temele sadık kalarak ülkemizi çok daha ileriye götüreceğimize inanıyorum" dedi.
CHP Lideri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Antalya'da yeni bir belediyecilik ve hizmet döneminin başladığını da belirterek, belediyelerin el birliğiyle halkın ihtiyaçlarına cevap verecek hizmetleri yapacaklarına inandığını söyledi.
Yapılan ek tesisin Antalya'da deniz, doğa ve çevreye sahip çıkan bir belediyecilik anlayışını ortaya koyduğunu, arıtma tesisisin 1 milyon 400 bin kişilik nüfusa hizmet vereceğini anlatan Baykal, proje ve yapılacak tesiste emeği geçen herkese teşekkür etti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, yapımına 1996 yılında eski belediye başkanı Hasan Subaşı tarafından başlanan Hurma Atık Su Arıtma Tesisinin, Bekir Kumbul ve Menderes Türel dönemlerinde geliştirildiğini, kapasitesinin artırıldığını bildirdi.
Kendilerinin de çevreci, doğadan yana ve enerji dönüşümlü proje geliştirerek ek tesis yaptıracaklarını dile getiren Akaydın, Dünya Bankası kredisiyle yaklaşık 100 milyon TL'ye mal olacak ek tesis ile yılda 12 milyon TL'lik elektrik enerji tasarrufunun sağlanacağını belirtti. Akaydın, bu proje ile güneş enerjisi ile elektrik üreten tesislerin artık Antalya'nın gündemine bir bir gireceğini kaydetti.