Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5038
EURO
34,9556
IMKB
9.803,000
ALTIN
2.430,750
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Enflasyon Tahminleri Sabit Kaldı
Enflasyon Tahminleri  Sabit Kaldı
 
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2023 yılının ilk enflasyon raporunda yıl sonu tahminlerini açıkladı. Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 enflasyon tahminleri sabit kaldı.
 
26.1.2023 - 11:32

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2023 yılının ilk enflasyon raporunu Ankara'da basın toplantısıyla açıklıyor.

TCMB’nin 2023 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 22,3 ile sabit kaldı. TCMB’nin 2024 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini ise yüzde 8,8 ile sabit tutuldu. TCMB’nin 2022 sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 22 ile değişmedi.

Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

* Son dönemde enerji fiyatlarında önemli gerilemelerle birlikte normalleşme eğilimi görülmeye başlanmıştır.

* 2023 yılına ilişkin enflasyon beklentileri ülkemizde de olduğu gibi bir çok ülkede aşağı yönlü güncellenmeye başlanmıştır

* 2022 yılında iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler öngörülenden daha olumlu şekilde gerçekleşmiştir.

* Derin bir resesyon ihtimalinin azaldığı görünmektedir.

* İktisadi faaliyette dış talep kaynaklı maliyetteki ivme kaybına rağmen, işgücü piyasası sağlıklı seyrini sürdürmektedir.

* Enerji fiyatları ve paritedeki gelişmelerin cari açığı olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Yıl genelinde uluslararası fiyatlardaki çevrimsel etkiler dışlanarak hesaplanan yapısal cari fazlada artış gözlenmiştir

* Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır – Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır.


*  Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2023 yılı sonunda yüzde 17,8 ile yüzde 26,9 aralığında (orta noktası yüzde 22,3), 2024 yılı sonunda yüzde 4,0 ile yüzde 13,7 aralığında (orta noktası yüzde 8,8) gerçekleşeceği öngörülmektedir.

* Kar olayının kuraklığa etkisi yağmurdan daha düşük. Şubat sonrası, inşallah dua ediyoruz, temenni ediyoruz, şubattan sonra yağmurun daha fazla yağarak kuraklık konusundaki beklentileri azaltacak diye düşünüyorum.

* Seçim sürecinde fiyatlara çok olumsuz yansıyacak bir durum öngörmüyoruz.

* Ödemeler dengesinde cari fazla verecek duruma gelmiş bir noktadayız. Böyle devam ederse yıl sonunda cari fazla vereceğiz.

FAİZ SORUSUNA CEVAP
Kavcıoğlu, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği sorusuna ilişkin şu cevabı verdi:

“Faiz politikası ile ilgili PPK metinlerinde yaklaşımımızı ifade ediyoruz. İndireceğiz, pas geçeceğiz, artıracağız ifadelerimiz olmuyor. 2023 yılındaki gelişmeleri çalışıyoruz.

Türkiye ekonomi modeli bazında, cari fazla vermemizin önündeki engelleri kaldırarak, finansmana ulaşımı kolaylaştırarak tüm para politikası çerçevemizi oluşturuyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda gerekli adımları atmaktan çekinmeyiz.”

İSO BAŞKANINA YANIT
Kavcıoğlu, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın, “Son dönem tedbirleri öngörülemezliğe yol açtı ve taraflar için yorucu hal aldı. Reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” sözlerine yanıt verdi.

Aralık ayında ticari kredi rekoru kırıldığını belirten Kavcıoğlu, asıl kredileri büyük firmaların kullandığını söyledi:

“Yatırım yapılması noktasında hiçbir firma makro ihtiyati tedbire tabi değil. Merkez Bankası kaynaklı 2 yıl ödemesiz 10 vadeli TL kredimiz var. Bu kredinin yüzde 90’ını büyük firmalar kullanıyor. Rakam da 100 milyarı aştı. İhracat kaynaklı ve ithal ikamesine yönelik, yüksek teknoloji yatırımları olan 700’ün üzerinde firma bu krediden yararlanıyor.

Eximbank limitlerinin en fazlasını büyük firmalar kullanıyor. Yüksek oranda belirli firmaların bu krediyi kullanmasından şikayet ediyorduk. Bugün 6 bin firmanın kullandığı hale getirdik.”

KAVCIOĞLU’NDAN HAYAT PAHALILIĞI YANITI
Kavcıoğlu, SÖZCÜ muhabiri Erdoğan Süzer’in seçim ekonomisinin enflasyona etkisi ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Ocak ayı tarihsel olarak enflasyonun yüksek olduğu bir aydır. Bu tahmin patikamız içerisinde ocak ayını böyle değerlendirdik. Dolayısıyla ocak ayı zaten beklentimizin yüksek olduğu bir ay. Diğer seçim sürecinde oluşabilecek parasal genişleme bütün sektörlerde bir vakadır.

Seçimin yılın ilk yarısında olacağı belliydi. Bu da fiyatlamanın içerisinde var. Yılın ilk yarısında tahmin aralığımızda bir değişiklik yok. Onun dışındaki parasal genişleme gelişmelerini yönetmeye çalışıyoruz”

Kavcıoğlu, Süzer’in “Merkez Bankası hayat pahalılığını ne kadar hissediyor? Çalışanlarınıza ne kadar zam yaptınız? Karar alıcılar açısından hangi maaşlar söz konusu?” sorusuna da yanıt verdi. Kavcıoğlu, kendileri için memur maaşlarına yapılan zammın geçerli olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı, “Enflasyon hiç kimsenin işine yaramaz. Bu mücadelemiz enflasyonu en hızlı şekilde düzeltmek, mağduriyetleri gidermektir” dedi. Kavcıoğlu son olarak Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma nedeniyle işten çıkarmalar yapıldığı iddiasını reddetti.

SUUDİLERDEN PARA GELMEDİ
Kavcıoğlu ayrıca Suudi Arabistan’dan gelmesi beklenen 5 milyar dolarla ilgili bilgi verdi. Kavcoğlu, “Çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıyoruz. Şuana kadar herhangi bir gelişme, bir mevduat söz konusu değil. Diğer merkez bankaları ile olan ilişkimizi çok fazla paylaşmıyoruz” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İYİ Parti'de Flaş İstifa

Erdoğan iki Generalin Cezasını Kaldırdı

"Altılı Masa Bugün Adayı Konuşacak"
»  CHP’li Özel: Erdoğan Aday Olamaz
»  Motorine 83 Kuruş Zam Geldi
»  MGK'dan İsveç ve Nato Mesajı
»  11 Başkandan Kılıçdaroğlu'na Destek
»  CHP ve İYİ Parti'den Başörtüsü Kararı
»  EYT Düzenlemesi Nihayet Mecliste
»  Finlandiya'dan Flaş Türkiye Kararı
»  HDP'ye Kapatma Davası Ertelececek mi?
»  Kılıçdaroğlu'na Sürpriz Ziyaret
»  "Kararımız Net, Adayımız Kılıçdaroğlu"
»  Akşener’den Erdoğan’a Sinan Ateş Tepkisi
»  Benzin'den Sonra Motorine Zam Yoılda
»  Seval Türkeş'ten MHP İddiası
»  Özgür Demirtaş’tan Kritik Uyarılar
»  Mecliste Başörtüsü Mesaisi
»  Hollanda'ya Kur'an Notası
»  Akşener'den Hürriyet Yazarına Yalanlama
»  Bahçeli'den Çok Sert Aday Olamaz Tepkisi
»  İstanbul Merkezli 3 İlde FETÖ Operasyonu
»  Ruslardan 'Orurma İzni' İddiası
»  Benzinde Zam Beklentisi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.