Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2746
EURO
34,7894
IMKB
10.308,000
ALTIN
2.405,390
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜL'DEN BELÇİKA'YA FEHRİYE TEPKİSİ
GÜL DEN BELÇİKA YA FEHRİYE TEPKİSİ
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Belçika'nın Sabancı suikasti zanlılarından Fehriye Erdal hakkındaki kararını eleştirdi ve ''Belçika teröristlere şemsiyelik yapıyor gibi görünüyor'' dedi.
 
1.11.2005 - 13:48
Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda diplomasi muhabirleriyle biraraya gelerek açıklamalarda bulundu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Gül bir soru üzerine, Belçika'nın Fehriye Erdal ile ilgili aldığı kararın Türkiye'ye karşı siyasi bir karar olmadığını düşündüğünü söyledi.
Konuyla ilgili olarak, "bu çok üzücü. AB üyeleri arasında terörle mücadelede işbirliği birinci gündem maddesidir. Karar siyasi değil, Belçika'nın bu tutumu  terörle mücadelede işbirliğini zayıflattı" dedi.
Kararı büyük bir talihsizlik olarak niteleyen Dışişleri Bakanı Gül, Belçika'nın bu tavrı ile teröristlere 'şemsiyelik' yapıyor gibi göründüğünü belirtti.
Gül, "terör olayı bellidir. Belçika'nın görüntüsü şemsiyeliktir. AB, bunu aşmak için gayret ediyor. Bu artık Belçika'nın problemidir" diye konuştu.
Belçika Gent Mahkemesi dün, Sabancı suikastı zanlılarından Fehriye Erdal'ın, Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağına karar verdi.
Belçika'nın da üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin 1975 tarihli 'Terörle Mücadele Sözleşmesi' uyarınca, bir sanığın terör suçundan yargılanması için, otomatik silahla suç işlemiş olması gerekiyor.
Gent Mahkemesi'nin gerekçesi ise, Sabancı suikastında kullanılan silahın 'tam otomatik' değil, yarı otomatik olması.
Erdal, 6 aralıkta Belçika'da işlediği ruhsatsız silah ve sahte pasaport bulundurma suçlarından dolayı Bruges Mahkemesi'nde yargılanacak.
Fehriye Erdal, Türkiye'ye iadesi istendiği dönemde idam cezası olduğu için iade edilmemişti. İdam cezası kaldırıldığı için, Türkiye yeniden Fehriye Erdal'ın iadesini isteme hakkına sahip.
 
Terörle mücadelede Amerika Birleşik Devletleri ile sürdürülen işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini de ifade eden Gül, "bu beklentilerin Türkiye'de ne kadar ciddi olduğunun farkındalar. Yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim" dedi.
 
Görüşmelerin sürdüğünü belirten Abdullah Gül, "ümit ediyoruz ki neticeleri görülecektir" dedi.
 
"Türkiye katılımcı bir ülke haline geldi"
 
Dışişleri Bakanı Gül açıklamasında Türkiye'nin üyelik müzakerelerine de değindi. Türkiye'nin AB'ye katılımcı bir ülke haline geldiğini belirten Gül, "Türkiye AB'de ekonomik ve siyasi istikrarda kazanımlar elde etmeye başladı. Bu kazanımları kısa, orta ve uzun vadede teker teker göreceğiz" dedi.
 
Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Gül, "AB'nin bunda büyük bir katkısı oldu. Bildiğiniz gibi taramalar başladı. 28 kasımda da üçüncü başlık olan 'Kamuda Alımlar' faslı var. Biri devam ederken biri bittiyse fiili müzakere başlamıştır" diye konuştu.
 
Bunun uzun bir süreç olduğunu hatırlatan Gül, "artık bundan sonrası teknik konulardır. Reform İzleme Komitesi biraraya gelecek ve değerlendirmelerini sürdürecek" dedi.
 
Bakan Gül, "Türkiye, ekonomik olarak dışarıdan ve içeriden gelebilecek bütün şoklara karşı kendisini korur hale gelmiştir" ifadesini kullandı. 
 
Komşuların durumu
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin sınır komşularının son günlerde gündemde olduğunu belirterek ülkeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
Irak:
Irak'ta anayasanın kabulü ile yeni bir dönem başladığını belirten Gül, "bu anayasa değişmez değildir. Belli bir süre içinde değişebilir. Umarız ülke her konuda istikrara ulaşır" dedi.
 
15 aralıktaki seçimlerin Türkiye tarafından dikkatle takip edildiğini belirten Gül, "ülkedeki seçim süreci önemlidir. Irak'ta istikrar bölgeye hizmet eder.. Ülkeye insani yardım da devam ediyor" açıklamasında bulundu.
 
Suriye:
Suriye'nin de hassas bir dönemden geçtiğini dile getiren Dışişleri Bakanı, "Hariri suikastı konusunun net bir şekilde çözüme kavuşturulması için Suriye'yi BM ile yakın işbirliği'ne davet ediyoruz" dedi.
 
14 şubatta Beyrut'ta uğradığı bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Lübnan eski Başbakanı Refik El Hariri suikastini soruşturmakla görevlendirilen Alman Savcı Detlev Mehlis'in hazırladığı raporda, ''suikast kapsamlı bir örgüt, kayda değer kaynakları ve kabiliyetleri olan bir grup tarafından düzenlenmiştir. Hem Lübnanlı, hem de Suriyelilerin bu terörist eyleme karıştığını gösteren kanıt bulunmaktadır'' deniliyor.
 
Raporda, Lübnan toplumu ve tüm kurumlarına sızmış durumda bulunan Suriye ve Lübnan istihbarat servislerinin tam bir işbirliği içinde çalıştıkları vurgulanıyor ve böylesine karmaşık bir suikast komplosunun bu istihbarat örgütlerinin bilgisi olmadan yapılamayacağına dikkat çekiliyor.
 
Suriye ise BM raporunu 'taraflı' buluyor. Suriye Enformasyon Bakanı Mehdi Dahlallah, raporun 'Suriye'ye karşı açık siyasi manifesto' olduğunu söylerken, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Faysal Mikdad, ''rapor siyasi, kabul edilemez ve güvenilmez... Herhangi bir gerçek zemini olmadan suçlamalarda bulunuluyor. Soruşturma komisyonu gerçek suçluları aramalı" diyor.
 
İran:
İran'ın nükleer programının uluslararası kamuoyunu uzun süredir meşgul ettiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin başından itibaren İran'ın uluslararası kurumlarla yakın işbirliği içinde olması gerektiğini söylediğini ve bu konudaki şeffaflığa önem verdiğini belirtti.
 
Gül, "ümit ediyoruz ki şeffaf ve çok yakın işbirliği, bölgedeki birçok olumsuz gelişmeyi de önleyecektir'' diye konuştu.
 
Azerbaycan:
 
Azerbaycan'daki seçim sürecine de değinen Gül, seçimleri yakından takip ettiklerini ve seçimlerin şeffaf olmasını dilediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı ayrıca, güvenilir seçim ortamının ülkeyi daha güçlü kılacağına dikkat çekti.
 
Ada'da son durum
 
Ada'da problemin hala çözülmediğine dikkat çeken Gül, "Rumların referandumdaki davranışı nedeniyle çözüm fırsatı kaçırılmıştır. Bu konuda gerçek anlamda katkı gerek, BM, AB, herkesin daha çok önem vermesi gerek" diye konuştu.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ABD ziyaretinin çözüme giden yolda büyük bir önem taşıdığını belirten Gül, "kısıtlamaların hemen ve bir an önce kaldırılması gerek. Çatışmalararın ve gerginliğin yerine işbirliği önemli. Kalıcı ve kapsamlı çözüm için olumlu adımı her zaman atacağız" dedi.
 
Türkiye ve KKTC'nin bu konuda sonuna kadar haklı olduğunu belirten Gül, "eleştirilerin istikameti bellidir. Siyasi tecritin kalktığını görmek çok büyük bir kazanımdır. Haklı politikamızı devam ettireceğiz. Konu BM'dedir. Ada'daki referandum, iki farklı toplumun varlığını ortaya koymuştur" açıklamasını yaptı.
 
Gül, Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu da sözlerine ekledi.
 
"Erdoğan'ın Merkel ile görüşme talebi olmadı"
 
Bakan Gül bir soru üzerine, abhaber.com'un bugünkü haberinde yer alan, 'Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Başbakan Erdoğan'ın görüşme talebini kabul etmediği' iddialarını yalanladı.
 
Gül, Almanya'ya günübirlik ziyaret için giden Başbakan Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Merkel ile görüşme talebi olmadığını, dolayısıyla Merkel'in Erdoğan'ı reddertme şansının bulunmadığını söyledi


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MERKEL'DEN ERDOĞAN'IN RANDEVU TALEBİNE ŞAŞIRTAN CEVAP!

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU HÜKÜMETİ KORKUTUYOR

EMEKLİLERE BAYRAM MÜJDESİ
»  TÜRKİYE'DEN SAVAŞ UÇAĞI ATAĞI
»  BBP VE DBH'NİN GÜL SAVAŞI
»  MAKAM ARAÇLARINDA 'RENT A KAR' DÖNEMİ
»  KÜRTLER BAĞIMSIZLIK PEŞİNDE
»  VAN POLİS MERKEZİNDEKİ PATLAMANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
»  KİMSENİN GÖSTEREMEDİĞİ CESARETİ BİR LİSE ÖĞRENCİSİ GÖSTERDİ.
»  BAKAN ÇİÇEK ,FEHRİYE ERDAL DAVASI İÇİN BELÇİKA'YI ELEŞTİRDİ
»  MALATYA ÇOCUK YUVASI'NDAKİ OLAYLARLA İLGİLİ GÖRÜNTÜLERE YAYIN YASAĞI KONULDU
»  VAN POLİS MERKEZİ'NDE PATLAMA
»  MECLİS'TE ODA KRİZİ ÇÖZÜLDÜ, ERBAKAN VE KUTAN'IN ODASI MUMCU'YA...
»  BELÇİKA'DAN TÜRKİYE'YE FEHRİYE ERDAL ŞOKU
»  SANATÇILAR EMEKLİLİĞİ SEÇTİ VE ÖNEMLİ İDDİALARDA BULUNDU
»  ŞANLIURFA'DA YURTTA TACİZ İDDİASI
»  'SATILIK GENELEV' İLANININ ÖYKÜSÜ!!
»  DEMİREL: TSK'YA İHTİLAL YETKİSİ VEREN MADDE KALKMALI...
»  TAVUK ETİ YEMELİ Mİ YEMEMELİ Mİ?
»  ORHAN PAMUK: DARBE OLURSA TÜRKİYE'DEN KAÇARIM
»  TMSF SANATÇILARI İKİNCİ KEZ İHALEDE
»  BİNGÖL'DE ÇATIŞMA, 1 UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT
»  SOSYAL GÜVENLİK ÇATIRDIYOR..!
»  TERÖRİSTLER BOTAŞ BORU HATTINA SALDIRDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.