Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kurumsal E Posta Kullananlara Kötü Haber
Kurumsal E Posta Kullananlara Kötü Haber
 
Anyasa Mahkemesi işverenlerin çalışanlarının kurumsal maillerini (e-posta) kontrol edebilmelerine olarak tanırken kurumsal mail hesabından özel amaçlı yazışmaları da işten atma sebebi sayılmasına izin verdi. Mahkeme’nin bu kararı iki çalışanın kurumsal mailleri delil gösterilerek işten atılması sonucundaki başvurularına karşılık verdi.
 
11.5.2016 - 09:42

ANAYASA Mahkemesi (AYM) işverenlerin şirket çalışanlarının kurumsal maillerini (e-posta) kontrolüne ve mesai saatleri içinde bu hesaplarından özel amaçlı yazışma yapılmasının işten çıkarmaya delil sayılmasına vize verdi. AYM, kurumsal e-posta hesaplarının işveren tarafından incelenmesini özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği hakkının ihlali olmadığına hükmederken, işe iade davasında delil olarak kullanılmasını da hukuka uygun buldu.

Mahremiyete ilişkin yazışmalar içeren kurumsal e-posta hesapları işverence incelenerek işe iade davasında delil olarak kullanılan iki çalışanın hak ihlali iddiasıyla yaptıkları bireysel başvuru reddedildi.

KISKANÇ EŞ DELİL GÖSTERDİ
Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ö.K. 1 Mart 2010’da, O.Ö. 11 Nisan 2011’de özel bir şirkette çalışmaya başladı. O.Ö.’nün eşi 14 Mayıs 2012’de şirket yöneticisini ziyaret etti ve Ö.K. ile O.Ö. arasında duygusal ilişki olduğunu iddia etti. Kurumsal hesaptan e-posta yazışmalarını delil olarak verdi. İşveren bu yazışmalara dayanarak, iki çalışana istifa edebilecekleri, karşılıklı anlaşma yoluna gidilebileceği aksi takdirde iş sözleşmelerinin feshedileceğini bildirdi. Duygusal ilişki iddiasını reddeden iki çalışanın iş sözleşmeleri İş Kanunu’nun 25. maddesindeki “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı bent uyarınca 21 Mayıs 2012’de feshedildi.

BİREYSEL BAŞVURU
O.Ö., eşiyle arasında boşanma davasının sürdüğünü ve iddiaların iftira olduğunu öne sürdü. İki çalışan O.Ö. ve Ö.K., işe iade davası açtılar. Ancak, Bakırköy 12. İş Mahkemesi, işe iade davasını reddetti. Kararın, Yargıtay’ca onanması üzerine iki çalışan AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde başvurucular, kişisel e-posta hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri yazışmaların içeriklerine işverence rızaları olmaksızın ulaşıldığını, işten çıkarıldıklarını, işe iade davalarının ise bu yazışmalar delil olarak kabul edildiğini vurgulayarak, özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edildiğini savundular.

AYM: HAK İHLALİ YOK
AYM ise başvurucuların özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edilmediğine hükmetti. AYM kararında, çalışanların sözleşmelerine uymak zorunda oldukları, iş sözleşmelerinin parçası olan düzenlemelerle şirket kaynaklarının, bilgisayarların, kurumsal e-posta hesaplarının kişisel amaçlar doğrultusunda kullanımının kesin şekilde yasaklandığı belirtildi. Gerektiğinde yazışmaların ve iletişim kayıtlarının takip edilebileceği ve incelenebileceği hususunda da başvuruculara gerekli uyarılar ve bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Kurumsal olmadığı sürece kişisel hesapların ve kişisel iletişim vasıtalarının mesai saatleri içerisinde kullanılma imkanı olmasına ve buna ilişkin bir engel bulunmamasına rağmen, yapılan işin gerekleriyle ilgisi olmayan yazışmaların iş sözleşmelerine aykırı biçimde mesai saatleri içerisinde kurumsal hesaplar üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi. Kararda, bu nedenlerle başvurucuların kurumsal e-posta hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri kişisel yazışmaların korunması konusunda makul bir beklenti içinde oldukları sonucuna ulaşılamayacağı belirtildi.

Özel hayatı ihlal değil
AYM kararında şöyle denildi: “Açıklanan nedenlerle özel hukuk iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlıkları karara bağlayan Derece Mahkemelerince ilgili ve yeterli gerekçeler oluşturularak anayasal güvencelerin korunması açısından pozitif yükümlülüklerin yerine getirildiği ve yargılama süreçlerinde gerçekleştirilen işlemlerde yazışmaların içeriklerinin alenileştirilmediği anlaşıldığından başvurucuların Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alman özel hayata saygı hakkı ile Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşmenin gizliliği hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir.”

Canduran : Yerinde ve doğru karar
ANKARA Barosu Başkanı Hakan Canduran AYM kararını Hürriyet’e değerlendirirken, kurumsal hesaptan mesai saati içinde özel yazışma yapmanın iş akdinin feshine neden olacağını ve karar ışığında bu yazışmaların delil kabul edilerek, işe iade davalarının reddedileceğini bildirdi. Canduran şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eğer bir çalışan şahsi mailinden ve mesai saati dışında bir yazışma yapsaydı ve bu gerekçeyle iş akdi feshi yapılsaydı, bu kesinlikle özel hayatın ihlali anlamına gelirdi. Ancak, bu kararda olduğu gibi kurumsal bir hesaptan ve işverenin çalışanından iş beklediği mesai saati içinde yazışma sözkonusuysa artık özel hayatın gizliliği ihlal edilmiştir denilemez. Sözleşmede de hüküm olduğu için kurumsal hesaptan özel yazışmalar iş akdinin feshinde delil olarak kabul edilebilir. AYM’nin bu kararı doğrudur. İkinci olarakta, iş mahkemelerinin bu yazışmaların süresine bakması da gerekir. Mesaiyi aksatacak şekilde yapılması da iş akdinin feshini gerektirir. AYM de iş mahkemesin bu kararlar ışığında makul ve ölçülü karar verdiğini belirlemiştir ve özel hayatın ihlali yok demiştir. Kaynak: Hürriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Son 80 Yılın Sıcaklık Rekoru Kırılacak!

Güneş'in Önünden Merkür Geçti

Karatay Bu Kez Tereyağlı Çay İçti
»  Merdiven Çık Beynin Yaşlanmasın!
»  G Mail Şifrenizi Hemen Değiştirin!
»  Diyanet'ten Sigara Fetvası!
»  KFC'den Şok Eden haber
»  Anadolu'da Kış Geri Geldi!
»  İşte Ankara'nın Kene Haritası!
»  Türkiye'de Yılın Otomobili Belli Oldu
»  Asfalt Yolları Tarihe Karıştıran Buluş
»  İmam Hatip Var, Canlı Bomba Yok!
»  Yaşlıların Yüzünü Güldürme Seferberliği!
»  Ankaralının Bitmeyen Metro Çilesi!
»  Facebook'ta Yeni Dönem
»  Bunlar da Siyaset Üstü Sınırsızlar!
»  '"Deli Danalar Gibi Koşmanıza Gerek Yok"
»  ''Leblebi Gibi Zeytin Yiyin''
»  Tozlu Çamurlu Parkurlardan Konfora!
»  Kolin'den Bahar Konseri!
»  Kadınlar, Erkeklerden Daha Dindar!
»  Saatleri İleri Almayı Unutmayın!
»  Ay’ın Ekseni 200 Kilometre Kaydı
»  Beyaz Gölge'nin Efsane Koçu Öldü
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.