2004'te Ergenekon yoktu
Tahliyelere ilişkin düzenlemenin, 2004'te yapıldığını hatırlatan Ergin, 'O zaman Ergenekon soruşturması var mıydı?' diye sordu. Yargıtay'ın iş yüküne dikkat çeken Ergin, ekledi: Her staj yapan için staj dönemi değerlendirmesi yapılıyor, hakim adayları için de 1934'ten bu yana yapılmakta. Sizin davanıza kumar ya da alkol bağımlısı birinin bakmasını ister misiniz?'
Maharet cözüm üretmek
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı'nın uzayan davalara ilişkin eleştirisine yanıt yanıt verirken 'Demek ki nasıl çalıştığımızı bilmiyor. Maharet çare bulmak, mazeret üretmek değil' dedi. Gerçeker, makamında habercilere yaptığı açıklamada, 'Yasal düzenleme yapıldıysa, tutukluluk süreleri şu kadar olacak deniliyorsa, Yargıtay bunun dışına çıkıp başka türlü bir karar verme imkanına sahip değil ki' dedi. Gerçeker, şöyle devam etti:
ÇOK TALİHSİZ AÇIKLAMA
- Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, tatil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor? Yargıtay'da zaten tutuklu dosyalarına öncelik veriliyor. Ama dosya sayısı o kadar fazla ki, öncelik de verilse zaten bunların incelenmesi ayları, yılları buluyor.
n Bu iş yükü sorunu halledilmedikten sonra bunun önüne geçmeniz mümkün değil. Artık bir çare üretmek lazım. Maharet mazeret bulmak değil, çare üretmek.
Binlerce tahliyeyi önledik
Yargıtay 1. Ceza Daire Üyesi Salih Zeki İskender, CMK'nın 102. maddesinin yürürlük tarihinden 1 yıl önce, bu kapsama girebilecek dosyaları tespit ettiklerini ve bu süreçte 9 bin dosyanın sonuçlandırıldığını söyledi. İskender, 'Sadece adam öldürme suçlarına bakan bir dairede 50'ye yakın tahliye çıkması abartılacak bir şey değil. 1 yıl öncesinden çalışıldı ve binlerce cinayet sanığının tahliyesi önlendi' dedi.6 OCAK 2011/AKŞAM