Amerikalı diplomatların yaptığı gizli yazışmaları yayınlayarak dünya çapında skandal yaratan WikiLeaks sitesi dün 1.3 milyar Katolik Hristiyan’ın ruhani lideri olan Papa 16. Benediktus’un Müslüman Türkiye’nin AB dışında tutulmasını istediğini gözler önüne seren belgelerini yayınladı.
2004 yılında Joseph Ratzinger, Papa seçilmeden önce Müslüman Türkiye’nin AB’ye katılımına karşı çıkmış, Vatikan bu açıklama karşısında sessiz kalmıştı. O dönem Vatikan’ın Yabancı Devletlerle İlişkiler Sekretaryası Müsteşarı Piskopos Pietro Parolin, Amerikalı diplomatlara, Ratzinger’in açıklamalarının kendi görüşü olduğunu, Vatikan’ın resmi görüşünü yansıtmadığını söyledi.
AB’yi Türk karşıtı yaptı
Ratzinger, 2006’da Papa seçilince “Katılıma açığız. Türkiye’nin Avrupa’daki yerini almak için AB’nin Kopenhag kriterlerini karşılaması gerekmektedir” dedi. 2006 tarihli belgede “Üst düzey bir ABD’li yetkilinin Vatikan’ı ziyaret ederek, Türkiye ve entegrasyon konusunda olumlu bir mesaj için Vatikan’ı teşvik etmesini umuyoruz” görüşüne yer verildi. Ancak 2009 tarihli bir başka belge Papa’nın Türkiye hakkındaki kişisel görüşlerinin Vatikan’ın resmi politikası haline geldiğini iddia etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın Vatikan ziyareti öncesinde Amerikalı büyükelçi “Vatikan AB üyesi değil. Dolayısıyla Türkiye’nin üyeliğini onaylama ya da reddetme rolü yok. Vatikan Türkiye’nin AB’ye üye olmadan ziyade özel bir ilişki geliştirmesini tercih edebilir” açıklamasında bulundu.
Guardian gazetesi, “Papa, Vatikan’da Türkiye’nin AB’ye katılımıyla ilgili büyüyen karşıtlığın sorumlusu” yorumunu yaptı.
Sultanahmet’te haç çıkarmaması övgü almıştı
Papa 16’ncı Benedikt 2006 yılındaki Türkiye gezisinde Sultanahmet Camisi’ni ziyaret etmişti. Cami girişinde ayakkabılarını çıkartarak içeri giren Papa, burası için “ziyaretimin en yüksek mertebesi” nitelemesinde bulunmuştu. Papa, kendisini huzur duruşuna davat eden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte kıbleye dönerek, ellerini bel hizasında kavuşturarak dua atmişti. Papa’nın Sultanahmet Camisi’nde haç çıkarmaması siyaset bilimciler tarafından ‘önemli bir hassasiyet’ olarak yorumlanmıştı.
12/12/2010