"İrticayla Mücadele Eylem Planı" diye adlandırılan belgeye ilişkin görülen davanın 13. duruşması görülmeye başlandı. İddianamenin yakalamalı sanığı olan ve halen yurtdışında bulunan Bedrettin Dalan'ın dışındaki 6 sanık İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tarafından yargılanıyor.
Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü duruşmasına, "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" diye adlandırılan belgede ıslak imzası olduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek ile diğer tutuklu sanıklar Avukat Serdar Öztürk, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım getirildi. Tutuksuz sanık Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya da duruşmada hazır bulundu.
Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü duruşmasına, belgede ıslak imzası olduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek talepler bölümünde söz aldı. Mahkemenin Erzincan dosyasıyla birleştirme kararını hatırlatan Albay Çiçek, “Erzincan dosyasıyla bağlantı kararı veren mahkemenizin kararının arkasında durmasını istiyorum. Dosya Yargıtay 11. Ceza Mahkemesi’ne gönderilmelidir" dedi.
“BU YAŞTAN SONRA TSK’YA DİL UZATAN İTİRAFÇI MI OLACAĞIZ"
“İftira ve yargısız infazlar devam ediyor" diyen Çiçek sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkesi ve milletine olmadık şeyler anlatan itirafçı mı olacağız? Ekmek yediği kuruma, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dil uzatan itirafçı mı olacağız bu yaştan sonra…"
ÇİÇEK’TEN HAKİM VE SAVCILARA İLGİNÇ ÖNERİ
Ayrıca Albay Çiçek, hâkim ve savcılar için ilginç bir öneride bulundu. Çiçek, “Bizim askerlik mesleğinde sahada eğitim vardır. Hâkim ve savcıları mesleğe başlangıçta 15–20 gün, bir ay tutukevine atsınlar. Peynir ekmek gibi tutuklama kararı vermek ne demek öğrensinler" dedi.
"BELGEDEKİ PARMAK İZLERİ AMERİKA'DAKİ BİLGİ BANKASINDAN SORULSUN"
"İrticaya Mücadele Eylem Planı" diye adlandırılan belgede bulunan 9 adet parmak izinin kim veya kimlere ait olduğunun Amerika'daki bilgi bankası ve Emniyet kuruluşlarından sorulmasını isteyen Çiçek, “Unuttuğunuz vicdanlarınızı harekete geçirmenizi ve müvekkilimin tahliyesine karar vermenizi talep ediyorum" diyerek sözlerini bitirdi.
“EMEKLİ ORGENERAL HASAN IĞSIZ DİNLENSİN" TALEBİ
Adli Tıp Kurumu, Emniyet Expertiz ve Jandarma Kriminal Daireleri’nin imza incelemesiyle ilgili raporlarında imzası olan bilirkişilerin duruşmada hazır edilmesini talep eden Avukat Çiçek, aralarında Emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da bulunduğu bazı tanıkların dinlenmesini istedi.
ÇİÇEK KOLTUK DEĞNEĞİYLE GELDİ
Duruşmada ilk olarak tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek söz aldı. Çiçek'in duruşmaya koltuk değnekleriyle katıldığı görüldü. Kas zedelenmesi nedeniyle ayağının alçıda olduğunu belirten Çiçek talebini oturduğu yerden yaptı. 6 aydır yazılı ve sözlü olarak yaşadığı mağduriyeti ve hukuksuzluğu anlatmaya çalıştığını ifade eden Albay Çiçek, "Bizim güvendiğimiz tek makam bağımsız ve tarafsız Türk yargıçlarıdır" dedi.
DURSUN ÇİÇEK'İN KIZI, AVUKAT OLARAK DURUŞMAYA KATILDI
Öte yandan Dursun Çiçek'in kızı İrem Çiçek ise duruşmaya ilk defa babası tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in avukatı olarak katıldı. İrem Çiçek daha önceki duruşmalara stajyer avukat olarak katlıyordu. İrem Çiçek, Ankara Barosu'ndan ruhsatını aldı ve ardından duruşmada babası Dursun Çiçek'in avukatı olarak yer aldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Başkan Köksal Şengün'ün muhalefeti ve oy çocukluğuyla, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de sanıkları arasında bulunduğu Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasının birleştirilmesine karar vermişti. Ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin Erzurum'daki davayı Cihaner'in diğer dosyasıyla birleştirmesinden doğan uyuşmalık nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmişti. Kurul, İlhan Cihaner'in Yargıtay 11. Ağır Ceza Dairesi'nde "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılandığı dava ile Erzurum'da "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının birleştirilerek yargılama yerinin Ankara olmasına karar vermişti.
ASKERİ MAHKEME DAVAYI REDDETMİŞTİ
Genelkurmay Askeri Mahkemesi ise 20 Temmuz tarihli duruşma sonunda verdiği kararında "İrticayla Mücadele Eylem Planı" başlıklı yazıyla ilgili olarak Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek hakkında açılan davayı, aynı suçtan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde daha önce açılmış bir dava olduğu ve bir kişinin aynı eylemden dolayı iki ayrı mahkemede yargılanamayacağı gerekçesiyle reddetti.
18 EKİM 2010/HÜRRİYET