Arınç, "Türkiye ne zaman dizinin üzerinde doğrulmaya kalksa, PKK terörü ne zaman çözülmeye kalkışılsa, toplumsal gerilimin ateşlendiğini" vurguladı.
Son günlerde meydana gelen terör olaylarının, vuk'u bulmadan önce bazı gazetecilerin köşesinde saldırılar ile ilgili istihbarat raporlarını paylaştığını anımsatan Arınç, "Gazeteci arkadaşlarımızın yazdığı istihbarat raporlarını Türkiye'de güvenlik güçleri bilmez mi? Bununla ilgili bir takım tedbirleri almaz mı? Alması lazım, Alıyordur da. Ama neden bu eylemler yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.
Arınç, Samanyolu Haber'de katıldığı, ''Açık Açık'' adlı programda, Samanyolu TV'nin Ankara Temsilcisi Abdullah Aldulkadiroğlu, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Mehmet Kamış ve Zaman Gazetesi Yazarı Bülent Korucu'nun sorularını yanıtladı. Arınç, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, ''Siyasi strateji açısından baktığımızda sonuç aslında seçimde AK Parti'nin elini güçlendiren bir tablo ortaya çıkarmış oluyor. CHP, MHP ve BDP aynı çizgide ve aynı safta... Bunu BDP de kendi tabanına anlatmakta zorlanacak, MHP de...Hatta CHP de kendi tabanına anlatmakta zorlanacak. Bu yaptıklarını onlar düşünsünler. Zaten bu meseleyi referanduma götürmeme konusundaki endişeleri bundan kaynaklanıyor. Çünkü ben vicdanen çok eminim. Referandumda en az yüzde 60'lar seviyesinde halkın kabul oyu vereceğini düşünüyorum'' dedi.
PARTİSİ KAPATILAN VEKİLLER, PARTİ KAPATMAYI ZORLAŞTIRAN YASAYA "EVET" DİYEMEDİ
Bülent Arınç, ''Düşünün ki tabanları 'evet' diyecek. Onları temsil eden yöneticiler 'hayır' demiş olacaklar. Böyle bir partinin yaşayacağı çelişkiyi hepimiz görmeliyiz'' diye konuştu. Üç ay evvel partisi kapatılmış insanların, parti kapatmaya karşı oylamaya katılmamalarına şaşırdığını ifade eden Arınç, "Katılsalardı ya 'ret' ya 'kabul' diyeceklerdi, çok ilginçtir. Kendi bireysel iradeleriyle hareket edemiyorlar. Bir yerlerden gelecek haber onlar için çok daha önemli'' diye konuştu. Arınç şunları söyledi:
''Bunu onlara sorsanız, belki söylerler mi bilemiyorum. Ama o gelen talimat, direktif, emir, söz, neyse... Yani biz o işleri çok fazla bilmeyiz. 'Filan haber ajansı, şu avukatların talimatları, yurt dışından gelen sesler' diye yazılıp çiziliyor. İstihbarat da bunları zaman zaman servis ediyor. Niçin böyle bir demokratikleşme paketine karşı dursunlar? Onların şahsi talepleri var. Bu şahsi talepleri biz hukuk devleti içinde karşılamak durumunda değiliz. Demokratik açılıma karşı olmaları da bu sebepten zaten. Onlar kendilerini kurtarmak istiyorlar. Türkiye'nin terörden kurtulmasını veya Türkiye'nin huzura ermesini, halkın birbiriyle kucaklaşmasını istemiyorlar. Biz kabile devleti değiliz, hukuk devletiyiz.''
Demokratikleşme konusunda RTÜK'ün yönetmeliğini değiştirdiklerini, iki ay sonra da 14 radyo ve televizyona çeşitli dil ve lehçelerde 24 saat yayın izni verdiklerini aktaran Arınç, ''Artık Türkçe alt yazı da geçmeyecekler. Reklam da alabilecekler. Haber tekrarı yapmayacaklar. Bu kadar güzel bir yönetmelik değişikliğine herkes teşekkür etti. Bunlar halkın talepleri. Biz halkın taleplerini karşılıyoruz. TRT Şeş 24 saat yayın yapıyor. Bölge halkı da izliyor. Kendi anadilini öğrenmek istiyorsa kurslar açılabiliyor. Bununla ilgili hiçbir yasaklama, kısıtlama yok'' dedi. Demokratik açılımda iki konuya ağırlık verdiklerini belirten Arınç, "Bunlardan ilki 'terörü minimize etmek, silahlı eylem yapamaz hale getirmek' diğeri ise 'ülkedeki birliği, kardeşliği, bin yıldan bu yana devam eden dostluğu yeniden kurabilmek'tir. Bunun için de, ekonomik, sosyal, toplumsal pek çok çalışmayı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.