AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ''Bu milletten yetki alan Hükümet, bu Meclisten güvenoyu almıştır. Parlamentomuz, milletten aldığı desteği sonuna kadar kullanacaktır'' dedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın olağanüstü toplantı çağrı yazısı ve başbakanlık tezkeresi Genel Kurulda okundu.
CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, ''Başbakanlık tezkeresinin Genel Kurulda görüşülmesinin usulünün tartışılması hakkında'' önerge verdi. Bunun üzerine söz alan Sav, Meclisten karar çıkmadan, Bakanlar Kurulu kararıyla bazı liman ve hava üslerinin dost ve müttefik ülkelerin kullanımına açıldığını bildirdi.
Bölgedeki İslam ülkelerinin katılmadığı bir güce Türkiye'nin katılmaması
gerektiğini savunan Sav, ''Pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın. Hiç kimse asker göndermek istemiyor. Siz parmak çoğunluğuyla asker gönderilmesini istiyorsunuz. Eğer asker gönderirseniz, çocuklarınıza ve torunlarınıza hesap veremezsiniz'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı sözlerini eleştiren Sav, ''Siyasi
terbiyenin okulu yok. Siyasi terbiyesi erozyona uğrayanlara, Allah sağlık versin demekten başka bir şey elimizden gelmiyor'' dedi.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, usul tartışmasını oylamaya gerek
duymadığını belirtti.
-''HAÇLI SEFERLERİNİN UZANTISI''-
Daha sonra, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine CHP Grubu, tezkerenin görüşülmesi sırasında Hükümet ile parti gruplarına 60'ar dakika süre verilmesi ve bu sürede birden çok kişinin konuşabilmesi için grup önerisi verdi. Öneri üzerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, tezkerenin önemine dikkati çekerek, tanınan 20'şer dakikalık sürenin yetersiz kalacağını söyledi. Filistin-İsrail sorununun çözülememesi halinde olayların kaçınılmaz olduğunu ifade eden Topuz, ''Hükümet, bir oldu bitti yaratmak istiyor. Bu olay, Haçlı Seferlerinin günümüze uzantısıdır. Bunların anlatılması için zamana ihtiyacımız var. Ortadoğu'da yeniden yapılanmadan bahsediliyor. 1-1,5 yıl içinde Irak coğrafyasındaki olası değişikliğin Türkiye'ye etkilerini değerlendirmeden tezkereye karar veremeyiz'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının toplumu tedirgin ettiğini ileri süren
Topuz, şunlar söyledi: ''Başbakan'ın dünkü konuşması, kamuoyu vicdanını rahatsız etmiştir. 'Eğer askere gideceksen ölümü göze alacaksın. Ölenler ölür, kalan sağlar bize yeter' demek istiyor. Vatanı savunmak için kullandığımız 'askere gidin, şehit olun, gazi olun şerefinizi kazanın' motivasyonunu ABD'nin çıkarlarını korumak için siz Mehmetçikten istiyorsunuz. Meydanların sesine kulak verin. Ankara'nın sokaklarında 'Çıkarsa tezkere, Bilal gitsin askere' sloganı atılıyor. ABD'ye yaranmak için yürütülen politikaya alet olmayın.''
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise ''Tezkere, Türkiye'nin çıkarlarına değil, bölgede yeni acımasız kıyımlara neden olacaktır. Vebali
büyüktür'' dedi.
-KORE'DE ŞEHİT OLAN ASKERLER...-
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, tartışılan konunun önerge değil, tamamen tezkere olduğunu söyledi.
Lübnan'a saldırılar karşısında, Hükümetin yaptıklarının ''herkes tarafından
iyi bilindiğini'' ifade eden Kapusuz, kan ve gözyaşının durdurulması için gece ve gündüz çaba sarf edildiğini kaydetti.
Kapusuz, liman ve hava üslerinin dost ve müttefiklerin kullanımına
açılmasına ilişkin Bakanlar Kurulunda daha önce 4 kez karar alındığını, son alınan kararın da Cumhurbaşkanı'nın onaylayarak yürürlüğe girdiğinin, yine herkes tarafından bilindiğini vurguladı.
CHP Grup Başkanvekili Topuz'un sözlerini eleştiren Salih Kapusuz, ''Kore'de şehit olan askerlerimiz de şehit oldu. Size göre olmadılarsa bilemem. Böyle bir ayrım yapmak sizlere yakışmıyor. Bir ülkenin menfaati, eğer sınır ötesinde bulunmaksa, orada olunulacak ve şehit olunacaktır'' dedi.
CHP'li milletvekilleri, Kapusuz'un bu sözlerine tepki gösterdi. ''Tek tek
konuşun, sizin sabırlı olmaya ihtiyacınız var'' diyen Kapusuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu milletten yetki alan Hükümet, bu Meclisten güvenoyu almıştır. Parlamentomuz, milletten aldığı desteği sonuna kadar kullanacaktır. Cumhurbaşkanı ve MGK ile görüşmeler yapıldı. İlgili çevrelerle görüşüldü, bir kanaat ortaya konuldu. Dışişleri Bakanı'ndan bilgi almadan, yorumlar ve ne kadar doğru olduğu belli olmayan gazete haberleriyle konuya karşı çıkıyorsunuz. Yorumlara göre karar vermek yanlış sonuca götürür. Sağlam noktadan hareket ederseniz, sağlam yola
ulaşırsınız.'' Yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi reddedildi.
-GÖRÜŞMELERDEN NOTLAR...-
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile beraberindeki heyet, Genel Kurul'u selamladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan Genel Kurul çalışma sistemi hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Bakiyev, bir süre görüşmeleri izledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başta olmak üzere çok sayıda bakan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da görüşmelerin başından itibaren Genel Kurulda hazır bulundu.
Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesi için olağanüstü toplanan Genel Kurula, bir süre önce ayağı kırılan CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, koltuk değnekleriyle geldi. Güçlükle ayakta durabilen Tamaylıgil, arkadaşlarının yardımıyla koltuğa oturtuldu.
Bir süre önce trafik kazası geçiren CHP Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt ise kırılan kolu ve kaburgaları sarılı olarak Genel Kurula geldi. Bugün babası vefat eden CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de Genel Kurul görüşmelerinde hazır bulundu.