YİĞİT BULUT
Evet, yanlış okumadınız çocuklarımızın geleceği çalınıyor ve atılan imzalara Türkiye sessiz kalıyor...
Kim mi çalıyor?
Avrupa’nın en küçük ülkelerinden birinde kurulmuş bir şirket... Şirket’in “ülkesi” küçük ama ortakları çok büyük ve etkili...
Daha mı açık yazayım?
Yazarım... Avusturya’da kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH, Türkiye’nin gelecekteki “bütün haklarını” üstüne geçirmek üzere! Türk kamuoyunu uyardım, bir daha uyarıyorum!
Bu noktada konu hakkındaki sorularımı sizlerle paylaşmak ve “faks-telefon-mektup” her yollar bunları Türk kamuoyuna dağıtmanızı rica etmek istiyorum... İşte sorular
1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından hükümete ve Bakanlığımıza “Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız” yönünde bir baskı var mı?
Bu baskıya karşılık olarak ne gibi cevaplar, hangi tarihteki belgeyle verilmiştir?
2- Nabucco Projesi’nde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümü Türkiye’den geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının nedeni nedir?
3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmaktadır. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi’nde her ülke tüm haklarını, Avusturya’da kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH’ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumdadır. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan hangi kazançları sağlayacaktır?
4- Nabucco Projesi’nde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas Pipeline International GMBH’ye ortaklık hissesi ülke bazında nedir?
5- Nabucco Gas Pipeline International GMBH’nin Avusturya’ya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacaktır?
6- Nabucco Gas Pipeline International GMBH’nin ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyeceği doğru mudur?
7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacağı ifade edilmektedir. Türkiye’nin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacaktır?
8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiye’nin atacağı adım ne olacaktır?
Sevgili dostlar, bu projenin “en büyük ve en önemli ülkesi Türkiye”... AB’nin kaynak çeşitliliğini ve arz güvenliğini artırmak için olmaz olan şey Türkiye’nin jeopolitik konumu. Azerbaycan, Irak, İran, Mısır, Türkmenistan gazının Avrupa’ya ulaşması, Türkiye’nin jeopolitik konumu sayesinde söz konusu oluyor ve bu jeopolitik konum “satın alınabilecek” bir özellik değil... Fakat ne hikmetse Nabucco tasarısında Türkiye’ye bir Bulgaristan ya da Romanya imiş muamelesi yapılıyor ve siyasal iktidar da Türkiye’nin bu farklılığını vurgular/kullanır şekilde gözükmüyor. Avusturya bir yandan Nabucco Boru Hattı’nın biteceği yer olan Baumgarten’deki doğalgaz depolama alanını Gazprom’a satıp, hem Rus hem de Nabucco’dan gelecek gazı kullanarak Baumgarten’i Hub yapmaya çalışırken, Türkiye kendi jeopolitik konumu ile Avusturya’yı (Baumgarten’i) enerji jeopolitiği açısından “ihya” ediyor...
Sonuç: “Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak... Ve işin en acısı Türkiye, haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH’ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda... Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak BOTAŞ ve binlerce km toprağını kullandıracak Türkiye, bu işten sadece” çırak çıkacak...
Son söz: Uyan Türkiyem Uyan! Geleceğin “senin ellerinden alınıyor”, toprağın bedavaya kullanılmak üzere pazarlanıyor ve bizler hâlâ uyuyoruz!