|
|
 |
 |
| |
| DOLAR |
| 45,6152 |
 |
|
 |
| EURO |
| 53,0474 |
 |
|
 |
| IMKB |
| 13.634,000 |
 |
|
 |
| ALTIN |
| 6.610,150 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
| |
| NÜKLEER SANTRAL ANLAŞMASI İMZALANDI
|
 |
 |
 |
|
|
|
| Güney Kore ile Türkiye arasında Sinop nükleer santralının kurulması için anlaşma imzalandı.
|
| |
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
İmzanın ardından konuşan Başbakan Erdoğan, Güney Koreli konuklara sitem etti ve milyar dolarlık ticaret hacmi olan ülkeler arasında kardeş ülke Güney Kore'nin olmadığını vurguladı.
Mersin-Akkuyu'ya nükleer santral yapılması için Rusya ile görüşmeler sürerken, Sinop'a kurulması planlanan ikinci nükleer santral için de Güney Kore ile anlaşmaya varıldı.
Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında, nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması imzalandı.
Sinop'a nükleer reaktör yapımı konusunda geçtiğimiz haftalarda görüşmeler yapan ve Sinop'ta incelemelerde bulunan KEPCO, geçtiğimiz ay da Birleşik Arap Emerliklerinde açılan 20 milyar dolar değerinde 4 reaktörden oluşacak nükleer santral ihalesini kazanmıştı.
Türkiye ile Kore arasında fiziki olarak önemli bir mesafe var. Kore Asya’nın en doğu ucunda, Türkiye’de en batısında. Ancak bu uzaklığa rağmen iki ülke tarihi kültürel ve ticari manada bir çok ortak paydaya da sahip. Dil bilimciler, Türkçe ve Korece’nin aynı dil ailesine mensup olduğunu, her ikisinin de Ural Altay dil kolunun bir üyesi olduğunu belirtiyorlar.
ERDOĞAN'DAN SİTEM
Anlaşmanın imzalandığı Türkiye-Güney Kore İş Forumu'nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir konuşma yaptı. Erdoğan kendilerini kardeş olarak tanımlayan iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşüklüğüne dikkat çekti. İşte Erdoğan'ın Güney Kore liderine ve işadamlarına sitem ettiği konuşmadan satırbaşları:
Ticari ilişkiler boyutunda Kore’yle sağlam ilişkilerimiz mevcut. Bizi yakınlaştıran önemli unsurlardan birisi de Kore Savaşı. O nedenle bundan 60 yıl önce Koreli arkadaşlarıyla aynı safta savaşırken hayatlarını kaybeden şehitlerimiz, esasen sizlerin de evlatlarıdır.
Bugün Anadolu’nun kentlerini kasabalarını dolaştığımızda, bir çok yerde
Koreli Ahmet’in kıraathanesi, Koreli’nin lokantası gibi. Ya kendisi hala o dönemi yaşamış insandır, yada babası gidip dönmemiştir. Bunlar sembolikte olsa o yıllarda savaşan gazilerimizin, Anadolu insanının Kore halkına beslediği samimiyetin tezahürüdür.
1999’daki deprem felaketi sonrasında, Kore halkının bizlere uzattığı yardım elini hiçbir zaman unutmayız. 2002 dünya kupasında Koreli futbol severlerin Türk milli takımını kendi takımları gibi desteklemesini nasıl unutabiliriz?
Yarı final maçımızdan sonra Türk ve Koreli oyuncuların el ele vererek tribünleri selamlamasıyla yaşadığımız duygu yoğunluğunu hangi cümlelere sığdırabiliriz?
Türkiye’de hükümetimizin uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde küresel finans krizinden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldık. Son 7.5 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlar ekonomiyi desteklerken, ekonomide de tarihi reformlara imza attık. Bankacılık, finans ve mali sektörde önemli düzenlemeler yaptık. 7.5 yılda girdiğimiz 3 seçim ve bir referandumdan mali uygulamadan asla taviz vermedik.
Küresel ticaret 2009 yılında ciddi şekilde daralırken, Türkiye 97 milyar dolarlık ihracat rakama ulaşmayı başardı. Turizmde başarılı bir performans sergiledik. 2007’de turist sayısı 23 milyon, 2008’de 26 milyona, 2009’da ise krize rağmen 27 milyona ulaşmıştır.
Eylül 2008’den itibaren dünya genelinde 37 ülkenin kredi notu 95 kez düşürüldü. Yalnızca 17 ülke için not artırımı yapıldı. Türkiye bu 17 ülke arasında yer aldı ve son 2 ay içinde dört ayrı kuruluş tarafından kredi derecesi yükseltilmiştir. Türkiye ekonomisi 2010 için bizim büyüme tahminimiz yüzde 3.5.
Ulusal ve uluslar arası yatırım ortamını güçlendirmek için tarihi nitelikte düzenleme yaptık. 2003 yılına kadar Türkiye’nin çekmiş olduğu yatırım miktarı 1 milyar dolarken, 2009’da 22 milyar dolara yükselmiştir.
Türkiye’nin 2009’daki ihracat rakamı 103 milyar dolar. Türkiye ile Kore arasındaki rakam ise 500 milyon dolar. Bu rakamın çok az olduğunu belirtmek zorundayım. Bu rakam ne tarihimize ne de kardeşliğimize yakışmıyor. Bu rakamın daha da artacağı konusunda şüphem yok.
Koreli yatırımcıları daha çok yatırım yapmaları konusunda bir an önce Türkiye’ye gelmelerini bekliyoruz. Biz buna hazırız.
Önümüzdeki dönemde Anayasa’da yapacağımız değişikliklerle, reformlarla Türkiye’nin ufkunu biraz daha büyüteceğiz.
Turizm konusunda ise 2008 yılında Kore’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 120 bin iken bu rakam 2009’da 89 bine düşmüştür. Açıkçası bu yüzde 25’lik düşüşün ekonomik krize bağlı olduğunu düşünüyorum, düşünmek istiyorum.
Sinop’ta kurmayı planladığımız nükleer santralle ilgili koreyle işbirliği için bir mutabakatı arkadaşlarımız bugün imzaladılar.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
|
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
» KILIÇDAROĞLU'NDAN DEĞİŞİM SİNYALİ
|
|
» 2 AY'DA 260 SUBAY EMEKLİ EDİLDİ!
|
|
» TÜRKİYE'DE KAÇ TANE MİLYONER VAR?
|
|
» ERDOĞAN,BAHÇELİ'DEN 10 BİN TL TAZMİNAT KAZANDI!
|
|
» SOKAKLARA, PKK KAMPLARININ ADINI VERDİLER!
|
|
» ERDOĞAN'DAN IMF AÇIKLAMASI
|
|
» DEPREM'DE ÖLÜ SAYISI 10 KİŞİ DÜŞTÜ!
|
|
» ORGENERAL BERK'İN ALEVİ SEVGİSİ İDDİANAME EKİNDE!
|
|
» MELİH GÖKÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
|
|
» DSP, SEÇİM BARAJINI DÜŞÜRMEK İÇİN DESTEK ARIYOR
|
|
» CHP'DEN AKP'YE ÖCALAN RESTİ!
|
|
» HÜKÜMETTEN, TAŞ ATAN ÇOCUKLAR SEFERBERLİĞİ
|
|
» FLAŞ.. RAHMİ KOÇ, KAYAK YAPARKEN, KALÇASINI KIRDI!
|
|
» JET FADIL, YENİ PROJE İLE GERİ DÖNÜYOR
|
|
» FLAŞ.. IMF İLE İPLER KOPTU!
|
|
» İSTANBUL İÇİN DEHŞET SENARYOLARI!
|
|
» PKK'YA, KIZIL TUGAY EĞİTİMİ!
|
|
» ANKARA ÇIKMAZ'A GİRDİ, YENİ ULAŞIM KAOSU YOLDA!
|
|
» SPOR'UN DA ERGENEKONU VARMIŞ!
|
|
» İKİ BAKAN'IN ARASINA EŞCİNSELLER GİRDİ
|
|
» HÜKÜMETİN, DEPREM EYLEM PLANI
|
|
|
|
|
 |
|
|
| ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Belediye Başkanı Görkem Duman dahil çok sayıda gözaltı! |
 |
|
 |
 |
|
CHP'de Kılıçdaroğlu ekibinde kendine yer bulmaya çalışan Berhan Şimşek yandaş TGRT ekranında ... |
 |
|
 |
 |
|
İzmir'de Buca Belediyesi'ne düzenlenen operasyonda Belediye Başkanı Görkem Duman'ın da aralarında ... |
 |
|
 |
 |
|
Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşün ardından akaryakıt ürünlerinde indirim beklentisi ... |
 |
-
|
 |
 |
|
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, mahkemenin "mutlak butlan" kararı sonrası parti içinde ... |
 |
|
 |
 |
|
Gökyüzünde nadir görülen bir doğa olayı yaşandı. Ay, aynı anda hem “Mavi Ay” hem de “Mikro Ay” ... |
 |
|
 |
 |
|
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selviİmamoğlu-Özgür Özel görüşmesinde belirlenen stratejiyi yazdı
|
 |
-
|
 |
 |
|
CHP'de "mutlak butlan" kararı sonrası hareketli süreç devam ediyor. |
 |
|
 |
 |
|
Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığından alınan Özgür Özel, ilk aşamada mücadelelerini CHP içerisinde ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mutlak butlan kararıyla CHP ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| YAZARLAR |
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
| ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Belediye Başkanı Görkem Duman dahil çok sayıda gözaltı! |
 |
|
 |
 |
|
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selviİmamoğlu-Özgür Özel görüşmesinde belirlenen stratejiyi yazdı
|
 |
|
 |
 |
|
CHP'de Kılıçdaroğlu ekibinde kendine yer bulmaya çalışan Berhan Şimşek yandaş TGRT ekranında ... |
 |
|
 |
 |
|
İzmir'de Buca Belediyesi'ne düzenlenen operasyonda Belediye Başkanı Görkem Duman'ın da aralarında ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşün ardından akaryakıt ürünlerinde indirim beklentisi ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, mahkemenin "mutlak butlan" kararı sonrası parti içinde ... |
 |
|
 |
 |
|
Gökyüzünde nadir görülen bir doğa olayı yaşandı. Ay, aynı anda hem “Mavi Ay” hem de “Mikro Ay” ... |
 |
-
|
 |
 |
|
CHP'de "mutlak butlan" kararı sonrası hareketli süreç devam ediyor. |
 |
|
 |
 |
|
Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığından alınan Özgür Özel, ilk aşamada mücadelelerini CHP içerisinde ... |
 |
|
 |
 |
|
CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mutlak butlan kararıyla CHP ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
| ANKET |
|
|
 |
 |
|
|
|
| |
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
| |
|