Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise 'Öcalan ile ilgili madde tasarıdan çıkması gerek' dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda “taş atan çocuklar düzenlemesi” olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'yla ilgili bilgi vermek üzere, ilk olarak CHP Grubunu ziyaret etti. Ergin'in beraberinde AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyareti yarım saat sürdü.
Ziyaretin ardından açıklama yapan Ergin, TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan ve çeşitli kanunlarda değişikliği öngören tasarın, kamuoyunda da suça itilen çocuklarla ilgili tasarı olarak düzenlemeyi CHP Grup Başkanvekilleri konuyu değerlendirdiklerini bildirdi.
Bakan Ergin, şunları kaydetti:
“Bu değerlendirme doğrultusunda, CHP grubumuz yeniden yargılamaya ilişkin maddeyi düzenleyen 311/2'ye ilişkin çekincelerini ilettiler. Buna ilişkin tereddütleri olduğunu ifade ettiler. Biz CHP'nin bu tereddütlerini not ettik. Kendi değerlendirmemizi de ayrıca yapacağız. Diğer gruplarla değerlendirmeden sonra bütün bunları, diğer grupların varsa talep ve itirazlarını, onları da değerlendirerek bu tasarının komisyonda görüşülmesi, belki bir alt komisyon kurularak orada olgunlaştırılması ve Meclis Genel Kuruluna getirilmesi noktasında olumlu bir hava oluştu. İhtizari kayıtla bu hava oluştu.
CHP'nin bu maddeye itirazı var. Bunları değerlendireceğiz ama kamuoyundaki beklentiyi de karşılamak üzere bu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Bu tasarı içerisinde düzenlenecek çocuk adalet sistemine ilişkin düzenlemeler çok önemli. Bu çocuklar bu ülkenin çocukları. Bunlar bizim çocuklarımız. Bu çocukların geleceğini, ülkeye yararlı hale getirecek ve onların geleceğini inşa edecek çalışmalar yapabilirsek, aynı zamanda ülkemizin de geleceğini inşa etmiş olacağımıza inanıyoruz. Bu duygularla biz bu çalışmayı devam ettireceğiz.”
“DİĞER MADDELERİ BLOKE ETMEMELİ”
Ergin, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, “Tasarı Meclise ilk geldiğinde rafa kaldırıldığı söylendi. Bunun ardından tasarı üzerinde değişiklik yapıldı mı?” sorusu üzerine Ergin, tasarının görüşülüp, çekildiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi.
Ergin, tasarının TBMM Adalet Komisyonunun gündeminde olduğunu anımsatarak, görüşmelerin ardından bir gündem maddesi haline getirilip, görüşülme ihtimalinin ortaya çıktığını belirtti. Ergin, gruplarla çalışmaların ardından Adalet Komisyonu Başkanı'nı da ziyaret edeceğini ifade etti.
CHP'nin tereddütlerine ilişkin soruyu yanıtlarken, Ergin, tereddütle ilgili olarak hukuki önlemlerin olduğunu düşündüklerini belirtti. Ergin, “Şayet, diğer grupların da bu maddede ortak endişesi varsa, bunu belki ayrı bir teknik çalışmaya tabi tutabiliriz ama bu madde tasarının diğer maddelerini bloke etmemeli. 311/2 maddesiyle ilgili değerlendirmeyi, tereddütler doğrultusunda yeniden görüşüp, bu noktada tereddüt kalmayıncaya kadar bir çalışma da yapılabilir” diye konuştu.
Ergin, anayasa değişikliğinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, sadece bu tasarıyı değerlendirdiklerini ifade etti.
“EĞER ENDİŞELERİ VARSA”
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a af getirilebileceğine yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Adalet Bakanı Ergin, “Bizim öyle bir öngörümüz yok. Öyle bir öngörümüz olsa zaten paketin içine koyup getirmezdik. Parlamentoda diğer gruplarımızın böyle bir endişesi varsa, bu endişeleri de dikkate alıp, bir değerlendirme yapılabilir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Ergin, çocuk ıslah evlerine yönelik yeni bir çalışma yaptıklarını, 1-2 hafta içerisinde iddialı projeyi ortaya koyacaklarını bildirdi. Ergin, çocuk ıslah evlerini son derece örnek bir noktaya getirecek, çocukları topluma kazandıracak altyapı kuracak önemli bir çalışma hazırladıklarını ve en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi