Nalbandyan, "İki ülke arasındaki diyalog karşılıklı anlayış temelinde başlatılmış ve ön şartlardan vazgeçilmiştir. Ortaya ön şartlar sürülmesi yeniden sonsuz bir kısır döngüye girmek anlamına gelir" dedi.
Nalbandyan, Türkiye'nin ön şart öne sürmesi halinde sorumluluğu da üstleneceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon da, "Türkiye-Ermeni protokolü yakın zamanda onaylanması gerektiğini" söyledi.
Gordon, "Bunun hem Türkiye'nin hem de Ermenistan'ın çıkarına olacağını ve bölgeye istikrar getireceğini düşünüyoruz" dedi.
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ sorununun çözümü, Ankara için de kritik önemde.
Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde Bakü ve Erivan arasındaki bu sorunun çözümünde de somut bir ilerleme sağlanmasını bekliyor.
Protokollerin içeriği
İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan protokol, özetle, iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyor.
Protokol çerçevesinde Türkiye ile Ermenistan, gerek ikili, gerekse uluslararası ilişkilerinde, "eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı" ilkelerine saygılı olacak.
İki ülke protokolle ayrıca, aradaki mevcut sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıyarak, ortak sınırın açılmasını kararlaştırıyor.
Protokole göre iki ülke, terörizmin tüm biçimlerini, şiddeti ve aşırıcılığı kınayarak, bu tür eylemlerin teşvikinden veya müsamaha görmesinden kaçınmayı ve teröre karşı mücadelede işbirliğine gitmeyi taahhüt ediyor.
"Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol" ile "Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol", Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan tarafından 10 Ekim Pazar günü İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanmıştı.(CNN TÜRK)